Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 01 Decembrie 2020 - 2596 vizitatori azi
MIRCEA DAROSI scriitor de prim rang al literaturii romane din judetul Bistrita-Nasaud.

Da, titlul inspirat urmare lecturarii paginilor de ziar din 3 oct. 2019, "Rasunetul cultural" An VII; Nr.10 (78) Octombrie 2019, paginile 4-5 realizate de incontestabilul om de cultura - scriitorul Menut Maximinian, sub titlul "Zilele prozei" editia 2019, care au adus la Cluj, Chiuza si Maieru scriitori de prim rang ai literaturii romane din mai multe zone ale tarii, precum si din Bistrita-Nasaud, fiind nominalizati:  Icu Craciun, Menut Maximinian, Olimpiu Nusfalean, Iacob Narosi si Mircea Darosi.

          Ce frumos! Ce oameni valorosi, care prin scrierile lor documentare, in proza si poezie, in monografii si povestiri, prin dezbateri si  opinii pecetluiesc adevarurile istorice ale literaturii romanesti ale marilor scriitori si prozatori, a oamenilor de stiinta si cultura, de fapt, adevarurile istorice ale fiintei umane cu ce are mai de pret: viata - cu toate ipostazele, si in mod deosebit - spiritul romanesc plin de virtuti, de eroism, de harnicie, de vitejie, de credinta nestramutata fata de Dumnezeu, de Neam si Tara.

          Profesorul Mircea Darosi isi scoate de sub tipar primul volum in anul 2003, la Editura "George Cosbuc" Bistrita intitulat - Icoane de suflet, culegeri de folclor, reusind ca in anul 2019, an declarat de Patriarhia Romana ca fiind anul omagial al satului romanesc - al preotilor, invatatorilor, primarilor gospodari etc., sa editeze a douazecilea volum, carte intitulata "Parva nume de legenda" vol.II la Edit. "Ecou Transilvan"Cluj-Napoca, care a fost lansata la Parva in data de 14 octombrie 2019, in prezenta unui numeros public printre care si un grup de astristi nasaudeni, Floarea Ples, Ana Vaida, fam. Ioan si Lucretia Mititean, Gheorghe Ples, Leon Catarig, Romulus Berceni, Radu Sarbu - jurnalist, fam. Nichita si Maria Bumbu, fam. Mircea si Rodica Darosi si Grigore Lungu, eveniment ce s-a bucurat de mare succes.

          Citez din autor:"Aici in sat se deapana toate frumusetile lumii, se nasc si mor idei ale necuprinsului. Chiar daca soarele rasare mai tarziu si apune mai devreme, el poposeste in sufletul oamenilor ca o amiaza a binecuvantarii. Cei raspanditi pe dealurile inalte se considera privilegiati, ca sunt mai aproape de Dumnezeu".

          Mircea Darosi, este scriitorul si poetul care prin opera sa literara, prin finete, romantism, inteligenta, cunoastere si responsabilitate, surprinde perfect spiritul uman si farmecul social din universul mediului rural, valorificand pe deplin potentialul cultural si spiritual al satelor NEPOS, REBRA si PARVA, localitati in care si-a desfasurat activitatea in invatamant - profesor si director de scoala, zeci de ani, pana la pensionare.

          Scrierile prof. Mircea Darosi, sunt dovada omului talentat si priceput, puternic si hotarat, care printr-o munca asidua de cercetare si documentare, care a trait epoci si stari diferite intr-o viata de om in mediul satesc, sursa cea mai sigura de inspiratie in creatia literara, a reusit ca intr-un mod original sa transmita informatii si sentimente umane care uimesc, toate imbogatind cunostintele si viata oamenilor de cultura.

          Lecturand intotdeauna cu mult drag si interes scrierile prof. Mircea Darosi, un scriitor polivalent, am observat spiritul de ordine si demnitate, in asezarea gandurilor in lumina scrisului, atat in creatia literar documentara (monografii, cronici literare, eseuri etc.), cat si in creatia lirica - poezie.

          Volumele: Parva, un nume de legenda - editia a I-a - 2003; Parva, nume de legenda editia a II-a - 2019; Nepos, vatra de legenda ed. a I-a - 2004; Nepos vatra de legenda ed. a II-a - 2017 (volum premiat de Liga Scriitorilor Romani), sunt lucrari de importanta istorica, pornind de la descrierea asezarii geografice a localitatilor, forma de organizare administrativa - institutii publice: biserica, scoala, dispensar etc., starea economica si sociala a populatiei - ocupatie, preocupari, traditii, obiceiuri, portul popular, manifestari culturale etc.

          Apoi, de-o importanta deosebita sunt cronicile literare, evocari si eseuri despre marii oameni de cultura originali din localitatile amintite mai sus, a caror biografii fac obiectul studiului documentar si a neuitarii: "Gavril Istrate - decanul filologilor romani"- 2013, carte premiata de Societatea Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, cu premiul "George Cosbuc",apoi, "Evocari - Gavril Istrate"- 2015; "Pe urmele lui Vasile Scurtu"(filolog de renume), carte premiata de catre revista "Poessis" si Liceul "Mihai Eminescu" din Satu-Mare; "Stelean Gheorghe - o viata in slujba comunitatii" - 2011 (cel mai longeviv primar); "Un actor grabit",roman biografic - 2016 dedicat lui Utu Strugar, de loc din Parva, actor la Teatrul National din Timisoara, premiat impreuna cu alte lucrari de proza si poezie cu Diplome de merit literare din partea Editurii Napoca Nova, precum si a conducerii Teatrului National din Timisoara.

          Nu pot sa trec peste scrierile de spiritualitate Divina, enorm de frumoase si atragatoare, inserate in volumele: Monografia Bisericii Ortodoxe "Buna Vestire"din Nepos - 2005, apoi "Vetre de lumina" (studiu monografic al manastirilor din judetul Bistrita-Nasaud) - 2003 si "Coloana de lumini" - 2010.

          Interesante si atragatoare sunt volumele care privesc folclorul local:  Icoane de suflet - 2003; Zestrea etnoculturala a satului Nepos - 2010; Ansamblul Doina Rebrei - mesager al valorilor traditionale - 2010.

          In volumul "Glasul Unirii"- 2018 (eseuri), scriitorul Mircea Darosi, cu suflet mare de roman si patriot, evidentiaza stari si fapte din istoricul Marii Uniri de la Alba Iulia - 1 Decembrie 1918, in care consemneaza crampeie din lupta bistritenilor si nasaudenilor pentru desavarsirea unitatii noastre nationale, sunt scurte evocari despre oameni si faptele lor, despre marea lor daruire si dragoste de neam si tara, despre sacrificiul in folosul intregii natiuni.

          In creatia lirica, prin poezia "Nisipul Clepsidrei"edit. in 2015, versurile sunt comori ale sufletului autorului, care ii definesc oarecum personalitatea.

          "Este o poezie sensibila, incarcata de sensuri, care cuprinde o tematica ce incorporeaza o anumita  experienta de viata, dominata de o stare emotionala de nostalgie si neliniste, o nostalgie dupa anii tineretii, dupa activitatea de la catedra, dar si dupa nobilul sentiment care este iubirea". "Ma doare dimineata din privire / Si mugurii ma dor plesnind in pom / Tot mai tanjesc dupa iubire / Si-n ea ma sprijin ca intr-un baston" (Mai tanjesc dupa iubire).

          Cartea de poezie intitulata in mod simbolic "Nisipul Clepsidrei", este o metafora prin care poetul Mircea Darosi incearca sa decanteze trecerea timpului uman -"Se cerne timpul in clepsidra / Si picura incet ca un destin / ... apoi, este presarata cu dorinta ... "As vrea clepsidra sa mi-o umplu / Doar cu nisipul sufletului meu / Sa curga timpul ca un fluviu / Si-n mersul lui, sa curg si eu" (Clepsidra).

          Respectul si dragostea pentru parinti, pentru familie si nepoti, sunt inserate de poet exceptional in poeziile: Mama, De vorba cu tata, Intre noi, Batranetele, Bunicul, Nepotica, etc. "Lasati batranii sa vorbeasca / Sa spuna lumii tot ce vor / Trecutul lor e o comoara / De amintiri si punti de dor" (Indemn). "Pui de om cu ochii mici / Ca si boabele de linte / Nu inteleg ce vrei sa zici / Cu ciudatele-ti cuvinte / Din priviri iti sar scantei / Cand iti trebuie ceva / Si de n-am ghicit ce vrei / Plansul e placerea ta" (Nepotica).

          Sunt multe versuri legate de frumusetea naturii: "Tarziu de toamna" apoi, peisaje din Golful Persic, care l-au inspirat in repetatele vizite la copiii stabiliti cu domiciliul in acel colt de lume - ca profesori (Brahrein), precum si poezii religioase "Isus in vis" etc.

          "Universul poeziei lui Mircea Darosi seamana cu un cantec necantat, este o coarda care vibreaza pentru toate varstele. Prin limbajul sarbatoresc, urzit de freamatul cuvintelor, versurile sale infloresc prin decenta si gingasie si ajung cu usurinta  la sufletul cititorului" (din prefata).

          Lucrarile (creatiile) lui Mircea Darosi - proza, poezie, cronici literare si eseuri sunt publicate in mai multe reviste si in presa ca de exemplu: Revista "Vatra Veche" Targu Mures, "Luceafarul" din Botosani, "Agora literara" Cluj-Napoca, "Miscarea Literara", "Rasunetul Cultural", "Conexiuni" Bistrita, si in mai multe antologii si dictionare ale scriitorilor.

          Scriitorul Mircea Darosi este membru al Cercului Astra oras Nasaud, este presedintele Sectiunii Literare din cadrul Despartamantului  Astra si redactor-sef al revistei "Astra Nasaudeana", este membru al Ligii Scriitorilor filiala Nasaud s.a.m.d.

          Calitatile prof. Mircea Darosi sunt multe: scriitor, poet, prozator, eseist, critic literar, folclorist si monografist, nelipsit insa de sensibilitate, blandete, romantism, OM de caracter cu mult bun simt, un bun familist, marinimos si generos, calitati incununate de intelepciune, inteligenta, cunoastere, talent si har de la bunul Dumnezeu pentru a le implini pe toate.

          Pentru rezultatele remarcabile obtinute in domeniul profesional, pentru contributia la dezvoltarea culturii si promovarea traditiilor localitatilor unde a profesat ca si cadru didactic, apoi, valoroasele creatii literare, care inseamna pagini de istorie documentara de neuitat, a fost apreciat si rasplatit, cu zeci de diplome si distinctii, acordandu-i-se si Titlul de Cetatean de Onoare de catre Primariile si Consiliile Locale din cele trei localitati: Nepos, Parva si Rebra, jud. Bistrita-Nasaud.

          Sincere felicitari, sanatate, putere de munca si succes in continuare.

 

          Nasaud,                                       Floarea Ples,

      11.11.2019                              presed. Cerc Astra oras Nasaud       

 

0 comentarii2380 vizualizări11 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0