Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 21 August 2019 - 9566 vizitatori azi
DISCURS SI DIALOG DESPRE POEZIE CU TESS GALLAGHER SI LILIANA URSU.

Clubul Cosbook al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit luni, 10 septembrie 2018, intalnirea cu poetele Tess Gallagher (SUA) si Liliana Ursu, moderata de Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judetene, eveniment la care a asistat un public numeros. "Tess Gallagher este un foarte important poet american", a spus Ioan Pintea. "Exista o mare prietenie intre Tess Gallagher si Liliana Ursu, o prietenie de 28 de ani. S-au cunoscut la Barcelona, la un festival de poezie, s-au tradus una pe cealalta. Aveti in fata dumneavoastra doua extraordinare poete si traducatoare", a spus Ioan Pintea in deschiderea intalnirii, cand a prezentat si cateva dintre volumele de poezie ale invitatelor.

Liliana Ursu a vorbit, la inceput, despre invitata venita de peste ocean, despre prietenia care le leaga."Tess ma numeste sora sa intru poezie,iar eu simt la fel pentru ea. Tess face parte dintre poetii pe care eu ii numesc ai inimii: Lorca, Neruda, Ahmatova. Ea spune mereu ca este foarte important sa-ti traiesti poezia si sa-ti scrii poezia cu inima, sa scoti acele sentimente din inima ta care ar putea sa invie o inima moarta. Eu nu am mai intalnit o asemenea poezie, ca si cea a lui Tess: in ea diafanul se intalneste, dintr-o data, cu o forta aproape telurica, care este amprenta irlandeza din viata ei. Este amprenta vestului american, a acelor cautatori de aur sau cautatori de trai mai bun. Dar este in ea si cantecul acela duios, ca o doina romaneasca, mai ales in poemele scurte. Cand am tradus poezia lui Tess Gallagher, am incercat sa redau acest melos liric, cu totul si cu totul special, care este un fel de descriere a sufletului ei, dar si a sufletului meu.Tess are carti traduse in zeci de limbi", a spus Liliana Ursu,

Tess G: "De 7 ani lucrez la o carte de poezie ce se va numi Este, nu este? Probabil ca fara aceasta intrebare, ce este, ce nu este? nu am avea nevoie de poezie, pentru ca, altfel, stim totul, nu-i asa? In aceasta carte ma lupt cu ideea de ne-cunoastere, ce este aceasta ne-cunoastere, ce ne ramane noua necunoscut. Cand va aparea cartea, in luna mai, veti afla din ea tot ceea ce eu nu stiu!", s-a confesat Tess Gallagher.

   Apoi, cele doua poete au citit versuri din creatia proprie.Tess Gallagher:  "Merg pe partea muntoasa/ de langa casa, sa tai puietii/ Sa fac loc unei privelisti. Zapada de pe munte/ Dar, cand ridic ochii, cu fierastraul in mana/ zaresc un cuib agatat de crengile din varf/ Nu mai tai acea creanga/ nu le mai tai nici pe celelalte/ Deodata, in fiece copac/ e un cuib nevazut in locul/ unde ar fi un munte" ("Alegere", in traducerea libera a Lilianei Ursu).

Liliana Ursu: "Sunt ultimul bizantin/si-mi numar cuvintele ca pe ultimii bani// pun de o parte visele de ieri/le acopar cu zambile/si le citesc rugaciuni/pana se implinesc// si spal gutui cu apa de ploaie/si le fac dulceata/ le fierb pe luna plina doar/ sa nu se inmulteasca otomanii/ la granitele noastre/ cum zicea bunica ta/ pe cand repara navoadele/ si plasele/ si traversa Oltul pe cap cu cosul cu mere si gutui/ pentru nepoti// sunt ultimul bizantin/ si poemele mi le dau ingerii cu Mir/ sa nu se desparta de Dumnezeu nicicand// sunt psaltul de la biserica Doamnei/ care invie inimile cu Iubi-Te voi Doamne// sunt ultimul bizantin/ cu buzunarele pline cu stele// si cu Acatistul Rugului Aprins/ in suflet/ cutreier Europa/ si o implor pe Maica Sfanta/ sa ma imprumute cu iubire/ pentru toti din lumea clipei,/ si mai ales pentru dusmani// Sunt ultimul bizantin".

Dupa momentul liric, invitatele Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud au purtat un dialog despre poezie cu publicul din sala. "Poezia te ajuta sa faci alegerile bune, sa indrepti lucrurile" a spus Tess Gallagher la sfarsitul intalnirii.

                                               www.bjbn.ro

0 comentarii1218 vizualizări12 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0