Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 27 Februarie 2021 - 16006 vizitatori azi
"Pe ambele maluri ale Prutului locuieste un singur popor".

Mesajul poetului basarabean Sergiu Botezatu, la Bistrita: "Pe ambele maluri ale Prutului locuieste un singur popor. Haideti sa scoatem sarma ghimpata din mentalitate". "In viata, prima data este visul. Poezia este o biblioteca de vise, iar profesiile sunt doar cai de transpunere a visului in fapte."(Sergiu Botezatu)Vise impartasite, multa emotie, mesaje pline de caldura si de dorinta reintregirii - aceasta a fost atmosfera din cadrul evenimentului de lansare la Bistrita a celor trei volume de poezie ale poetului basarabean Sergiu Botezatu - "Lumina unei Priviri", "Grija pentru Pamant" si "Lumina Centenarului" - organizat de Asociatia Clubul Rotary Bistrita Nosa cu sprijinul Bibliotecii Judetene"George Cosbuc".

 In urma cu cateva luni, Cluburile Rotary Bistrita Nosa si Chisinau au semnat actul de infratire, sub semnul solidaritatii data de istoria si limba comune, precum si al prieteniei rotariene. Infratirea nu este doar simbolica, cele doua asociatii punand la cale proiecte comune, in spiritul valorilor care le definesc, pentru a servibinele public insocietatesiinprofesie.

Nici nu se putea un moment mai bun pentru concretizarea unuia dintre primele proiecte de acest fel, decat ziua in care se implinesc 160 de ani de la Mica Unire. La invitatia Clubului Bistrita Nosa, poetul basarabean Sergiu Botezatu a lansat la Bistrita trei volume de poezie aparute in anul 2018: "Lumina unei priviri" - un dialog poezie-pictura si un indemn spre a fi "flamanzi" de hrana spirituala, intr-o lume in care lumina interioara - poezia -ne alinta sufletul, volumul de poezii pentru copii "Grija pentru pamant", ale carui versuri militeaza pentru securitatea planetei noastre, in compania unor desene pline de viata si culoare, realizate de fiica poetului la varsta de 8-9 ani si "Lumina Centenarului" - un tribut adus predecesorilor, fauritori ai Unirii de la 1918, miscare inceputa in Basarabia.

Amfitrioni ai evenimentului au fost Florin Iliescu, Ioan Pintea si Olimpiu Nusfeleanu. Primul a facut o scurta prezentare a lui Sergiu Botezatu, accentuand devenirea profesionala: doctor in stiinte economice, manager superior pentru proiecte in cadrul Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), pozitie din care a dezvoltat si implementat proiecte ce au contribuit in mod substantial la dezvoltarea economica si consolidarea democratiei in Republica Moldova.

Scrie poezie de cand se stie, este vicepresedintele Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, membru al Societatii Scriitorilor din Basarabia si, de anul trecut, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

In mod firesc, Ioan Pintea si Olimpiu Nusfeleanu au vorbit despre viata poetica a lui Sergiu Botezatu, despre poezia sa manifest, poezie-atitudine, scrisa in dulcele stil clasic.

Plin de emotie, poetul basarabean a dialogat cu prezentatorii si publicul despre pasiunea sa, originile acesteia, imbinarea cu viata profesionala, despre cum "poezia largeste orizonturile cunoasterii si uneste malurile, despre marea Unire, despre momentul in departarii sarmei ghimpate de pe malul Prutului, despre realitate si vise.

Epilog:"Traind frumos, sa scrieti poezia vietii voastre" si sa nu uitati: "pe ambele maluri ale Prutului locuieste un singur popor. Haideti sa scoatem sarma ghimpata din mentalitate".

0 comentarii2373 vizualizări25 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0