Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 12 Iulie 2020 - 9840 vizitatori azi
FESTIVALUL "VALERIA PETER PREDESCU".

FESTIVALUL - CONCURS NATIONAL DE INTERPRETARE A CANTECULUI POPULAR ROMANESC "VALERIA PETER PREDESCU", EDITIA a X - a, 15 - 16 mai 2019, Bistrita, ROMANIA.

REGULAMENT

I. Organizatori si participanti

1. Festivalul - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu", editia a X-a, va fi organizat la Bistrita in perioada 15-16 mai 2019 de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si Fundatia "Valeria Peter Predescu".

2. Solistii din cadrul comunitatilor romanesti de dincolo de granite pot participa la concurs in urma preselectiei nationale din deschiderea Festivalului.

3. Toti concurentii inscrisi vor anexa la fisa de inscriere o declaratie pe propria raspundere ca nu sunt angajati (cu carte de munca) ai unui ansamblu artistic profesionist.

II. Inscrierea in concurs. Conditii de participare

1. Concursul este deschis artistilor amatori, solisti vocali din tara si din strainatate, interpreti ai cantecului popular romanesc cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani.

Nu se admite participarea aceluiasi interpret la mai mult de trei editii ale Festivalului. Nu pot participa in concurs laureatii editiilor precedente care au castigat premiile I, II si III sau marele premiu.

Din fiecare judet pot participa maxim 2 concurenti, judetul gazda rezervandu-si dreptul de a avea mai multi concurenti.

2. Formularele de inscriere in concurs vor fi avizate de una dintre urmatoarele institutii: Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Centrul Cultural sau Scoala de Arte (pentru concurentii trimisi de catre aceste institutii).

3. Fisele de inscriere in concurs vor fi trimise pe adresa Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, str. General Grigore Balan, nr. 11, Bistrita - telefon / fax. 0263/212 023, 0263/232 571 sau la e-mail cjcbistrita@yahoo.com, pana la data de 13 mai 2019, insotite obligatoriu de partiturile muzicale ale pieselor care urmeaza a fi interpretate in concurs.

4. Concurentii vor interpreta, atat la preselectie, cat si in concurs, trei piese muzicale: o piesa fara acompaniament (doina sau balada, de doua, maximum trei strofe), o piesa cu acompaniament orchestral si o piesa din repertoriul artistei Valeria Peter Predescu.

Pentru a se evita repetarea aceleiasi melodii in concurs, se recomanda ca fiecare concurent sa aiba pregatite doua cantece (doina, balada sau piesa cu acompaniament) din repertoriul Valeriei Peter Predescu (aceasta pentru a oferi juriului posibilitatea de a alege piesele care vor fi interpretate in concurs).

Concurentul trebuie sa aiba pregatite cel putin alte doua piese, fiind la latitudinea juriului daca acestuia i se vor solicita si altele decat cele prezentate. In acest caz, concurentul va comunica prin fisa de inscriere noile piese, specificandu-se tipul de acompaniament propus (formula traditionala).

Cheltuielile legate de deplasarea, cazarea si masa pentru formatia de  acompaniament vor fi suportate de catre concurentul care solicita aceasta formula de concurs. Totodata, concurentii vor oferi informatii, daca juriul considera ca este necesar, despre piesele pe care le interpreteaza (de unde a fost cules cantecul, de la cine l-a invatat, etc.).

5. Pentru asigurarea unei participari valoroase in concurs, in ziua de 14 mai 2019 (ora 10:00), la Centrul Cultural « DACIA » din Bistrita (Bulevardul Decebal, nr. 3-5), la sediul Ansamblului Artistic Profesionist « Dor Romanesc » va avea loc preselectia interpretilor in prezenta juriului festivalului.

Neprezentarea la preselectie atrage dupa sine neparticiparea in concurs.

6. Participantii la preselectie vor suporta cheltuielile de transport, precum si cheltuielile de cazare si masa pentru perioada preselectiei.

7. In perioada 15 - 16 mai 2019 cheltuielile de cazare si de masa pentru candidatii admisi in concurs vor fi suportate de catre organizatori. Cheltuielile de transport vor fi suportate de catre concurenti sau de catre institutiile pe care le reprezinta.

III. Repertoriul

1. Fiecare concurent va interpreta doua cantece (unul fara acompaniament si unul cu acompaniament orchestral) din repertoriul liric sau epic traditional al zonei etnofolclorice pe care o reprezinta. In alegerea repertoriului se va tine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistica si de diversitatea lor ritmica si melodica.

2. Pentru asigurarea acompaniamentului concurentilor, melodiile vor fi notate in tonalitatea convenabila interpretului, partiturile muzicale urmand a fi trimise la Bistrita pana la data de 13 mai 2019, pe adresa de e-mail a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, cjcbistrita@yahoo.com.

3. Comisia de preselectie isi rezerva dreptul de a descalifica un concurent prezent la preselectie, daca repertoriul acestuia nu se inscrie in reperele enuntate mai sus.

IV. Desfasurarea concursului

1. Concursul se desfasoara intr-o singura zi, 15 mai 2019, cu incepere de la orele 18:00, ordinea de intrare fiind stabilita de catre organizatori, tinandu-se seama de reprezentarea zonelor etnofolclorice ale tarii.

2. Gala laureatilor va avea loc in ziua de 16 mai 2019, orele 18:00.

3. Atat sectiunea de Concurs, cat si Gala laureatilor, vor avea loc la Centrul Cultural « DACIA » din Bistrita (Bulevardul Decebal, nr. 3-5), in sala de spectacole « Valeria Peter Predescu ».

4. Concurentii vor respecta precizarile organizatorilor cu privire la intrarea in concurs, prezenta la repetitiile preliminare fiind obligatorie.

Concurentii au obligatia sa respecte orele de repetitii, de spectacole si ale altor activitati care fac parte din programul Festivalului. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea concurentului in cauza.

V. Juriul

1. Juriul concursului va fi alcatuit din personalitati ale domeniului cercetarii si interpretarii folclorului romanesc (etnomuzicologi, folcloristi, redactori muzicali Radio - TV, profesori, dirijori), precum si din reprezentanti ai Consiliului Judetean

Bistrita-Nasaud si ai Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

Clasificarea interpretilor participanti la concurs se va face tinandu-se seama de calitatea interpretarii, de autenticitatea si de valoarea artistica a pieselor, de tinuta scenica, de frumusetea si autenticitatea costumului popular.

2. Presedintele juriului va fi o personalitate a folcloristicii romanesti.

Juriul va avea si un secretar, fara drept de vot, numit din randul echipei de proiect.

3. Publicul va vota concurentul favorit pe buletine de vot special concepute, rezultatul votului sau determinand acordarea Premiului de popularitate.

VI. Premii

1. Concurentilor li se vor acorda diplome si alte insemne ale editiei a X-a a Festivalului - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu", Bistrita, 2019.

2. Juriul va acorda urmatoarele premii (sume impozabile):

a) Marele Premiu si Trofeul "Valeria Peter Predescu" - 3.500 lei

b) Premiul I - 2.900 lei

c) Premiul II - 2.300 lei

d) Premiul III - 1.700 lei

3. Juriul va mai acorda 3 Premii Speciale in valoare de 1.080 lei/premiu.

4. Premiul de popularitate, acordat de publicul spectator, va fi in valoare de 500 lei.

5. Un premiu special va fi acordat de catre familia artistei Valeria Peter Predescu.

6. Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud va acorda un premiu special.

VII. Promovarea festivalului

Promovarea Festivalului - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu" va fi asigurata de mass-media audio si video nationala si locala.

    Manager                     Sef Serviciu - Cultura Traditionala

dr. Gavrila Tarmure          drd. Smaranda Muresan

 

 

 

FISA DE INSCRIERE

FESTIVALUL - CONCURS NATIONAL DE INTERPRETARE A CANTECULUI POPULAR ROMANESC "VALERIA PETER PREDESCU"

Editia a X-a, 15 - 16 mai 2019 , Bistrita - Romania

Numele ____________________________

Prenumele ________________________

Data nasterii _____________ Locul nasterii________________

B.I./C.I. Seria______ Nr. ____________ CNP ...........................

Adresa: ...........................................................................................

............................................................................

Telefon: ..............................................

Studii ______________________________________________

Profesia ______________________

Zona etnografica pe care o reprezinta ___________________________________

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

Date esentiale asupra activitatii (premii, ansambluri cu care a colaborat, turnee, etc.):

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

Repertoriul propus pentru concurs

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

De la cine a fost preluat; cand? ________________________________________

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

Necesitati tehnice (observatii) _________________________________________

_________________________________________________________________

Viza:

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale / Centrul Cultural /

Scoala Populara de Arte si Meserii (daca este cazul)

 

Semnatura__________

Data_______________

0 comentarii2982 vizualizări02 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0