Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 18434 vizitatori azi
DESPRE JURNAL CA GEN LITERAR SI MEMORIE DOCUMENTARA, CU CIPRIAN MACESARU.

Clubul Cultural "CosBook" al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit joi, 2 mai, lansarea volumului "Infrapaginal. Jurnal 2000 - 2018" al scriitorului Ciprian Macesaru. Intalnirea le-a prilejuit cititorilor bistriteni descoperirea unui intelectual bucurestean indragostit iremediabil de Bistrita, loc in care descinde deseori, dat fiind faptul ca sotia sa este originara de aici. Iar experientele traite in urbea din miezul Ardealului si-au gasit, din plin, locul in insemnarile facute de scriitor in jurnalul sau.

Vorbind despre cartea "Infrapaginal. Jurnal 2000 - 2018", Ioan Pintea s-a aratat impresionat de lecturile vaste si de o mare diversitate ale autorului, "descarcate" in insemnarile sale."Este un volum emblematic pentru biografia lui, pentru bibliografia lui. Este o carte plina de viata, o viata povestita cu o sinceritate uluitoare. Unele intamplari din viata sa sunt cutremuratoare! Pe de alta parte, acest jurnal este o carte care vorbeste mult si bine despre cartile pe care Ciprian Macesaru le-a citit si le citeste, iar Ciprian citeste extraordinar de mult! Apoi, el vorbeste mult despre filmele pe care le-a vazut si vedem ca este un mare cinefil, si vorbeste despre muzica pe care o asculta. Ciprian Macesaru este un om cultural complex, dar si complet cultural. Carte, muzica, arta plastica, film!", a subliniat directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc".

Ciprian Macesaru a marturisit ca aceasta este prima lansare a cartii "Infrapaginal. Jurnal 2000 - 2018". "Aici este o selectie, pentru ca jurnalul meu este mult mai amplu. Am decis ca notele mai vechi sa fie completate si dezvoltate de alte note, asa ca o sa gasiti in carte note din 2000 cu comentarii din 2018. Eu notez, in primul rand, ca sa nu uit! Eu tin jurnalul cu gandul de a publica. Tin jurnal si de mana, tin jurnal si in computer si, cand ma gandesc sa public, adun fragmente de peste tot si incerc sa le asamblez intr-o forma unitara", a explicat autorul.

A urmat un dialog cu publicul, centrat pe ideea de jurnal, ca specie literara. In acest context a fost evocat si Radu Petrescu, cu al sau "Ochean intors", in care se regaseste in insemnari si perioada petrecuta ca de scriitor ca profesor in Bistrita-Nasaud, la Petris si Prundul Bargaului, intre anii 1951 si 1955. "Din jurnalul meu nu se intelege ca mie imi place foarte mult Radu Petrescu!" a marturisit Ciprian Macesaru, dar replica a venit imediat. "Ba se intelege! Tu ai selectat din jurnalul tau ceea ce, cumva, defineste intregul: iti defineste lecturile in intregime, viata in intregime si mi-am dat seama ca il iubesti foarte mult pe Radu Petrescu, pe care toti de aici il iubim foarte mult, pentru ca am crescut in literatura fascinati de jurnalele pe care le-a scris el " a replicat Ioan Pintea, care a reamintit ca Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasauda patronat aparitia volumului "Radu Petrescu - Jurnal. Editie integrala", in anul 2014.


www.bjbn.ro

 

0 comentarii2408 vizualizări04 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0