Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Februarie 2021 - 15926 vizitatori azi
Proiectul judetean "Alege cartea" este gata sa fie implementat.

In cadrul programului national "Romania citeste",  la nivelul judetului Bistrita-Nasaud se va lansa proiectul "Alege cartea!", care va fi implementat si coordonat de Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Casa Corpului Didactic BN si Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Scopul acestui demers estecultivarea in randul elevilor a placerii de a citi siconstientizareaimportantei pe care o are lectura in construirea sidesavarsireapersonalitatii lor.Pentru ca, in acest moment, proiectul se afla inca in faza de pregatire si organizare, conducerea ISJ BN s-a intalnit in cursul zilei de lunila sediul inspectoratuluicu bibliotecarii scolari, pentru a discuta despre principalele coordonate ale proiectului. Intalnirea a fost moderata de prof. Camelia Tabara, inspector scolar general.

"Este un context extrem de favorabil acest ordin de ministru care s-a dat, cu "Romania citeste". El vine intr-un moment in care noi ne-am tot straduit sa-i facem pe copii sa citeasca, si este un bun prilej ca aceasta activitate sa fie una de amploare si sa fie la nivel macro. Incercam ca toata lumea sa intre intr-o miscare de masa, pentru ca atunci efectul este altul.Sigur, avem si profesorii de romana, avem si diriginti, avem si directori educativi, dar dumneavoastra, bibliotecarii scolari, care sunteti personal didactic auxiliar, trebuie neaparat sa fiti pionii principali intr-un asemenea proiectin care, eliberati de note si de alte constrangeri curriculare, incercam impreuna sa le insuflam cat mai multor copii aceasta dragoste de carte" le-a spus Camelia Tabara bibliotecarilor scolari.

Pentru implementarea proiectului "Alege cartea", ISJ BN a sectorizat judetul in 25 de centre la care au fost arondate scolile. Lansarea proiectului va avea loc in data de 12 februarie, la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. La intalnirea de la sediul ISJ BN a participat si Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene, care le-a cerut bibliotecarilor scolari sa colaboreze si cu bibliotecile comunale din judet.

"Articularea aceasta intre unitatile de invatamant, intre bibliotecile scolare, intre Biblioteca Judeteana si unitatile administrative din comunitate care pot ajuta, este lucrul cel mai bun ce se poate intampla, in acest an al cartii. Am citit cu foarte mare atentie Legea 357, in care trebuie sa ne incadram, dar pe care e absolut necesar  sa o"completam"prin activitati specifice de biblioteca.Proiectul"Alege cartea "are toate sansele sa devina o reusita. Eu va promit ca din partea Bibliotecii Judetene aveti tot sprijinul pentru ca, in deplasarile pe care le-am facut la unele dintre scolile din localitatile mai marginase, am vazut ca exista dorinta pentru lectura. Si, in acest context, va trebui sa convingem autoritatile locale, primarii, sa acorde o mai mare importanta bibliotecilor comunale si sa aloce bani pentru achizitia de carte noua", a accentuat Ioan Pintea.

Proiectul "Alege cartea" se adreseaza elevilor din clasele primare si gimnaziale. "Elevii trebuie doar instiintati si este clar ca ei o sa-si faca treaba mai mult decat ne asteptam noi! Important este ca noi sa ii ghidam, sa ii coordonam. Elevii vor citi si vor crea anumite produse, un portofoliu, un filmulet in care isi vor prezenta cartea citita sau cartile citite si chiar vor intra intr-o competitie, mai intai la nivel de scoala, apoi la nivel de centru si, de ce nu, intr-o competitie la nivel de judet. Nu ne-am propus neaparat sa incurajam competitia, ci ne-am propus mai degraba sa incurajam ca fiecare elev sa citeasca cat mai mult si sa poata sa transmita mesajul unei carti", a sintetizat Ioan Ioja, directorul casei Corpului Didactic Bistrita-Nasaud.

      Programul "Romania citeste!" este un indemn catre imbogatire spirituala, o cale care odata urmata, va transforma realitatea din alb si negru intr-un tinut plin de culoare, se arata in prezentarea facuta de ISJ BN.

 

www.bjbn.ro

0 comentarii2898 vizualizări31 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0