Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 25 Noiembrie 2020 - 18930 vizitatori azi
Gavril Istrate in lumina autografelor si a scrisorilor omagiale.

Pentru ca a iubit atat de mult cartea si a cercetat-o cu o mare pasiune, profesorul universitar Gavril Istrate  a avut pentru ea un adevarat cult. Lumea universitara ieseana l-a  asezat  printre cei mai mari bibliofili din tara. In biblioteca  domniei sale s-au adunat de-a lungul anilor zeci de mii de carti si multe raritati pe care nici marile biblioteci publice romanesti nu le au. Tomuri grele, editii rare, intre care, Cosbuc,   Rebreanu sau Hogas, erau socotite de profesor minunea minunilor bibliotecii sale.

Dar nu a fost carte care sa nu aiba o mica poveste pentru el, sa nu fi vibrat ca un clopot in sufletul lui si nu doar a privit-o, ci s-a afundat intr-insa, si a facut tot felul de insemnari pe marginea ei. Entuziasmul sau niciodata domolit pentru carte i-a dat puterea de a strange o veritabila comoara spirituala. Printre numeroasele sale carti se numara si cele peste 2000 de volume cu autografe si dedicatii adresate omului de mare cultura Gavril Istrate. Ele sunt primite ca ofranda colegiala, prieteneasca, ca semn de stima intelectuala si recunostinta, pretuire si admiratie din partea unor oameni apropiati sufletului sau, fosti studenti,  scriitori, lingvisti si filologi din intreaga tara. Prin continutul mesajului si apoi prin greutatea numelor semnatare sunt evidentiate aspecte ale activitatii specialistului, ale indrumatorului tineretului si  ale omului Gavril Istrate, supranumit" ardeleanul iesenilor’’ si "ieseanul ardelenilor’’.

Pentru el, autograful, acel text scris  chiar de mana autorului avea valoare sentimentala, era un omagiu confidential prin care semnatarul isi exprima in mod direct respectul si admiratia fata de destinatar. O lectura atenta a acestor insemnari extrem de valoroase, dezvaluie zone ascunse ale afectivitatii,  ale relatiilor sale cu oamenii. In anul 2002, Gavril Istrate considera ca este potrivit sa-si adune autografele intr-o colectie si apoi sa le dea publicitatii, asa cum au facut-o si alti oameni din istoria culturii noastre.  

Intre cei care au consemnat aceste momente fericite pentru a fi invesnicite, as aminti pe scriitorii : Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Ioan Alexandru, Lucian Blaga, Ana Blandiana, Eusebiu Camilar, Fanus Neagu, Cezar Petrescu, Otilia Cazimir, Maria Banus, Grigore Vieru, pe  academicienii si universitarii : Iorgu Iordan, Serban Cioculescu, George Ivanescu, Dimitrie Macrea, Emil Petrovici, Gheorghe Bulgar, Constantin Ciopraga, Eugen Simion, Alexandru Dima, Mircea Zdrenghea, A.D.Rachieru, A.Z.N.Pop, Tudor Vianu - ale caror dedicatii ilustreaza un elevat nivel valoric pe care destinatarul mesajelor il impunea prin respectabila si distinsa sa prestatie de profesor universitar, om de stiinta si cercetator in domeniul lingvisticii si filologiei. Nu uita sa-i fie recunoscatori fostii lui studenti si doctoranzi care ii poarta permanent in suflete chipul de intelectual luminat, predispus la generozitati meritate : " Domnului profesor Gavril Istrate, sipetul cu lucruri rare al spiritualitatii romanesti si inima cea mare a culturii romane. Cu pretuirea fostului sau student, Gr. Elisei , sau Monica Lazar : " D-lui profesor univ.dr. Gavril Istrate, cu respectoasa consideratie si sincera gratitudine retrospectiva pentru bunavointa si generozitatea cu care a tratat pe doctoranda ce am fost, sub presedintia Domniei Sale’’.

N-au ramas datori cu mesajele lor nici nasaudenii lui dragi : Gavril Scridon, Vasile Scurtu, Alexandru Husar, Aurel Rau, Emil Balai, Mircea Prahase, unii dintre ei colegi, prieteni, fosti studenti sau  pur si simplu numai admiratori. Din multimea autografelor pe care le-am parcurs, am selectionat cativa termeni ce pot contura profilul moral al profesorului iesean, originar din Neposul lui legendar : stima, pretuire, admiratie, prietenie, consideratie, simpatie, afectiune, generozitate si recunostinta. In acelasi registru sentimental, dar si profesional, se inscriu si numeroasele  scrisori care i-au fost adresate cu diferite prilejuri de catre personalitati marcante ale culturii romanesti, precum Sextil Puscariu, Mircea Zdrenghea sau Iorgu Iordan, mentorul sau de suflet care l-a introdus in tainele limbii si literaturii romane, a carui corespondenta este  sincera  prietenoasa si profund afectiva (circa 200 de scrisori).

Despre el va scrie chiar in primii ani de apostolat : " De multi ani n-am avut un elev mai bun, mai studios si mai pasionat pentru aceasta disciplina. S-a remarcat din capul locului, printr-o rara seriozitate si cumintenie, intr-o vreme cand majoritatea studentilor se lasau tarati in sterile agitatii extrauniversitare". O corespondenta plina de afectiune si indemnuri profesionale  este si cea intretinuta cu Vasile Scurtu din Parva, doctor in filologie, care ii purta un profund sentiment de admiratie si aleasa pretuire pentru prodigioasa lor colaborare (30 de scrisori). Ar fi nedrept, daca nu as aminti faptul, ca si eu  sunt in posesia a peste 20 de scrisori ce oglindesc sincera noastra prietenie care a tinut pana la trecerea lui in nefiinta.

 

Mircea Darosi

0 comentarii2408 vizualizări06 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0