Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Simpozionul "Anul cartii in judetul Bistrita-Nasaud" la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" B-N.

In contextul declararii anului 2019 ca "An al cartii in Romania", la initiativa Clubului Lions Bistrita, in sala "Gavril Scridon" a Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud s-a desfasurat luni, 4 februarie, simpozionul "Anul cartii in judetul Bistrita-Nasaud", intalnire moderata de Sorin Herciu. Au fost reprezentate la aceasta dezbatere Institutia Prefectului, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Libraria Casa Cartii "Nicolae Steinhardt" Bistrita, Centrul Judetean pentru Cultura, Primaria Bistrita si Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, ca si Asociatia Romana de Literatie Iasi si Asociatia Lectura si Scrierea pentru Dezvoltarea Gandirii Critice din Cluj-Napoca. 

  "Ne-am propus sa preluam si sa promovam idei si, prin colaborare, sa realizam un proiect sau mai multe, prin care sa contribuim si noi la cresterea calitatii vietii in judetul nostru, prin intermediul profesorilor, a asistentilor sociali, a voluntarilor. In acest context, cred ca ar trebui create si promovate cluburile de lectura in cat mai multe institutii", a spus in deschiderea Sorin Herciu. 

    Prefectul Ovidiu Frent a reliefat faptul ca Programul "Romania citeste" este unul multianual. "Ar trebui sa identificam solutii financiare pentru a putea, prin intermediul editurilor, sa stimulam in acest an o productie de carti mai mare, pentru ca apoi sa le distribuim si sa ajunga acolo unde trebuie. Deja de mai multi ani, in judetul nostru a luat nastere si o noua disciplina a Olimpiadelor scolare, "Lectura ca abilitate de viata" si cred ca de acolo trebuie plecat, de la nivelul elevilor si al copiilor care merg la scoala, chiar daca este foarte, foarte greu sa-i luam din fata internetului si sa-i ducem spre carte. Institutia Prefectului va fi partener in acest proiect, sa vedem ce solutii gasim sa iesim putin din oras catre mediul rural, sa sprijinim autoritatea locala si scoala pentru combaterea analfabetismului functional", a spus Ovidiu Frent. 

  Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, a atras atentia ca primariile trebuie sa sprijine achizitia de carte noua pentru bibliotecile comunale si scolare. "Sunt biblioteci in judet care fac achizitie de carte. Nu foarte multe, e adevarat … E nevoie de mai multa implicare si responsabilitate din partea primariilor, a consiliilor locale, pentru ca elevii nu trebuie sa citeasca cartile din bibliografia scolara de pe internet, ci din bibliotecile scolare sau comunale. Din fericire, am resuscitat anumite biblioteci comunale si sunt multe cazuri in care acestea functioneaza foarte bine, dar e absolut necesar ca unele biblioteci comunale sa fie mutate in sedii noi, adecvate, cu infrastructura informatica performanta. Este o minima obligatie morala a administratiilor locale sa gaseasca resurse financiare si sa faca, in primul rand, achizitie de carte", a atras atentia Ioan Pintea.   

     Perceptia generala conform careia tinerii citesc tot mai putin este sustinuta de realitate, de aceea Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a gandit programul "Alege cartea", care va fi derulat in parteneriat cu Casa Corpului Didactic si Biblioteca Judeteana "George Cosbuc".  "Din pacate, copiii nu au modele, din pacate este atractia irezistibila a facilului virtual, din pacate adultii nu citesc. Am incercat sa gandim un proiect pragmatic, stiindu-ne punctele slabe: avem biblioteci care raporteaza mii de volume, dar de fapt este vorba de carte veche, imbacsita, care nu este atractiva; avem biblioteci moarte, avem si biblioteci vii, cu bibliotecari plini de suflet, dar cu putine resurse, avem comunitati care au alte prioritati, s.a.m.d. Noi incercam ca in jurul bibliotecarilor scolari pe care ii avem sa coagulam o actiune de masa, a copiilor care sa vrea sa citeasca. Sa incercam sa transmitem de la copil la copil acest mesaj. Si, ne ferim de anumite clisee care ar putea sa induca un blocaj, cum este lectura obligatorie sau listele pentru lectura in vacante", le-a impartasit celor prezenti prof. Camelia Tabara, sefa ISJ BN.  

    Foarte apreciate au fost interventiile prof. Liliana Romaniuc, presedinta Asociatiei Romana de Literatie din Iasi si prof. Ariana Vacareti, presedinta Consiliului Director al Asociatiei Lectura si Scrierea pentru Dezvoltarea Gandirii Critice din Cluj-Napoca, care au abordat din perspectiva stiintifica procesul educational.    

  Cornelia Macarie a vorbit despre carte si lectura din perspectiva managerului unei retele de librarii, iar Gavril Tarmure din perspectiva editorilor de carte. Pozitia adminstratiiIor locale a fost sustinuta de Radu Dreptate, din partea Primariei Bistrita si Vasile Codrea, primarul comunei Budesti, unde exista, dealtfel, o biblioteca comunala bine dotata si intretinuta, dar care nu este deservita de un bibliotecar cu program permanent.  Sorin Herciu a anuntat ca Clubul Lions Bistrita va sintetiza opiniile sustinute in cadrul simpozionului "Anul cartii in judetul Bistrita-Nasaud" si va concepe un proiect pentru sustinerea promovarii lecturii.  

  In final, cei prezenti au vizitat sectiile Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud.   

 

            www.bjbn.ro

0 comentarii3164 vizualizări06 februarie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0