Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
Antologia de poezie "Anii scurti" a Cleopatrei Lorintiu a fost lansata la Biblioteca Judeteana.

Evenimentul a avut loc luni, 8 iulie 2019, la Clubul Cultural CosBook, aceasta fiind prima lansare a volumului, aparut la Editura Scoala Ardeleana in cadrul proiectului editorial 2019 al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Amfitrionul intalnirii, care s-a bucurat de o foarte numeroasa asistenta, a fost Ioan Pintea, directorul BJGCBN. "Anii scurti"este o antologie-bilantin  care sunt cuprinse majoritatea volumelor de versuri scrise, de-a lungul anilor, de Cleopatra Lorintiu. Cu aceasta antologie inauguram, de fapt, colectia de poezie a Bibliotecii Judetene George Cosbuc. Avem in vedere o serie de antologiidedicate unor poetibistriteni reprezentativi", a spus Ioan Pintea.

La aceasta lansare a fost prezent si Alexandru Pugna, secretar de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, unul dintre prietenii de o viata ai poetei Cleopatra Lorintiu. "Faptul ca suntem aici in numar atat de mare arata ca Cleopatra Lorintiu se bucura de o foarte mare apreciere in randul oamenilor de cultura din Bistrita-Nasaud. Vorbim despre un om de cultura complex si sa nu uitam ca ea a fost si realizatoare de emisiuni de televiziune, jurnalist, diplomat. Nu intamplator, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud i-a acordat titlul de cetatean de onoare al judetului. Rar mi-a fost dat sa cunosc oameni, mai ales din sfera culturii, atat de altruisti, cum este Cleopatra Lorintiu!" (Alexandru Pugna).

Despre poezia Cleopatrei Lorintiu au vorbit scriitorii Icu Craciun si Iacob Naros. "Poeziile din volumul de debut al Cleopatrei Lorintiu, "Regina cu pasi furati" sunt curatate de ramasitele neoromantice specifice unui tanar de douazeci de ani. In cartile care au urmat stilul a evoluat, iar elegiacul se simte mai spiritualizat si detasat. In timp, ele s-au materializat intr-un demers de esentializare, asa incat se poate afirma ca exista o unitate a intregii sale opere", a notat Icu Craciun. La randul sau, Iacob Naros a vorbit despre al doilea volum de poezie al poetei, "Peisajul din care lipsesc" (Editura Cartea Romaneasca, 1981). "Poemele din acest volum ne poarta printr-o lume mirifica, plina de castele si palate, pasuni, copaci si flori rare. Peste tot predomina amintirea fiintei iubite, uneori fugar, alteori accentuata" (Iacob Naros).  Prezent la lansare, editorul George Vasile Dancu a anuntat ca antologia "Anii scurti" a poetei Cleopatra Lorintiu va avea parte si de alte lansari, la tirgurile de carte din tarasi strainatate.

Cleopatra Lorintiu, care este director adjunct al ICR de la Tel Aviv, Israel, le-a multumit vadit emotionata lui Ioan Pintea si Alexandru Pugna pentru sprijinul oferit la editarea antologiei "Anii scurti"."Sa stiti ca nu este usor sa te intalnesti cu ceea ce ai scris in urma cu patruzeci de ani! Imi amintesc de acel adevarat cuib de literatura de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Bistrita, care a fost adolescenta mea si unde veneau Vasile Dancu, George Ros, Luca Onul,  Virgil Ratiu, Adriana Barna si toti ceilalti. Si cred ca am avut sansa sa fim intre noi si sa ne luam la tranta, de a citi foarte mult, intr-o perioada in care nu prea aveam acces la poezia universala decat cu mari sacrificii, ceea ce ne-a ajutat sa ne dorim mai mult. Traim acum un moment de convivialitate, de impartire a unor ganduri si sentimente si singurul lucru pe care mi-l doresc in clipa de fata este sa nu raman doar la aceasta antologie!", a marturisit Cleopatra Lorintiu.

Ioan Pintea a facut cunoscut faptul ca dupa acest prim volum aparut in "Colectia Scoala Ardeleana de Poezie" vor urma, intre altele, si antologiile de poezie ale altor poete bistritene, cum sunt Domnita Petri si Adriana Rodica Barna.


www.bjbn.ro

 

0 comentarii3402 vizualizări09 iulie 2019
rss 2.0
rss 2.0