Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 18 Iunie 2019 - 16992 vizitatori azi
FESTIVAL ILVEAN DE COLINDE - EDITIA 23.

A treia zi de Craciun 2018, de sarbatoarea Sf. Stefan, pe Valea Ilvelor s-a desfasurat Editia cu nr. 23 a  Festivalului de colinde si obiceiuri traditionale, o Biblie nescrisa a nasterii Domnului, gazda fiind comuna Ilva Mica, primar  Aurel Horea. Cetele de colindatori din cele sase sate ilvene, au adus gazdelor frumusetea Craciunului, cu cantece de leagan inchinate Pruncului Iisus, o traditie crestineasca de peste 2000 de ani, o simfonie divina a cetelor ingeresti ce vestesc Nasterera Mantuitorului.

Festivalul ilvean se desfasoara an de an, prin rotatie, in cele sase localitati ilvene, respectiv Ilva Mica, Lesu, Poiana Ilvei, Magura Ilvei, Ilva Mare si Lunca Ilvei, aducand in fiecare an elemente noi, in cele mai diferite forme, istorisind la un nivel superior evenimentele de la Nasterea pruncului Iisus. Colindatorii s-au transformat in crainici ai bucuriei venirii lui Hristos in lume, a impreunarii noastre cu Dumnezeu.

Oaspetii si-au dat intalnire in curtea scolii, iar in jurul orei 12, dupa Sf. Liturghie, s-au deplasat in sala Caminului Cultural, frumos impodobita, cu covoare, prosoape si expozitia de pictura cu 40 de tablouri lucrate de maestrul penelului NECHITA BUMBU din Nepos, artistul ce-si da singur de lucru, in scopul raspandirii frumosului din natura.  

S-au implicat in reusita acestei manifestari cultural-crestine, primarul comunei, Aurel Horea, Consiliul local, preotii, intregul colectiv didactic, sub tutela Asociatiunii Culturale ASTRA nasaudeana si ilveana, prin cei doi stalpi de nadejde, prof. Ioan Seni si Pavel Berendea, avand alaturi un numar de 10 carturari, scriitori si membri ai Despartamantului, cu diferite functii, cum sunt: Floarea Ples, Ioan Mititean, Romulus Berceni, Mircea Darosi, Leon Catarig, Livia Gavrilas, Maria si Nechita Bumbu, Mihai Cucos, Grigore Lungu. Primarul comunei a salutat colindatorii, a multumit satenilor prezenti in numar mare si a dat microfonul preotului paroh, care a rostit impreuna cu publicul spectator o rugaciune de inceput, deoarece manifestarea are continut religios. Fiica satului Oana Matei Corutiu, a dat tonul cantecelor crestine, cu un grupaj de colinde interpretate impreuna cu sala, dupa care cei doi comici de la radio "Balada" au intrat in paine alaturi de televiziunea din Sangiorz Bai. De 23 de ani, pe Valea Ilvelor, Craciunul nu mai este o sarbatoare abstract, ci este o prezenta permanenta a lui Hristos intre noi, o atmosfera sarbatoreasca, de ceremonie, petreceri si urari. Cetele de colindatori de la Lesu si Magura Ilvei, caprele, ursul, cerbul de la Ilva Mare si Lunca Ilvei, irozii de la Poiana, sezatoarea, dansurile populare, grupul de chitaristi al gazdelor, au adus satenilor urari de comunicare, de manifestare a sacrului, de fertilitate, rodire si belsug.

Colindele ilvene incarcate de frumusete si duiosie sunt adevarate marturii despre felul cum intelepciunea populara a stiut sa vesteasca prin cant si versuri venirea in lume a Fiului lui Dumnezeu. Obiceiurile ilvene trec in revista diferitele ocupatii ale oamenilor: agricultori, pastori, pescari, vanatori, care aduc in fata cele mai frumoase calitati ale omului: vitejia lesenilor, istetimea magurenilor, frumusetea poienarilor, harnicia  celor din Ilva Mica, smerenia celor din Ilva Mare, ascultarea si bunatatea celor din Lunca Ilvei, idealuri nepieritoare si caracteristici esentiale ale sufletului poporului nostru. O explozie de bucurie ne-au adus instrumentistii de la fluier, trompeta, chitara, cat si cei care au condus caprele adica tarostele, buni si isteti interpreti cum sunt Marian Rus si Ciesa Nicusor  din Lunca si Ilva Mare. Toata stima pentru dascalii ilveni, care s-au implicat in buna organizare a festivalului printr-o imbinare armonioasa a eticului cu esteticul si bunatatea proverbiala  a ilvenilor, care preamaresc pe Domnul Bun:

"Sus in curtea lui Craciun

S-a nascut un domn prea bun!"

Presedintele Ligii Scriitorilor, Filiala Nasaud,  Ioan Mititean, a scos in fata cartea "Valea Ilvelor, izvor de spiritualitate romaneasca", a prezentat-o  autoritatilor locale si in semn de respect a oferit-o preotului Briciu de la parohia nr. 2, la origine zagrean finul matusii Maria de la Moara lui Raus, deoarece primarul a primit-o la timpul potrivit.

Festivalul ilvean cu nr. 23 a fost si in acest an o explozie artistica, o actiune de emancipare a oamenilor prin cultura, prin promovarea traditiilor si obiceiurilor legate de sarbatorile marilor praznice imparatesti. Editia cu nr. 24 va avea loc la Poiana Ilvei.

La multi ani tuturor ilvenilor pastratorii credintei strabune!

 

 

       Ioan Mititean  

 

0 comentarii1596 vizualizări03 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0