Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 05 Martie 2021 - 18080 vizitatori azi
CU CARTEA PE ROTI LA PARVA.

De Sfanta Parascheva, multi dintre crestini s-au  indreptat spre Iasi, dar unii, din imprejurimile Nasaudului, au intrat in lumea cartilor, deplasandu-se cu cartea pe roti in pitoreasca localitate de la poale de munte - Parva, un nume de legenda. S-au alaturat satenilor si carturarilor locali, scriitori si astristi nasaudeni, sarbatorind impreuna CARTEA SATULUI, autor MIRCEA DAROSI, o flacara vie a cuvantului artistic. Ne-am deplasat cu cartea pe roti pentru a doua oara la Parva, sub tutela aceluiasi vrednic primar, IOAN STRUGARI, omul cu vorba buna, zambet si fapte binefacatoare. Prima data, acelasi autor a adus pe scena, pe tanarul si regretatul actor Utu Strugari, personajul romanului "Un actor grabit", iar in a doua deplasare, am sarbatorit o carte mai speciala, care are ca personaj central - SATUL.

Iata o noua sarbatoare a cartii la Parva, unde si-au dat mana carturari, iubitori de frumos din Nasaud, Beclean, Valea Bargaului, Bistrita, Sighisoara, Rebra, Rebrisoara, Nepos, Feldru, precum si Editura "Ecou Transilvan" din Cluj, prin Nadia Baciu, oameni care au slujit cu ani in urma satul, ca dascali sau medici si multi alti iubitori de literatura.

Iata, la Parva, o sarbatoare a cartii, cel mai tacut si mai credincios prieten, cel mai intelept sfatuitor si cel mai rabdator profesor, in care regasim lumea satului in complexitatea sa, cu istoria, cu aspecte si figuri tipice, cu obiceiuri fel de fel, pagini care recupereaza valorile trecutului, asigurand continuitatea vietii satului romanesc.

In volumul sarbatorit azi, autorul prezinta istoria satului chiar de la primele inceputuri,  sub toate aspectele: arheologic, geografic, istoric, administrativ, economic, demografic, cultural si etnografic, facandu-se si portrete scrise unor oameni ce au slujit cultura si stiinta, o lucrare ce  imbogateste zestrea de informatii si contribuie la o temeinica studiere a istoriei locale.

Pe langa calitatea de poet si prozator, autorul cartii Mircea Darosi apare si in ipostaza de sociolog si eseist, urmand modelul marelui DIMITRIE GUSTI, creatorul scolii monografice romanesti, care a spus ca a scrie o monografie e o doctrina sociologica, e o actiune patriotica, iar satul are un izvor nesecat de  fapte si e pacat sa nu descoperim aceste comori ascunse.

Mircea Darosi reda generatiilor prezente si viitoare, trecutul stramosilor nostri precum si succesiunea celor mai importante evenimente care au marcat satul si ne-au daruit - PARVA DE AZI, un sat de talie europeana, cu elemente noi spre modernizare, mai altfel decat cel descris de Rebreanu sau Blaga, de Slavici sau Cosbuc si nici locuitorii lui nu mai sunt taranii de odinioara, cei care isi  amestecau sudoarea, lacrimile si sangele cu lutul plamadirii vesniciei. Ar fi bine sa ramana un spatiu al traditiilor, adica sa ramana neschimbat, insa i-am cere prea mult, adica sa fie acelasi ca la inceputul secolului XX. Ne impacam cu gandul ca va ramane in muzeul satesc si in monografiile satesti. "Cand urc pe aceste stanci marete - spune un fost primar, Simion Dumitrean - imi vad fericirea la picioare si ma simt mai aproape de Dumnezeu. Mi-e draga Parva de la un capat la altul, caci creste si porneste prin lume oameni harnici si viteji, carora nu le este rusine sa rosteasca numele satului lor - PARVA."

Intalnirea cu cartea a avut loc in sala festiva de la Centrul de Turism, unde se afla si muzeul satesc cu deschidere spre imbogatire, iar primarul va organiza o zi anume dedicata portului si obiceiurilor locale. Astfel, poate va aparea si o carte a unitatii celor patru sate a caror nume apar in cuvintele lui Iosif al-II-lea, cand a vizitat zona, adica - Salva, Romuli, Parva, Nepos, ca un simbol de colaborare si prietenie. Si-au exprimat gandurile de apreciere si pretuire a cartii si autorului, dascalii de ieri ai satului: prof. Liuta si Radu Zagrean din Beclean, prof. Silvia si Eugen Zaharia din Sighisoara, primarul comunei Feldru, Grigore Tiolan, prof. Elena si Dumitru Scridon din Rebra, prof. univ. dr. Florin Purghel  cu sotia, prof. Lucia si Ovidiu Filomon din Bistrita, cat si scriitori si astristi nasaudeni: Lucretia si Ioan Mititean, care au donat bibliotecii comunale si scolii, cartile lor recent aparute la aceeasi editura, respectiv "Atelierul fanteziei" si "Lumea romaneasca", iar presedinta Astrei oras, Floarea Ples, a prezentat si donat primarului revista Astrei si a Ligii Scriitorilor, prof. Ana Vaida a predat comunei cartea recent aparuta "Adrian Paunescu si misterul nasaudean", iar prof. dr. Gheorghe Ples a adus in fata volumele "Scolile Nasaudului", scoli frecventate de multi elevi din Parva, prof. Romulus Berceni a apreciat autorul si creatiile sale, Nechita Bumbu si sotia Maria au amenajat, ca de fiecare data la  intalnirile cu cartea, o frumoasa expozitie de pictura. De data aceasta, a prezentat "Drumul painii". Dascalita din Nepos, Rodica Darosi, se bucura de elevii sai parveni, printre care si primarul comunei, un elev harnic si cu perspective, care s-a implicat si in aceasta actiune de slavire a cartii si satului. De la Rebrisoara, muzeograful voluntar si scriitorul Leon Catarig, a adus cuvinte de respect si buna vecinatate de la rebrisoreni, impartasind idei de valorificare a faptelor de cultura prin muzeele satesti.

Din sarbatoarea cartii de la Parva s-a desprins ideea ca - e o datorie de onoare ca fiecare dintre noi sa purtam in suflet chipul satului natal, la fel ca si chipul mamei, a dascalului, a preotului, toti fiind plamaditi din dragostea si respectul pentru munca bine facuta, pentru fapte demne, ordine si respect.

 

Ioan Mititean

 

0 comentarii2492 vizualizări18 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0