Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Fascinatia restaurarii.

O expozitie inedita ce aduna la Bistrita lucrari din Evul mediu pana in prezent.  Muzeul Bistrita, Str. Gen, Grigore Balan, nr. 19. Vernisaj: luni, 11 noiembrie 2019, ora 13.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in parteneriat cu Asociatia culturala Octavian Smigelschi organizeaza o extraordinara expozitie dedicata restaurarii picturii. Expozitia intitulata Fascinatia restaurarii aduce in prim plan cateva dintre lucrarile care au trecut prin  atelierul sibianului Ioan Muntean - expert restaurator - si care au avut fericita soarta de a fi salvate. Restaurarea bunurilor culturale este o activitate care previne perisabilitatea si disparitia obiectelor de patrimoniu. Restauratorul este specialistul care, utilizand resturi materiale, reconstituie obiectul si, odata cu el, epoca din care provine obiectul. Una dintre competentele necesare unui restaurator este capacitatea de a diagnostica corect bunul cultural si de a stabili directii de actiune pentru refacerea lui.

De cele mai multe ori profanul artistic nu cunoaste etapele si munca nobila a restauratorului. Institutiile muzeale si colectionarii cunosc insa indeaproape importanta restauratorului in lumea artistica din toate timpurile si din toate locurile.

In acest sens expozitia Fascinatia restaurarii arata complexitatea si frumusetea acestei profesii. De la epitafuri medievale la icoane ortodoxe mergand pana la pictura europeana si pictura romaneasca pana la obiecte de decor si mobilier am reusit sa realizam o chintesenta a diferitelor tehnici de restaurare sugestive prin lucrarile selectate.

Cu siguranta cei care vor  trece pragul expozitiei vor avea neindoielnic surprize, atat in privinta a ceea ce nu gaseste cat si in ceea ce gaseste in urma restaurarii.

Dar tocmai in aceasta consta minunatia restaurarii: ne asigura confortul unor mari certitudini, al unor puncte de referinte senine, sigure, si, in acelasi timp imbie si infrumuseteaza existenta noastra in aceasta lume.

Va asteptam cu drag!

 

 

Manager

Alexandru Gavrilas

 

 

0 comentarii2919 vizualizări08 noiembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0