Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
ALECU RUSSO - BICENTENAR.

Am sarbatorit la 17 martie 2019 cu scriitorii nasaudeni, bicentenarul nasterii poetului, prozatorului, eseistului, memorialistului si criticului literar roman ALECU RUSSO, nascut intr-o familie de mosieri din satul basarabean Prodanestii Vechi, despre care scrie cu drag in "Amintiri" spunand ca este un sat frumos raschirat intre gradini si copaci pe o vale a codrilor Bacului. Pentru desavarsirea studiilor si-a petrecut mai multi ani printre straini in Elvetia si Austria, dar mereu avea in suflet dorul de acasa, dorul de tara spunand: "Ferice de aceia ce nu au parasit pragul parintesc cat de mic, cat de mare. Ei nu au simtit durerea de a fi muti, durerea de a vedea cum se sterge intai plansul despartirii si apoi, catinel, catinel toate amintirile copilariei lor ...

Ei nu au simtit durere si mai mare cum se duce si limba, de le inabusa cuvantul tara si nu-i poti spune decat pe limba straina"... Se intoarce la Iasi, ocupand functia de asesor la judecatoria din Piatra si avocat in perioada 1841-1844, avand si vaste preocupari literare. Debuteaza ca autor dramatic, cu doua comedii interpretate la Teatrul National din Ias , "Bacalia ambitioasa" si "Jignicierul Vadra", in care critica regimul din Moldova "Din Focsani la Dorohoi,/Tara-i plina de ciocoi." Piesele, confiscate de politie, s-au pierdut pentru totdeauna. Autorul a fost exilat la Manastirea Soveja (1846), iar actorii la Manastirea Casin.

Aici se preocupa de culegerea "Mioritei", compunand si "Cantarea Romaniei", opera tiparita anonim, fara a revendica vreodata explicit aceasta opera ce a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literara din istoria literaturii romane.A fost un participant activ la revolutia de la 1848 din Moldova, dupa care a luat parte la Marea Adunare Nationala de la Blaj din 3-15 mai 1848 si la Adunarea de la Lugoj din 15-27 iunie 1848. Pentru faptele sale revolutionare a fost arestat de autoritatile maghiare de la Dej si intemnitat la Cluj, prin faptul ca a militat pentru Unirea Principatelor Romane. Foarte bolnav, plin de datorii, moare sarac la 40 de ani, la data de 5 februatrie 1859, doar la cateva zile de la Unirea din 24 ianuarie 1859, fiind inmormantat in interiorul Bisericii Barboi din Iasi.

Pe plan beletristic se remarca prin opere inscrise in literatura romana: Cugetari, Amintiri (in care evoca copilaria, cu descrierea admirabila a parului din mijlocul satului) , pagini frumoase de proza precum: Iasii si locuitorii lui, Holera, Soveja, Palatul Duca-Voda, Piatra Teiului, fiind si un colaborator consecvent la revista "Romania literara" a lui Vasile Alecsandri, unde au aparut si unele din operele sale.

Capodopera legata de numele sau este amplul poem in proza , "Cantarea Romaniei", alcatuit din 65 de versete tradusa din franceza de Nicolae Balcescu, cu introducerea acestuia, facand si unele indreptari de limba si stil, ce apare in revista "Romania viitoare" din Paris (1850), in urma unei intelegeri tainuite intre autor, Balcescu si Alecsandri si pentru a produce efect, lucrarea apare fara semnatura, atribuindu-i-se unui calugar din Carpati.


Ioan Mititean

0 comentarii2835 vizualizări14 aprilie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0