Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 06 August 2020 - 18808 vizitatori azi
Instrutatul (impanatul) boului la Figa.

Este un spectacol folcloric al increderii omului in triumful Soarelui a carui energie da siguranta belsugului si speranta de bunastare. Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forte divine puternica revarsare de lumina, caldura si culoare ce declanseaza spre sfarsitul primaverii o fantastica explozie vegetativa care inveseleste lumea si sufletul omului. In duminica Rusaliilor, celui mai falnic patruped incornorat din sat i se pune cununa pe crestet, iar apoi este inhamat si impodobit cu flori si panglici colorate.       
Dupa incheierea liturghiei oficiate la Biserica Ortodoxa din localitate, taurul este purtat de feciori de-a lungul satului, de la Biserica pana in varful unui deal, fiind insotit de fete de maritat, imbracate in straie populare si de calareti costumati, de asemenea, in portul de sarbatoare. Cand ajung la locul cu pricina, feciorii duc boul instrutat pe deal, iar apoi pornesc la vale, insotind animalul impanat. Cam pe la jumatatea drumului, boul este lasat liber, pentru ca fetele care-l asteapta in vale sa-l poata atinge.
Traditia spune ca fata care reuseste sa prinda unul dintre coarnele boului se va marita prima, in anul respectiv. Ritualul care urmeaza parcursul deal-vale se repeta de vreo 4-5 ori, dupa care boul instrutat este dus in curtea Caminului Cultural din Figa, unde se aduna toti participantii. In timpul ceremonialului, doi flacai cu paparuga la brau si cu fetele acoperite aproape in totalitate sunt stropiti cu galeti pline cu apa de oamenii care urmaresc obiceiul de pe margine, pentru ca anul sa fie unul manos. Sarbatoarea este anuntata, popularizata si animata de flacai calare, care intrerup din cand in cand ritualul, trecand in viteza prin mijlocul oamenilor.

http://bailefigacazare.ro/index.php/evenimente/instrutatul-boului.html

0 comentarii2485 vizualizări09 iunie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0