Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 25 Iulie 2021 - 14587
Symphonic Jazz in Transylvania.

Interviu cu Elena Mindru: "Cultura si muzica de calitate nu au fost si nu vor fi o modalitate de profit, asa cum iti imagineaza unii oameni de afaceri sau politicieni. E nevoie sa ne dam seama ca prin cultura putem schimba multe si in loc sa taiem fonduri, sa suplimentam finantarea pentru cultura". Solista de jazz Elena Mindru, stabilita in Finlanda, revine in Romania cu cel mai important turneu al carierei sale. Impreuna cu Orchestra Romana de Tineret, celebreaza Centenarul Romaniei cu un turneu inedit de jazz simfonic, care ajunge la Sighisoara, Zalau, Negresti Oas si Toplita, in perioada 6-9 septembrie 2018. Solista a vorbit, intr-un interviu, despre diferentele dintre Finlanda si Romania, in ceea ce priveste evenimentele culturale muzicale si despre piedicile pe care le intampina artistii aflati la inceput de drum.

 

Cum a aparut conceptul de Symphonic meets Jazz? Existau piedici in promovarea tinerilor artisti la noi in tara? 

Da, existau si consider ca inca exista piedici in promovarea artistilor la noi in tara. In Finlanda exista mai multe organe care sprijina si promoveaza artistii finlandezi si mi-am dat seama ca multe dintre aceste tipuri de institutii lipsesc din Romania, iar cele care exista nu lupta asa cum ar trebui pentru muzicieni. Sunt organisme formate din oameni care nu sunt muzicieni, nu inteleg muzica si nu inteleg rolul institutiei din care fac parte. Iar muzicienii sufera, mai ales cei tineri. In ceea ce priveste jazzul, lipseste o Uniune a Muzicienilor de Jazz din Romania, asa cum exista in multe din tarile europene. Ma gandesc serios la a infiinta o asemenea uniune si la noi.

 

Tu esti acum stabilita in Finlanda. Ce te face sa revii la noi in tara si sa te implici in astfel de proiecte?

Da, locuiesc, predau, cant si imi continui studiile doctorale in Finlanda din 2012. Revin destul de des, pentru ca vreau sa fiu prezenta pe scena muzicala romaneasca si mai ales sa initiez asemenea proiecte. Cred ca dorinta de a influenta mersul lucrurilor in mai bine, asta ma face sa revin, chiar daca se intampla putin cate putin si lent uneori.  

 

Cum e dezvoltata educatia muzicala in Finlanda?

In primul rand, Finlanda investeste enorm, fata de Romania, in educatie pentru orice disciplina. In ceea ce priveste muzica, exista suficiente instrumente muzicale si destul de variate chiar in scolile normale. In Finlanda foarte multi copii canta la un instrument si sunt inscrisi la cursuri de muzica dupa programul normal de scoala. Motivul principal nu este ca ei sa devina muzicieni, ci sa se dezvolte ca oameni si sa-si cultive spiritul civic. Infrastructura este uneori mai bine pusa la punct in orasele mici decat in cele mai mari, cand vine vorba de sali de concert. Iar aceste sali de concert nu sunt pustii, exista activitati culturale si concerte destul de regulat, artistii finlandezi calatoresc mult in toata Finlanda pentru a oferi publicului experiente live. Exista foarte multe concerte special dedicate pentru copii sau chiar bebelusi. Publicul e educat de timpuriu sa fie prezent la concerte, se are grija de viitorul public, un aspect foarte important.

 

Am putea prelua modelul lor sa il aplicam si la noi? Cum?

Da, multe lucruri sunt bune si ar merita preluate. In primul rand ideea ca atunci cand se construieste ceva trebuie facut un plan de intretinere si dezvoltare pe termen foarte lung. Cateodata am impresia ca in Romania se construieste si doar atat, nu mai exista bani pentru a oferi o continuitate. Apoi, partea tehnica poate fi un exemplu din modelul finlandez. Aproape toate salile sunt echipate cu sisteme de sunet, au instrumentele lor si inginerul de sunet al salii. 

 

Ce impiedica acum publicul de la noi sa isi dezvolte gustul pentru muzica simfonica?

Cred ca lipsa acestui gen de concerte live, aproape de ei, in orasul lor, e un mare minus si un important factor. Cred ca autoritatile locale pot ajuta mult in acest sens, sa sprijine astfel de initiative care sunt costisitoare, insa foarte importante pentru dezvoltarea culturala a populatiei. Important de specificat este de exemplu faptul ca unele din salile din orasele gazda nu dispun de recuzita adecvata, de instrumentele specifice necesare, de profesionisti in domeniul de sunet si lumini sau pur si simplu de sali de spectacol adecvate.

Cat e de important acest proiect in contextul Anului Centenar?

Proiectul e important in special prin caracterul sau international si tanar. Cred ca cel mai bine le putem aminti celorlalte tari despre celebrarea centenarului prin cooptarea a cat mai multor muzicieni din tari diferite, care sa duca vorba mai departe. Symphonic Jazz e o confluenta intre clasic si jazz, condimentat cu influente din muzica traditionala romaneasca. As zice intre nou, clasic si traditional, cum sper sa fie si Romania la 100 de ani de la castigarea independentei.

 

Cum ai vrea tu sa arate Romania, din punct de vedere muzical, in urmatorii 100 de ani? E nevoie de o schimbare? In ce directie?

O Romanie unde publicul vine cu inima deschisa la un concert si vrea sa plateasca bilet pentru a sustine artistii de pe scena si sa i se pare normal un asemenea gest. E nevoie sa ne dam seama ca prin cultura putem schimba multe si in loc sa taiem fonduri, sa suplimentam finantarea pentru cultura. Cultura si muzica de calitate nu au fost, nu sunt si nu vor fi o modalitate de profit asa cum iti imagineaza unii oameni de afaceri sau politicieni. Insa are un profit enorm in ceea ce priveste tipul de oameni care fac parte dintr-o societate, lucru care nu poate fi substituit cu castig financiar. Nu poti plati toti oamenii unei societati sa mearga la concerte, sa citeasca, sa mearga la un film bun, sa se angajeze in activitati educationale si creative indiferent de varsta. Acestea vin din educatia primita si din gradul de cultura la care a fost expus individul de timpuriu, dupa parerea mea.

 

ORGANIZATOR:

Concertele din cadrul turneului Symphonic Jazz in Transylvania sunt organizate de catre Asociatia Culturala "Elena Mindru".

Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii. Concertul din Sighisoara este realizat cu sprijinul Municipiului Sighisoara si al Consiliului Local Sighisoara. Continutul acestui proiect nu reflecta neaparat pozitia Municipiului Sighisoara si nu implica nici o responsabilitate din partea acestuia. Concertul din Zalau este finantat partial din fonduri nerambursabile de la bugetul local 2018 al Municipiului Zalau. Cont?inutul acestui material nu reprezinta? i?n mod necesar pozit?ia oficiala? a Municipiului Zala?u.

 

PARTENERI:

Centrul National de Arta Tinerimea Romana, EM Records, KulturtTandem International e.V. Primaria si Consiliul Local al Municipiului Sighisoara, Primaria si Consiliul Local al Municipiului Zalau, Primaria si Consiliul Local al Municipiului Toplita, Casa de Cultura Toplita, Primaria si Consiliul Local al orasului Negresti-Oas si Casa Oraseneasca de Cultura din Negresti-Oas.

 

PARTENERI MEDIA:

Radio Cluj, TVR Cluj, Radio Son, Informatia Harghitei, Ardeal TV, Bistritanews.ro

 

 

 

CONTACT:

Cristina Nan

Telefon: 0743 774 696  

E-mail: asociatiaculturalaelenamindru@gmail.com

 

 

0 comentarii2317 vizualizări06 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0