Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 19068 vizitatori azi
Eugen Lovinescu la 100 de ani de la aparitia revistei "Sburatorul".

Personalitatea omului de cultura Eugen Lovinescu - critic si istoric literar, dramaturg, romancier si nuvelist, a fost evocata vineri 19 aprilie, in cadrul conferintei "Eugen Lovinescu - 100 de ani de la lansarea Revistei Sburatorul", ce s-a desfasurat in Sala de conferinte "Gavril Scridon" a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Au raspuns invitatiei lansate de prof. Dorin Dobra, moderatorul evenimentului, cadre didactice si studenti ai Facultatii de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca, scriitori bistriteni, ca si cititori si utilizatori ai serviciilor bibliotecii judetene. In Sala de donatii "Nicolae Manolescu" a fost organizata o expozitie cu Agendele "Sburatorul" si cu manuscrise si documente Eugen Lovinescu, din colectiile BJGCBN si din colectia particulara a prof Andrei Moldovan.

Conferinta a fost deschisa de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc". "Astazi este ziua in care a aparut revista "Sburatorul", revista care a schimbat mecanismele criticii literare romanesti. Faptul ca acest eveniment se desfasoara la Biblioteca Judeteana nu este intamplator, pentru ca trebuie sa stiti ca aceasta institutie detine un fond de manuscrise Eugen Lovinescu, o mare bogatie pentru biblioteca noastra", a spus Ioan Pintea. El si-a exprimat speranta ca manuscrisul romanului "Malurenii", al lui Eugen Lovinescu, aflat in custodia BJGCBN va intra in atentia unora dintre studentii prezenti, pentru a fi descifrat in vederea unei viitoare publicari.

Initiativa organizarii conferintei i-a apartinut prof. Dorin Dobra. "Bucuria noastra de astazi este, in primul rand, pentru elevii si studentii prezenti aici. Ei ar putea intelege ca scrisul, foile si cartile au o viata a lor... Eugen Lovinescu a dus o viata grea, pentru ca el si-a asumat critica in care a crezut. A scris si despre Titu Maiorescu, a scris si despre Nicolaie Iorga si asta l-a costat destinul profesional, nu cel literar"  a sustinut Dorin Dobra.

Prof Andrei Moldovan a vorbit despre locul lui Eugen Lovinescu in cultura romana. "Eugen Lovinescu este astazi cel mai actual critic literar. De ce? Pentru ca el a promovat  si a perfectionat critica estetica, intemeiata de profesorul lui, Titu Maiorescu si, asa cum a facut-o, asa a ramas pana astazi. Eugen Lovinescu introduce chestiunea esentiala a revizuirilor. Adica din cand in cand, dupa un deceniu, doua sau trei, oricare scriitor trebuie revizuit, trebuie sa se vada in ce masura el raspunde cerintelor generatiilor noi. Lovinescu insusi s-a revizuit pe sine si asta ne da posibilitatea de a avea o critica literara mobila, de a nu ne inchide in niste rame. Revista Sburatorul a fost cea mai importanta revista de cultura din perioada interbelica" a spus Andrei Moldovan, care le-a aratat celor prezenti un exemplar din primul numar al revistei, aparut pe 19 aprilie 1919.

Profesorul Vasile Filip a vorbit despre "doua pagini din critica lui Eugen Lovinescu mai sensibile, chiar controversate. Eugen Lovinescu, ilustrandu-si acea teorie a mutatiilor valorilor estetice, da un exemplu nefericit, am zice astazi: Caragiale. Si, iata ca evolutia ulterioara a lucrurilor l-a infirmat pe Eugen Lovinescu" (Vasile Filip).

In ultima parte a conferintei, patru dintre studentele de la UBB ale prof Dorin Dobra au citit din si despre Eugen Lovinescu, ca si despre revista "Sburatorul". Intre invitatii organizatorilor s-a aflat si graficianul Radu Iatcu, din Suceava, care a adus cu el o expozitie a marelui desenator si grafician american de origine romana Saul Steinberg si care urmeaza sa fie vernisata la Biblioteca Judeteana in perioada urmatoare.

                                        

 www.bjbn.ro

 

0 comentarii2499 vizualizări22 aprilie 2019
rss 2.0
rss 2.0