Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 27 Noiembrie 2020 - 11546 vizitatori azi
Alexandru Smuczer - laureat al premiului "Grigore Bradea" in 2018.

Uniunea Artistilor Plastici din Bistrita a inaugurat la Galeria Arcade 24, expozitia de sculptura semnata de Alexandru Smuczer - laureat al premiului "Grigore Bradea" in 2018 - premiu care presupune, anual, sponsorizarea cu o suma de bani si organizarea unei expozitii personale pentru tanarul sculptor castigator.

La vernisaj au participat prof. dr. Alexandru Pasat, seful sectiei de sculptura in cadrul Universitatii de Arte si Design Cluj-Napoca, criticul si curatorul expozitiei Oliv Mircea, sculptorul Ionel Tanase, Vlad Berte, asistent univ. la Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, Maria Sicoe (laureatul premiului "Grigore Bradea" in 2014) si alti studenti si masteranzi ai Universitatii de Arte clujene.

 

InterSemn - "intaia poveste a muzei Clio" se numeste expozitia de instalatie artistica a tanarului artist nascut la Deva in 1994.

Alexandru Smuczer a absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca unde a parcurs licenta si masteratul in cadrul sectei de sculptura. In prezent este doctorand la aceeasi universitate.

Pe parcursul anilor de studiu Alexandru Smuczer a fost intr-o continua explorare asupra problematicilor legate de spatiu si materialitate. Tematicile pe care le abordeaza in cadrul lucrarilor sunt legate de universul citadin, artificialitate, natura, memorie, viata si moarte.

In prezent, Alexandru Smuczer a inceput sa exploreze metode noi prin care se poate face apel la perceptia privitorului sau prin care o lucrare sa depaseasca simpla conditie de obiect, devenind generatoare de sensuri sau - unele dintre ele - chiar generatoare ale unui spatiu propriu. 

Criticul Oliv Mircea a remarcat ca avem de-a face cu un dialog formal: "Daca priviti acest perete, veti intelege, poate nu din prima, ca este amprenta unei suprafete de padure doborata. Alexandru Smuczer a luat amprenta acestei paduri, o aseaza pe verticala astfel incat noi sa ghicim aici trunchiuri de copaci sau aschii de lemn care intra in dialog cu noi… Este un spatiu al memoriei pe care el il suscita. Nu trebuie sa ai o experienta extrema ca sa-ti dai seama ca aceste cautari ale memoriei afective, aceste mtamorfoze formale, de fapt intrupeaza limbaje ale utopicului…"

 

Prof. dr. Alexandru Pasat a anuntat si numele celui care a castigat Premiul Grigore Bradea in 2019. Este vorba despre Emilian Mocanu, in varsta de 32 de ani, absolvent al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca si al Liceului de Arta "Dimitrie Cuclin", Galati, sectia de Grafica.

Emilian Mocanu este in prezent doctorand al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, avand drept teza de cercetare "Holografia tridimensionala in sculptura contemporana".

A fost bursier Erasmus la Faculdad de Bellas Artes, in cadrul Universidad del Pais Vasco, Bilbao - Spania.

 

Participari:

2012 - Tabara privata de sculptura in metal "Spare pARTs - Caritate pentru mobilitate", editia a II-a organizator: firma AUTONET - Satu-Mare;

2011 - Tabara privata de sculptura in metal "Spare pARTs - Caritate pentru mobilitate", editia I, organizator: firma AUTONET - Satu-Mare;

2009 - Simpozionul national studentesc de sculptura mica - Hodora, judetul Iasi;

2008 - Tabara privata de sculptura in piatra - Capus, judetul Cluj;

2007 - Tabara privata de sculptura in materiale neconventionale - Vama Veche.

Expozitii:

2015 - Expozitia personala "THE PERCEPTION OF BEAUTY", spatiul independent de arte vizuale si performative REACTOR, Cluj-Napoca;

2012 - Expozitia de grup "CARROT AND STICK, The L*** ** and the Upsidedown", Galeria BARIL, Cluj-Napoca;

2012 - Expozitia personala "HOLY GROUND", Galeria Casa Matei, Universitatea de Arta si Design, Cluj-Napoca;

2011 - Expozitia "VARSTA DE BRONZ" - Bienala nationala de plastica mica, editia a II-a, Muzeul de Arta, Cluj-Napoca;

 2011 - Instalatie "WRAPPED IN PLASTIC IS FANTASTIC", Galeria Casa Matei, Universitatea de Arta si Design, Cluj-Napoca;

2011 - Disertatie Universitatea de Arta si Design, Cluj-Napoca - EXPO Transilvania;

2010 - Festivalul International de Mediu si Film Ecologic "PLANET REPORT"; Expozitia de sculptura ecologica din Piata Unirii, Cluj-Napoca, perioada 17 - 27 iunie

2010 - lucrarea "Walking carpet"; 2009 - Licenta Universitatea de Arta si Design, Cluj-Napoca - EXPO Transilvania;

2006 - Atestat Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin" - Muzeul de Arta Plastica, Galati;

2004 - Expozitia cu titlu generic "Compozitia" - Galeria CENTAUR, Galati. 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Local Bistrita, al Primariei Bistrita, al Centrului Cultural Municipal si al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

 

0 comentarii2562 vizualizări25 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0