Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 23 Septembrie 2019 - 8252 vizitatori azi
Expozitie de arheologie la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud !

Cu ocazia manifestarilor organizate in cadrul Evenimentului "Noaptea Muzeelor", va invitam in data de 18 mai 2019 de la ora 18.00 la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, la vernisajul expozitiei de arheologie "Drumul Sarii - Drumul Tarii (Exploatarea si circulatia sarii in Bazinul Somesan din mileniul al II-lea i. Hr. pana in secolul al XVIII-lea)''. Exponatele expozitiei provin din colectiile a sase muzee: Muzeul Judetean Satu Mare, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Muzeul Nationalde Istorie a Transilvaniei, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Muzeul Municipal Dej si Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud. Expozitia vizeaza practic jumatatea de nord a Transilvaniei si Campia Satmareana respectiv, teritoriile judetelor Bistrita-Nasaud, Salaj si Satu Mare, in intregime, precum si jumatatea de nord a judetului Cluj si partea de sud-est a judetului Maramures.

          Cele mai consistente manifestari saline din Bazinul Somesului Mare, se afla la Baile Figa, Dumbravita, Sasarm, Mintiu, Taure, Blajenii de Jos, Caila, Valea Magherusului, Cepari, Dumitra, Slatinita, Josenii Bargaului, Bistrita Bargaului, Livezile, Sarata, Saratel, Albestii Bistritei si Pinticu Tecii, toate pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.

          In expozitie este surprinsa dimensiunea prin care fluxurile economice din nord-vestul Romaniei au avut un rol coagulator. Prin crearea unei piete inter-regionale Drumul Sarii a dus la constientizarea inter-dependetei dintre comunitati, element esential al creonarii constiintei identitare, fapt pentru care Drumul Sarii poate fi apreciat a fi Drumul Tarii.

Va asteptam cu drag!

Manager,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii1330 vizualizări17 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0