Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 01 Decembrie 2020 - 18886 vizitatori azi
"CU CARTEA PE ROTI" LA VRR CLUJ.

Intr-o zi frumoasa, la mijloc de octombrie 2019, un grup de 8 scriitori astristi, ne-am imbarcat in masina domnului Dincu, in jurul orei 11, indreptandu-ne spre Cluj, "CU CARTEA PE ROTI" la VRR, acea ORGANIZATIE CULTURALA a nasaudenilor si bistritenilor stabiliti in Cluj, infiintata de peste patru decenii, din initiativa unui vrednic fiu al Rebrisoarei, NICOLAE TRIFOIU.

Carturarul rebrisorean, economist si istoric, era un iscusit cercetator, se deplasa pe cont propriu prin satele ardelene cu geanta doldora de documente si carti de arhiva, indemnand carturarii locali sa scrie despre satul in care lucreaza sau domicileaza, angajandu-se benevol sa le vina in ajutor. Era bine informat, se implica in toate actiunile, mai mult decat salariatii culturii. Discuta cu  oamenii, se inrola in diferite grupuri cu idei  etnografice, aducea in prim plan elemente istorice locale, personalitati locale uitate de comunitate. Infiltrarea lui in diferite medii culturale, din respect pentru istoria neamului romanesc, nefiind inteles de cei ce faceau ordine in tara, i-a adus grele suferinte, nelipsindu-i catusele timp de 18 ani, in groaznicele celule din Aiud, Gherla sau Sighet.

Aprecia foarte mult oamenii de cultura, dascali, preoti, ofiteri, scriitori, pe care i-a imortalizat prin numeroasele sale carti editate la prestigioasa editura "Napoca Star", unde s-a imprietenit cu redactorul  sef Dinu Virgil, prietenie afectiva, de cooperare si bunavointa reciproca, suport reciproc la nevoie. Ca dovada la neputinta, i-a fost de mare ajutor acordandu-i toata grija si pregatirea drumului spre cer.

Punctul de pornire a acestui organism cultural, a fost de la o zi comemorativa a generalului Onisor Carcu, ambii fii ai Rebrisoarei, o zi de neuitat ce a avut loc la Casa Armatei din Cluj, unde au fost invitati peste 100 de carturari, majoritatea dintre cadrele armatei si din Tara Nasaudului. In acea seara, din initiativa istoricului Nicolae Trifoiu, s-a constituit Organizatia VRR, cu un statut propriu, bazat pe un larg democratism, ca de exemplu, doua adunari pe an, respectiv primavara si toamna, cu analize, propuneri, informatii din orasele de bastina, Nasaud si Bistrita, lansari de carte, simpozioane si alegerea presedintelui dupa un singur mandat, numai in mod exceptional doua mandate. Grupul celor opt nasaudeni - Lucretia si Ioan Mititean, Mircea Darosi, Ana si Gavril Vaida, Floarea Ples, Romulus Berceni si  Livia Gavrilas, a fost primit cu bratele deschise de nasadenii clujeni, in sala Piramidei, din vecinatatea Universitatii. Ne-au intampinat presedintele VRR, col. Ioan Carcu cu sotia (rebrisoreni), Vasile Tutula (telcean), Ieronim Martian cu sotia (mintioani). Intregul judet a fost reprezentat la aceasta adunare pe teme de carte si cultura: nasaudeni, prislopeni, varareni, sangeorzeni, rodneni, Valea Ilvelor, Valea Zagrii, zona Milasului, a Bargaului, intr-un cuvant, oameni de suflet din satele ardelene, ce s-au fixat in capitala ardealului prin casatorie sau locuri de munca. S-a reales noua conducere, col. Ioan Carcu,  detine in mod exceptional al doilea mandat, un carturar cu reale calitati, dornic de a mentine vie cultura in Tinutul Nasaudean.

S-au inscris la cuvant CARTILE prin glasul autorilor si a Editurii "Ecou Transilvan", a doamnei Nadia Baciu, care a avut aici multi colaboratori: Veronica Osorheian (lesanca stabilita la Alba) cu minunatele sale carti despre oameni si faptele lor, nelipsind povestile satului natal Lesu, cu cuibul ei de lumina SCOALA. De pe Lescior a coborat si Ioana Precup, cu poezie si poveste din anii petrecuti la poale de Heniu. Familia Ioan si Lucretia Mititean s-au ridicat de la masa in forta, cu cele doua carti mult apreciate si solicitate de cei prezenti: "Atelierul fanteziei" si "Lume romaneasca", carti care ridica nu numai prestanta acestei familii, ci si onoarea scolii si a orasului de pe malul drept al Somesului Mare. Paunescu a sosit la acesta  intalnire a nasaudenilor prin cartea semnata de Ana Vaida: "Adrian Paunescu si misterul nasaudean", Mircea Darosi a adus in fata cartea recent prezentata, "Parva nume de legenda", o comoara a satului romanesc, Romulus Berceni cu cartea "Exista o soarta", Floarea Ples cu cartea recent aparuta cu dialoguri si viata astrista, iar Raveca Vlasin, de peste Muncelul luscanilor si Zamfira Toderici de pe Valea Telciului, au recitat din propriile creatii lirice. Iata ca si de data aceasta, nasaudenii fac dovada unei implicari permanente in viata urbei, prin noi carti, totul pe baza de voluntariat si respect pentru traditiile noastre spirituale, traind pentru altii, impacati cand altii sunt fericiti. Societatea VRR a acordat diplome de recunostinta si pretuire pentru scriitorii nasaudeni care si-au prezentat cartile in acest  mediu cultural de mare cuprindere.

 

  Ioan Mititean. 

 

0 comentarii2422 vizualizări28 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0