Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 17958 vizitatori azi
Gabriel Croitoru si turneul "Vioara lui Enescu" 2019 - o noua calatorie.

Turneul Vioara lui Enescu revine pe scena Sinagogii din Bistrita, in 23 septembrie 2019 ora 19:00. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita "Catedrala", pe care a cantat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National "George Enescu") si pianistul Horia Mihail vor canta in mai multe orase din tara, programul recitalurilor cuprinzand trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioara si pian de Claude Debussy, Richard Strauss si César Franck.

          Gabriel Croitoru : "Mesajul acestui turneu este clar si anume acela ca, indiferent de localitate, de numarul mic sau mare de ascultatori, de complexitatea lucrarilor cantate, muzica clasica ne aduna imprejurul ei cu aceeasi intensitate, indiferent ca suntem pe scena sau in sala, facand din noi niste suflete mai curate, mai deschise catre frumos si catre bine. Fata de momentul de debut al acestui demers cultural, anul 2012, remarc o clara diferenta. Publicul a devenit din ce in ce mai interesat de fenomenul artistic care se petrece sub ochii sai, pornind de la curiozitatea inerenta fata de nou, continuand cu placerea momentului si terminand cu dorinta de a reveni intr-o atmosfera nobila."

          Din anul 2012, impreuna cu vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat intr-o versiune moderna misiunea pe care si-a asumat-o Enescu atunci cand strabatea tara in timpul primului razboi mondial, pentru a-si duce muzica catre cei bolnavi, raniti ai razboiului, oameni aflati in necazuri si nevoi. Violonistul care a castigat prin concurs dreptul de a canta la "Catedrala", celebra vioara construita de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, impreuna cu pianistul Horia Mihail.

          Istoria calatoriilor viorii lui Enescu, din 2012 pana in 2019, este deosebit de diversa. Daca la primele editii sondam teritoriul virgin al caminelor culturale din sate aflate in cele mai indepartate colturi ale Romaniei, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodata, sau cel al salilor de sport din licee in care veneau copii curiosi sa vada cum suna o vioara celebra, acolo unde ei alearga la ora de educatie fizica, au fost turnee in care vioara lui Enescu a mers in cautarea pianelor calatoare lasate in diferite orase ale tarii de Horia Mihail si evident, la Sala Radio, dar si ani in care a ajuns sa cante la Beijing, la Londra, in Spania, Portugalia si lista poate continua.

          Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma in aplauze entuziaste, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emotionand publicul in egala masura prin arta lui Gabriel Croitoru.

          Incepand din 2012, fara intrerupere, doi muzicieni romani entuziasti, Gabriel Croitoru si Horia Mihail, carora le era familiara experienta de a canta pe scene ale marilor orase, la Bucuresti la Sala Radio sau la Ateneu, dar si in orase mai mici ale tarii, au descoperit ca au puterea de a duce muzica clasica mai departe, in locuri cat mai diferite, peste tot muzica putand face foarte mult bine, asa cum facea Enescu in urma cu mai bine de o suta de ani. Daca asa s-a nascut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este ca el continua de 8 ani, iar anul acesta ii va duce pe Gabriel Croitoru si vioara Guarneri del Gesu supranumita Catedrala, alaturi de pianistul Horia Mihail la Slatina, Pitesti, Caracal, Barlad, Bistrita, Timisoara, Deva, Ploiesti si, evident, Bucuresti, la Sala Teatrelli si la Sala Radio.

 

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

 

Program muzical :

 

Claude Debussy: Sonata in sol minor pentru vioara si pian, L. 148

Richard Strauss: Sonata in mi bemol major pentru vioara si pian, op. 18

César Franck: Sonata in la major pentru vioara si pian

 

ITINERAR

 

VIOARA LUI ENESCU 2019

 

Gabriel Croitoru - vioara

Horia Mihail - pian

 

 

Producatori: Pro Contemporania, The Culture Hub

Coproducatori: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music, Mercure Hotels, Muzeul National "George Enescu"

 

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Teatrelli, Filarmonica din Pitesti, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociatia Culturala Center Inter Art, Primaria Slatina, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Teatrul National din Caracal, Muzeul "Vasile Parvan" din Barlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Primaria Barlad, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita, Filarmonica din Timisoara, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiesti

 

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Mediatrust, Romania TV, Liternet,  Agentia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasika, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.

 

0 comentarii2625 vizualizări17 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0