Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 27002 vizitatori azi
Concert "Traversee du Fantasme" cu Matei Ioachimescu si Mara Dobrescu.

Un eveniment organizat de Centrul Judetean pentru Cultura, Bistrita-Nasaud, cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si al Societatii de Concerte Bistrita. "Traversée du Fantasme", un concert-eveniment cu Matei Ioachimescu si Mara Dobrescu Ia Sinagoga din Bistrita

 Cunoscut publicului datorita unor proiecte camerale de succes precum La Vida Loca sau Romanian Rhapsody, flautistul Matei Ioachimescu revine in Romania pentru trei concerte extraordinare, la Cluj-Napoca, Bistrita si Bucuresti, in compania renumitei pianiste Mara Dobrescu. Sub titlul "Traversée du Fantasme", cei doi artisti creeaza de aceasta data o lume fantastica, cu peisaje nocturne, cu legende si personaje mitice, cu dansuri vechi si noi, sau cantece despre timpuri demult apuse. Totodata,  programul "Traversée du Fantasme" conecteaza audienta la experiente sonore noi, doua lucrari in prima auditie de Sabina Ulubeanu si Alexandru Murariu fiind dedicate acestor concerte-eveniment.

 

La Bistrita, concertul "Traversée du Fantasme" va avea loc la Sinagoga, Sambata , 19 Octombrie 2019, de la ora 19:00. 

 

Program

 

Felix Mendelssohn - "Visul unei nopti de vara", Scherzo

Antonin Dvorak - "Songs my mother taught me"

Béla Bartók - Suite Paysanne Hongroise

Sabina Ulubeanu - SK(A)Y (p.a.a.)

Jean Philippe Rameau - "Les Sauvages"

Francis Poulenc - "Un joueurs de la flute berce les ruines" / Claude Debussy - "Syrinx"

Alexandru Murariu - "Sortilège féérique" (p.a.a.)

Jacob Gade - "Tango Fantasia"

Jean Sibelius - Nocturne

Frank Martin - Ballade

 

 

Informatii despre artisti

 

Despre Matei Ioachimescu, spunea celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho: "Cantatul lui a impresionat profund publicul, dupa fiecare concert mai multi spectatori au izbucnit in lacrimi, iar aplauzele au fost neobisnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautisti, pe care i-am ascultat."

            Flautist   roman,  Matei Ioachimescu sustine  o activitate concertistica impresionanta, fie cu repertorii din muzica baroca,  contemporana sau in recitaluri cross-over. Este un artist (re)cunoscut al scenelor internationale, care, prin interpretarile sale spontane si creative si prin felul in care transmite emotia  si interactioneaza cu publicul, este vazut deseori ca un adevarat "rockstar" al muzicii clasice. Este absolvent al Universitatii de Muzica din Viena, oras unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distinctii si burse ( Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) si colaboreaza cu unii dintre cei mai interesanti muzicieni din Europa, pe scene europene si japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Roman, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

            Albumul de debut impreuna cu pianista Catalina Butcaru, intitulat "Lumiere", este considerat de catre criticii de specialitate un produs de referinta pentru aceste  doua  instrumente. In anul 2019 a aparut la Viena albumul La Vida Loca, cu muzica Americii Latine, reinterpretata.

            Pentru   activitatea   sa   intensa   si  calitatea   inalta   a proiectelor   sustinute,  i-a fost incredintat titlul de "Ambasador al Integrarii" in anul 2013 de catre Ministerul de Externe  al Austriei.  Este invitat ca membru al juriului in competitii internationale si sustine workshop-uri in Austria, Japonia, Ungaria, Romania si Croatia.

 

 

Renumita pianista de origine romana Mara Dobrescu, stabilita in Franta, este foarte apreciata de public si critici pentru calitatea interpretarilor sale pline de temperament, eleganta, dar si pentru finetea frazarilor sale.

            Mara Dobrescu si-a inceput studiile muzicale la Liceul de muzica "George Enescu", la clasa profesoarei Gabriela Stepan. Obtinerea Bursei Guvernului Francez, i-a permis sa absolve studiile Conservatorului National Superior din Paris cu cele mai inalte distinctii urmata de castigarea a numeroase concursuri internationale. Bursiera a fundatiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia si Lili Boulanger, Mara Dobrescu a realizat de asemenea un master in muzica contemporana, la Conservatorul National Superior din Geneva.

            Mara Dobrescu este invitata sa concerteze in recitaluri sau ca solista pe cele mai importante scene din Paris: The?a?tre Mogador, The?a?tre de Chatelet, l'Auditorium du Muse?e d'Orsay, Cite? de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle , si participa la numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival dar si pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar si La Monnaie Bruxelles, in Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, etc. Debutul sau in Statele Unite ale Americii, la Chicago si New York, s-a bucurat de un succes imens.

A inregistrat pentru Radio si Televiziunea Romana, pentru Radio France si Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciata de catre presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire).

            In paralel cu cariera solistica, Mara Dobrescu este pasionata de dramaturgia gestului muzical si participa la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatura, muzica si teatru.

O specialista in muzica de camera, Mara Dobrescu evolueaza in compania unora dintre cei mai importanti muzicieni ai lumii, facand deasemenea parte si din Quartetul Face a? Face (2 piane si 2 percutii) cu care concerteaza in toata lumea.

Mara Dobrescu se bucura de sprijinul unor mari maestri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard sau Dominique Merlet.

 

0 comentarii2723 vizualizări11 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0