Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 368 vizitatori azi
Ecouri din Tabara de creatie Lucian Blaga - Arcalia, 2019.

Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a organizat, in perioada 17-20 septembrie, o noua editie a Taberei de creatie "Lucian Blaga",la Parcul Dendrologic Arcalia. Au participat 20 de tineri, liceeni si studenti, coordonati de Ionela-Silvia Nusfelean si Andrei Mic, pentru a-si darui reciproc creatiile si viziunile personale, dar si pentru a primi darurile (indrumari pe plan creativ, principii literare, versuri, reviste si carti) oferite de scriitorii invitati- Ioan Pintea, Olimpiu Nusfelean, Mirela Orban si David Dorian.Liceeni nasaudeni, inscrisi la: Colegiul National George Cosbuc, Clubul Copiilor, Nasaud, liceeni bistriteni de la Colegiile Nationale Andrei Muresanu si Liviu Rebreanu, de la INFOEL, Liceul de Arte Corneliu Baba, Liceul de Muzica Tudor Jarda, Palatul Copiilor, Bistrita, studenti din judet, admisi la Litere, Medicina, Cartografie, Informatica, Istorie, s-au reunit in numele artei: Andreea Bora, Antonius Chiciudean, Diana Ciotmonda, Loredana Curac, Teodor Encean, Diana Fiscutean, Bogdan Gonda, Emilian Horea, Maria Hurdea, Diana Orban, Maria Matean, Alexandra Manzat, Andrei Mic, Ioana Ilinca Moldovan, Maria Veronica Muresan, Maria Olimpia Sidor, Cristian Sebastian Stancu, Giorgiana Suciu, Horia Sirlincan, Lucia Teutisan.

            In prima zi a taberei s-au facut cam de toate: cei prezenti au facut cunostiinta unii cu ceilalti, au citit din propriile creatii, si-au cantat propriile piese, au impartasit idei si experiente, conturandu-se astfel un univers creativ-"un univers fabulos", dupa spusele directorului Bibliotecii Judetene BN,poetul Ioan Pintea. "Sau despre detracare" a fost unul dintre darurile oferite de amfitrionul manifestarii, alaturi de ocazia unica de a atinge si a citi o serie de scrisori in original,semnate de mari personalitati literare romanesti precum Nichita Stanescu, George Calinescu, Ioan Alexandru si Nicolae Steinhardt, adresate lui Nicolae Manolescu.  Pentru ca "Daruind vei dobandi", daruri au fost oferite si in cea de-a doua zi de catre poetul si prozatorul David Dorian, exemplare din cele 3 carti recente ale sale - "Fractali", "Poeme prozaice", "Alte poeme prozaice", toate aparute la Editura Charmides.

            Stiind ca ludicul are un rol deosebit in dezvoltarea creativitatii,s-a initiat un joc: in 3 cutii de cappuccino (care se doreau a fi urne) s-au introdus "donatii personale", "donatii Parc Arcalia" respectiv "donatii Lucian Blaga". Cum era de asteptat, donatiile personale nu au fost pecuniare, ci literare: "calm", "sosete colorate" si chiar "onestitate". Parcul Arcalia a fost destul de generos si si-a donat, printre altele, "turlele castelului ca niste flacari", dar cele mai consistente au fost donatiile Lucian Blaga - versuri favorite din opera marelui poet. S-au deschis urnele si fiecare a extras o "donatie" din fiecare urna. "Cum investim Donatiile primite?", "In ce?", "Cum gestionam donatiile?" au fost cateva din regulile jocului care i-au calauzit pe participanti catre creatie literara.

            Vineri, 20 septembrie, in cadrul Targului de Carte pentru Copii si Adolescenti, in Clubul Cosbook al Bibliotecii Judetene, tinerii condeieri din Tabara de la Arcalia si-au lecturat produsele literare, in prezenta iubitorilor de literatura proaspata, a apropiatilor si sub atenta analiza a scriitorului Mircea Petean, care le-a oferit tinerilor sfaturi esentiale. S-au oferit exemplare din revistele "Ipostaze" si "Miscarea literara", publicatii care vor gazdui un grupaj literar al celor implicati in acest proiect. Doua carti, pe alesul, pentru fiecare, s-au constituit intr-un alt premiu special oferit de Biblioteca Judeteana.Si, ca o cununa, o antologie literara, ce urmeaza a fi publicata sub egida Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud, va cuprinde in paginile sale fructe poetice nascute din "mirabile seminte" in timpul Taberei de creatie "Lucian Blaga" - Arcalia 2019 si ca ecou al acestor ateliere.

 

Horia Sirlincan

0 comentarii2856 vizualizări25 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0