Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 43532 vizitatori azi
Proiectul "Alege cartea" a fost lansat la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud.

Proiect national "Romania citeste" se regaseste la nivel judetean in proiectul "Alege cartea", conceput de Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud in colaborare cu Casa Corpului Didactic Bistrita si va beneficia in implementarea sa de parteneriatul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Lansarea proiectului a avut loc marti, 12 februarie in sala Gavril Scridon a BJGC BN in prezenta bibliotecarilor de la bibliotecile scolare si comunale din judet, ca si a numeroase cadre didactice.

     Sefa ISJ BN, Camelia Tabara le-a vorbit celor prezenti despre importanta implementarii cu succes a proiectului "Alege cartea". "Cu totii avem datoria sa ii determinam pe copii, sa ii insufletim, sa-i facem ca intr-un fel sau altul sa se intalneasca si sa se imprieteneasca cu cartea. De la inceputul anului, impreuna cu bibliotecarele si coordonati de Casa Corpului Didactic, am incercat sa dam o forma cat mai atractiva proiectului, o forma care sa acopere tot judetul, sa mergem coordonat si articulat in formula biblioteca scolara - biblioteca comunala, cu o deviza foarte clara: cat mai multi copii sa deprinda placerea si gustul cititului! Finalul de proiect va fi in decembrie si, dupa experienta din anul acesta, speram sa-l imbunatatim an de an. Noi am dat reperele generale, lasand de fiecare data un mic spatiu de adaptabilitate si de updatare, in fuctie de modul in care raspund copiii. Cred ca avem sanse de castig, pentru ca avem in spatele acestui proiect un director de scoala, un consilier educativ, profesori de toate specialitatile si cu totii avem aceasta obligatie sa implementam competente de limba, de citit, de literatie si de intelegere a textului pe care acesti copii il citesc" a spus Camelia Tabara.

    Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud se va implica efectiv in derularea proiectului "Alege cartea", i-a asigurat pe cei prezenti Ioan Pintea, directorul institutiei. "Noi realizam foarte multe manifestari legate de carte si avem foarte multe parteneriate cu scoli din municipiu si din judet. Dar, acest proiect este unul aparte, pentru ca el o sa antreneze toata suflarea scolara din judetul Bistrita-Nasaud si este esential ca elevii care vor intra in aceasta competitie a lecturii sa aiba la dispozitie carti, carti noi, din care sa citeasca. Stim ca este o problema achizitia de carte la bibliotecile scolare, la bibliotecile comunale, dar primariile vor trebui sa faca un efort si sa sprijine achizitia de carte noua, care se adreseaza elevilor si intra in structura acestui proiect. De aceea, noi ne-am hotarat sa ne adresam primarilor, bazandu-ne pe acest proiect si sa le solicitam sa cuprinda in bugetul pe acest an resurse pentru achizitia de carte noua, pentru a sustine acest proiect. Dorinta noastra este ca inca de la inceputul proiectului, bibliotecile comunale si cele scolare sa isi dea mana in beneficiul elevilor" a spus Ioan Pintea.

Grupul tinta a proiectului judetean "Alege cartea" il constituie este elevii din clasele III - VIII, iar perioada de desfasurare este februarie - decembrie 2019. In acest interval vor avea loc patru etape: Meniu de lectura, Convinge-ma sa citesc, Cartea de vacanta si Biblioteca vie. Pentru implementarea sa, ISJ BN a sectorizat judetul in 25 de centre, la care au fost arondate scolile. A fost facuta o sectorizare a judetului si fiecare scoala a fost arondata la un anumit centru.

Ioan Ioja, directorul Casei Corpului Didactic Bistrita: "In perioada 1 - 15 martie,bibliotecile scolare si bibliotecile comunale, dar si elevii, pot sa propuna un meniu de lectura. Acest meniu de lectura se constituie intr-o lista de carti propuse, din bibliotecile scolare, din bibliotecile comunale, ca si din biblioteca judeteana si din filialele acesteia. Bibliotecarii stiu ce fond de carte au, dar pot sa isi faca si un inventar al nevoilor de carte cu aceasta ocazie. Popularizarea proiectului inseamna ca fiecare profesor sau invatator sa stie ce se intampla in cadrul proiectului, insa nu trebuie sa transformam acest proiect intr-o competitie a colegilor dascali! Elevii trebuie sprijiniti, dar nu sa facem noi in locul lor. Ii motivam, incercam sa valorificam ceea ce ei vor sa faca, sa le punem la indemana toate resursele de care ei au nevoie" (Ioan Ioja).

    Elevii se vor putea inscrie in proiect prin completarea unei fise de inscriere. Ei vor citi una sau mai multe carti din lista propusa de biblioteci si vor realiza o recenzie video pentru fiecare carte citita, cu care intra in concurs si pe care o va preda bibliotecarului sau persoanei din scoala care se ocupa de centralizarea inregistrarilor de la elevi. Cele mai bune astfel de recenzii vor fi premiate, se arata in proiectul ISJ BN.

La finalul intalnirii, Ioan Pintea i-a indemnat pe profesorii si bibliotecarii prezenti sa solicite Bibliotecii Judetene sprijinul pentru organizarea unor eventuale intalniri culturale gandite pe structura acestui proiect. "Noi putem sa aducem la scoala sau la biblioteca dumneavoastra un scriitor, un critic literar, un istoric literar sa dezbatem, de exemplu, una sau alta dintre cartile intrate in competitie, in atentia elevilor" a spus Ioan Pintea. Directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" i-a informat pe cei prezenti ca in aceasta primavara, BJGC BN va sprijini deschiderea unei biblioteci scolare la Scoala Gimnaziala din Viile Tecii.


      www.bjbn.ro

0 comentarii3934 vizualizări13 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0