Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Februarie 2021 - 15620 vizitatori azi
Tezaurul valorilor traditionale din comuna Rebra.

Intre frumusetile si bogatiile spirituale, mostenirea traditionala este valoarea  cea mai de pret a unei comunitati si a unui popor. In ea se oglindeste sufletul taranului si nemurirea acestuia. Daca "vesnicia s-a nascut la sat ", cum spune Lucian Blaga, tot aici isi au radacinile traditiile si obiceiurile noastre strabune. Aici rasuna cantecele si dansurile fara egal, iar portul popular inconfundabil este semnul continuitatii si identitatii acestei vietuiri. Pornind de la ideea ca asemenea comori trebuie pastrate cu sfintenie si transmise din generatie in generatie, oameni cu suflet mare din comuna Rebra au pus bazele infiintarii Ansamblului folcloric "Doina Rebrei ". Despre aceasta formatie  artistica exista documente care atesta ca vechimea ei se pierde undeva in vremurile mai indepartate, dar iesirea ei din anonimat este pusa in valoare abia dupa revolutia din decembrie 1989. Povestea ansamblului se aseamana cu un Fat-Frumos nascut pe aceste meleaguri, care vine sa vesteasca lumii satului ca noua generatie are menirea sa puna sub protectia sa tezaurul traditiilor si obiceiurilor incarcate de atata farmec si frumusete. Ele apartin acestui spatiu sunt ale noastre, ne definesc si prin ele ne simtim mai bogati, mai alesi, mai altfel decat altii. Sunt mai bine de doua decenii de cand a iesit la vedere si se bucura de succese deosebite la nivel judetean, national si international. Acest ansamblu, condus de Vasile Calini, a devenit o adevarata familie, o familie de artisti amatori, prin care pun in valoare dansurile lor specifice, costumele lor autentice si nu in ultimul rand frumusetea cantecului popular pornit din adancul sufletului. Un apreciat om al folclorului si prezentator indragit al emisiunii "Vine Vaida pe la voi" , prieten apropiat al ansamblului, se adresa duminica trecuta (3 febr.2019) telespectatorilor: "Ati intalnit vreodata flacaii si fetele din Ansamblul "Doina Rebrei ? I-ati vazut la joc, le-ati ascultat cantarile ? Dar de straiele lor imparatesti, ce ziceti ? Ne-am cunoscut la filmari, i-am vazut in transmisiuni directe. Am jucat, am cantat si chiar am colindat impreuna. Civilizati, politicosi, talentati. Frumosi si omenosi. Firesti si autentici. Admirabili. Dragii mei dragi, daca va e dor de buna-cuviinta si de cei sapte ani de acasa, de respect si de credinta, amintiti-va ca in tara aceasta, asa hulita cum e ea, inca mai avem sate si, inca mai exista omenie si bun-simt  ! Mergeti inTara Nasaudului ! Mergeti la Rebra si veti intalni Oameni ! Doina Rebrei este un copil al acestora. L-au nascut, l-au crescut, l-au inflorit, iar acum si-l consacra lor si patrimoniului identitar romanesc ". Ce altceva mai frumos s-ar putea scrie despre acest ansamblu.

Orice cuvant ar fi de prisos. O spun insa rezultatele obtinute de-a lungul acestor ani : peste 20 de spectacole locale si 9 editii ale sarbatorii "De Sanpetru la Rebra ", 21 la nivel judetean, 10 nationale, 10 participari la festivalurile internationale (Festivalul international de Folclor" Nunta Zamfirei " Bistrita- 1998 si 1999, Festivalul international de Folclor din Cehia- 1998, Festivalul international de Folclor Tulcea - 2011, Festivalul international de Folclor din Bulgaria-2011, Festivalul international de Folclor din Turcia-2012, Festivalul international de Folclor din Macedonia, 2013 si 2016, Festivalul international de Folclor din Ungaria-2015, Festivalul international de folclor din Letonia -2017, Festivalul international de Folclor din Serbia - 2018 ), 9 emisiuni televizate (TV. Cluj-Napoca, Emisiunea ETNO, TV. National "Traditia gustului ", AS TV. Bistrita si de mai multe ori la emisiunea" Vine Vaida pe la voi ").

La acestea se adauga numeroasele diplome, premii si trofee castigate, intre care si Marele Premiu la Festivalul din Serbia. Iata un palmares care face mare cinste acestui ansamblu, dornic de a se afirma cat mai mult pe scena nationala si internationala. Evolutia lui a fost invesnicita intr-o carte - album, aparuta in toamna anului trecut cu titlul  "Ansamblul Folcloric "Doina Rebrei ", mesager al valorilor traditionale ".


Mircea Darosi

 

 

 

0 comentarii3500 vizualizări04 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0