Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 27 Februarie 2021 - 17248 vizitatori azi
Revista de Cultura "Spice", lansata la Cernauti .

In perioada 14-17 noiembrie 2019, la Cernauti s-a desfasurat cea de a XII-a editie a Zilelor Culturii Traditionale Romanesti, un proiect realizat cu sprijinul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni. Aceste ample manifestari culturale au fost organizate de Centrul Bucovinean de Arta pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Romanesti si Scoala Populara de Arta si Civilizatie Romaneasca "Ciprian Porumbescu" din Cernauti, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi, TVR Iasi, Centrul Cultural "Bucovina" din Suceava, Centrul pentru Cultura Prahova, Consiliul Regional Cernauti si Consulatul General al Romaniei la Cernauti. Totodata, evenimentul cultural a marcat si implinirea a 15 ani de activitate a Centrului Bucovinean de Arta pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Romanesti din Cernauti.

            In cadrul proiectului cultural de la Cernauti s-au desfasurat doua Festivaluri Internationale de Muzica Populara Romaneasca - "Sa-mi canti, cobzar ..." (editia a XII-a) si "Rapsod Toadere Captari" (editia a II-a), sub forma de concurs international de interpretare, dar au avut loc si mai multe spectacole cu artisti cunoscuti si ansambluri folclorice din Romania si din regiunea Cernauti.

             Prima zi a acestor manifestari a prilejuit intalnirea cu oamenii frumosi ai localitatii Horbova acolo unde, la Caminul Cultural, a avut loc un spectacol de inalta tinuta artistica. Bucuria oamenilor a fost una de nedescris, sute de spectatori, in frunte cu primarul localitatii, asteptandu-i cu nerabdare pe artistii sositi din Romania.

            Vineri, 15 noiembrie, alte doua spectacole deosebite au avut loc, unul la Iordanesti, iar altul la Costiceni, in cadrul Festivalului "Rapsod Toadere Captari", acestea aducand bucurie nespusa pe chipurile romanilor din nordul Bucovinei.

Sambata, Palatul "Tineretul Bucovinei" din Cernauti a gazduit Spectacolul de Gala al Laureatilor celor doua festivaluri, dar si momente deosebite aduse in scena de artistii prezenti.

            Spectacolele de la Horbova, Iordanesti si Costiceni, localitati cu o populatie de peste 95% vorbitoare de limba romana, s-au dovedit a fi de o mare incarcatura emotionala, oamenii de acolo primindu-ne cu nespusa bucurie si cu multe lacrimi in ochi.

            Seria manifestarilor culturale a cuprins si vernisajul Expozitiei de Fotografie "Bucovina la Centenar" - 100 Fotografi, 100 Fotografii, care a avut loc vineri in incinta Muzeului Regional de Arta din Cernauti, un proiect realizat de Dorin Sveduneac si Asociatia Fotografica "Bucovina FOTOgenica".

            Sambata, 16 noiembrie, la Centrul Bucovinean de Arta s-a desfasurat Simpozionul "Vatra dulce stramoseasca", in cadrul caruia cercetatori si etnologi din Romania au discutat despre solutionarea problemelor de revitalizare, conservare si promovare a folclorului autentic romanesc. In cadrul acestuia a fost lansata si Revista de Cultura "Spice" a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud - Serviciul Cultura Traditionala.

            Lansata oficial la Bistrita pe data de 18 octombrie 2019 in cadrul spectacolului de cantece si jocuri traditionale romanesti "Din Batrani", Revista de Cultura "Spice" cuprinde o serie de articole, studii si cercetari etnoculturale, fiind o oglinda a activitatii Serviciului Cultura Traditionala si a fost oferita cu drag prietenilor nostri de la Cernauti, dar si colaboratorilor din tara. Cateva exemplare au fost donate Centrului Bucovinean de Arta din Cernauti.

            M-am bucurat enorm de mult ca am avut posibilitatea sa lansez Revista "Spice" la Cernauti, iar prezenta mea la aceste manifestari culturale s-a datorat domnului Calin Brateanu, directorul Centrului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Suceava (cel care a si sustinut patru spectacole in aceste zile in regiunea Cernauti alaturi de Fanfara "Trandafirul" din Calafindesti) si, in egala masura, invitatiei primite de la domnul Iurie Levcic, presedintele Centrului Bucovinean de Arta, organizatorul tuturor acestor proiecte culturale deosebite.

            La evenimentele desfasurate pe parcursul celor patru zile de sarbatoare a culturii traditionale romanesti de la Cernauti au participat ansambluri folclorice si delegatii culturale din judetele Prahova, Arges, Vrancea, Iasi, Suceava, Botosani, Cluj si Bistrita-Nasaud, Ansamblul Profesionist "Dor Romanesc" al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud fiind prezent la intalnirea cu fratii nostri din nordul Bucovinei cu un grup de dansatori (coordonati de coregraful Adrian Pascu), cu o formatie instrumentala condusa de dirijorul Anghel Urs si cu solistele Domnica Dologa, Mirela Petrus si Cristina Retegan.

            Organizatorii ne-au propus zilele acestea la Cernauti si "Caravana filmelor documentare", constand intr-o selectie de filme documentare realizate de TVR Iasi in cadrul proiectului "TVR Iasi 28. Iasi-Cernauti-Chisinau", o seara culinara traditionala romaneasca, mai multe lansari de carte, dar si spectacolul folcloric extraordinar "TVR Iasi - 28 de ani, acelasi prieten", un eveniment de exceptie ce a avut loc la Palatul Academic din Cernauti.

            La suita de manifestari culturale au participat si doamna Irina Loredana Stanculescu - Consul General al Romaniei la Cernauti, dar si domnul Edmond Neagoe, ministru-consilier, acestia fiind mereu aproape de romanii din Cernauti.

             Evenimentele de la Cernauti au fost organizate, regizate si prezentate de Iurie Levcic (etnolog, muzicolog, profesor, istoric, cineast, jurnalist), presedintele Centrului Bucovinean de Arta pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Romanesti din Cernauti si coordonatorul Grupului Vocal-Folcloric "Perla" din Cernauti, o formatie ce are in componenta nu mai putin de 80 de copii extraordinar de frumosi, talentati si extrem de bine pregatiti!

            Pentru toate acestea, domnul Iurie Levcic merita respectul nostru profund si aprecierea pentru munca neobosita pe care o depune, fiind un promotor al culturii traditionale romanesti din regiunea Cernauti!

Evenimentele culturale de la Cernauti s-au dovedit si de aceasta data a fi de o importanta deosebita, avand un puternic impact, atat asupra miilor de spectatori prezenti la evenimente, cat si a artistilor participanti, fiind o sarbatoare de suflet a tuturor romanilor din nordul Bucovinei, Tinutul Herta si din nordul Basarabiei.

 

 

Etnolog drd. Smaranda Muresan

Cercetator Stiintific

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

0 comentarii2310 vizualizări22 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0