Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 18 Iunie 2019 - 16698 vizitatori azi
"Vremea manuscriselor a apus...?"

Recent, Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit masa rotunda cu tema "Vremea manuscriselor a apus...?". Optiuni actuale de facilitare a accesului publicului la izvoarele istorice privind spatiul nasaudean. Evenimentul, al carui amfitrion a fost directorul bibliotecii, Ioan Pintea, a fost organizat in parteneriat cu Muzeul de Istorie al Universitatii Babes-Bolyai (Directia Patrimoniu Cultural Universitar) din Cluj-Napoca si Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud. Acesta a reunit un numar important de istorici clujeni: cercet. st. I Simion Retegan (Institutul "G. Baritiu", Cluj-Napoca), cercet. st. II Mirela Popa Andrei (Institutul "G. Baritiu", Cluj-Napoca), lect. Univ. Vlad Popovici (Facultatea de Istorie si Filosofie, UBB), cercet. st. II Luminita Dumanescu (Centrul de Studiere a Populatiei Transilvaniei, UBB), sef serviciu Arhiva UBB Emilia Cismas, asist. cercet. Oana Sorescu-Iudean (Facultatea de Istorie si Filosofie, UBB) si asist. cercet. Ovidiu Emil Iudean (Centrul de Studiere a Populatiei Transilvaniei, UBB). Alaturi de acestia a fost prezenta si conf. univ. Oana Ramona Ilovan  de la Facultatea de Geografie a universitatii clujene. Invitatilor li s-au alaturat intelectuali ai locului, specialisti in diverse domenii de activitate, "indragostiti" de istoria tinutului nasaudean. 

Dezbaterile, moderate de catre Claudia Septimia Sabau (Muzeul de Istorie al Universitatii Babes-Bolyai, DPCU) si Adrian Onofreiu (Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud) s-au desfasurate pe parcursul a aproximativ trei ore si au pornit de la intrebarea: "Vremea manuscriselor a apus...?". In contextul dezvoltarii lumii digitale este imperios necesar sa ne intrebam care va fi in viitor soarta manuscriselor istorice si care sunt caile cele mai optime de publicare si de popularizare a acestora. Fara urma de indoiala in istoriografia transilvaneana, spatiul istoric nasaudean este cel mai bine reprezentat, dar cat de facil este accesul la noile aparitii editoriale? Cum le gasim si unde le gasim? Cum atragem generatia tanara spre lectura informatiei istorice? Oferind-o in format clasic, tiparit, sau in format digital?

In incercarea de a gasi raspunsurile cele mai potrivite pentru intrebarile de mai sus, lectorul univ. Vlad Popovici a sustinut prezentarea: Publicarea surselor inedite, optiuni traditionale vs. optiuni digitale. Prezentare si discutie pe marginea lucrarii: "Despre implinirea celor neimplinite" in districtul Nasaud. Condicile administrative de la Magura (1866-1868) si Sant (1874), editie, studiu introductiv si note de Adrian Onofreiu si Claudia Septimia Sabau, Centrul de Studii Transilvane, 2018.

Istoricul clujean a reusit ca pe parcursul a douazeci de minute sa capteze atentia audientei printr-o prezentare interesanta si bine argumentata care a oferit fundamentul teoretic pe baza caruia s-au desfasurat discutiile. Rand pe rand, participantii si-au exprimat punctele de vedere si au oferit posibile solutii pentru a eficientiza cat mai bine accesul publicului interesant la sursele (inedite si edite) ale istoriei tinutului nasaudean. Opinia unanima a fost ca "vremea manuscriselor nu a apus" si nu va apune niciodata, este nevoie in continuare de cartea tiparita, dar, in acelasi timp, trebuie sa ne adaptam cerintelor societatii actuale si alaturi de informatia tiparita sa avem acces, la aceeasi informatie si in format digital.

Intalnirea de la Biblioteca Judeteana din Bistrita a fost primul pas in demersul de identificare a celor mai adecvate solutii pentru popularizarea istoriei tinutului nasaudean in mediul virtual. Vor urma noi intalniri, noi discutii, noi proiecte, pe parcursul carora ne bazam pe sprijinul promis de catre conducerea acestei institutii. In acelasi timp, speram ca vom reusi sa obtinem sustinere si din partea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si a celorlalte institutii de cultura din judet, dar si a tuturor persoanelor "indragostite" de istoria tinutului nostru.

 

(Dr. Claudia Septimia Sabau)

 

 

 

0 comentarii1015 vizualizări11 aprilie 2019
rss 2.0
rss 2.0