Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 27 Februarie 2021 - 15688 vizitatori azi
Despre carte, despre lectura, despre noi insine la Clubul Cultural CosBook.

Sectia Imprumut pentru Adulti a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a fost joi, 31 ianuarie 2019, gazda elevilor clasei a XI-a de la Liceul de Muzica "Tudor Jarda" din Bistrita, pentru atelierul de dezbateri si promovare a lecturii "Spune-mi o poveste!", coordonat de prof. Roxana Kovacs. "Este un spatiu al discutiilor despre CARTE, despre lectura, despre noi insine. O alternativa. O sansa de evadare, o iesire din tipare. Un laborator de idei, un facilitator de experiente" a marturisit Roxana Kovacs.

            Pentru a le stimula dorinta de lectura, profesoara Roxana Kovacs obisnuieste sa amenajeze in sala de clasa "coltul cu carti", unde le pune elevilor la dispozitie titluri din biblioteca personala, pe marginea carora urmeaza discutii la urmatorul atelier. Scriitorii propusi pentru acest atelier au fost Amelie Nothomb, Octavian Paler, Orhan Pamuk, Ioana Nicolae si Khalid Hosseini si, pentru a satisface curiozitatea culturala a elevilor, bibliotecarele de la Sectia Imprumut pentru Adulti au amenajat in Clubul CosBook o expozitie cu mai multe carti ale acestor scriitori.

            Elevii prezenti s-au implicat total in tema propusa de profesoara lor de limba romana. Am inteles astfel ca atelierul "Spune-mi o poveste" s-a nascut din dorinta lor de a se elibera de "tirania" modelelor, pentru ca tinerii cauta intelesuri, motivatii si modalitati de exprimare noi, care sa le permita sa reflecteze asupra lumii, asupra tiparelor pe care aceasta le propune, asupra propriilor cai.

            In atelierul "Spune-mi o poveste!" imaginatia se desfasoara fara oprelisti, chiar daca profesorul ii poate obisnui pe elevi cu parcurgerea unor etape. Avantajul atelierelor de lectura este acela ca realizeaza expansiunea spatiului acordat discutiilor "dincolo de text", permitand reflectii ce pot fi de natura morala. Iar in momentul in care se depaseste sfera predarii unor cunostinte, discutiile despre tiparele comportamentale intalnite in universul fictional construit de autor constituie puncte de sprijin in dezvoltarea personala a tinerilor. Angajati intr-o activitate prin care se exprima pe ei insisi, tinerii traiesc o stare de "catharsis", o succesiune de stari "eliberatoare".

            "Orice carte propune cititorului reprezentari pe care si le-ar putea recunoaste in viata sa psihica sau ii dezvaluie ca nu este singurul care gandeste astfel. Efortul psihic in plan constient sau inconstient reprezinta un avantaj in faptul ca lectorul poate descoperi CEVA care seamana cu propriile sale trairi sau cu ale altora. Profesorul le poate oferi elevilor posibilitatea descoperirii propriului adevar interior, sansa de a repara eventualele dezacorduri cu propria devenire sau cu ceilalti" (prof. Roxana Kovacs).

Intalnirea a fost minunat intregita de interventiile la chitara clasica ale elevului Alexandru Grecu, olimpic national, care detine si numeroase premii internationale in domeniu.   La finalul atelierului, Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud le-a impartit elevilor cel mai recent numar al revistei "Ipostaze", ca si alte publicatii.

                                                               www.bjbn.ro

 

0 comentarii2821 vizualizări03 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0