Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 18354 vizitatori azi
" Marcel Lupse 65 - Descant - Pictura. Desen Obiect ".

In Ajun de Mos Nicolae va asteptam la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, acolo unde intalnirea cu maestrul Marcel Lupse va deschide o seara culturala memorabila. Aniversand 40 de ani de creatie artistica, Marcel Lupse, definit ca unul dintre cei mai importanti pictori contemporani ai lumii vegetale de catre critica de specialitate, va invita, alaturi de institutiile organizatoare, la un vernisaj de o inalta tinuta: "Marcel Lupse 65- Descant-Pictura. Desen Obiect".

O impresionanta expozitie ce reuneste aproape 140 de tablouri daruite publicului in peste 200 de expozitii, personale si de grup, organizate de-a lungul carierei in tara si strainatate. Veti intalni in cadrul expozitiei celebrele plante de leac cu care artistul ne descanta privirea si simturile prin culoare. Desfasurarea scenografica a instalatiilor proiectate de Marcel Lupse pentru acest eveniment va va stimula, cu siguranta, reflectia asupra ritualului stravechi al descantului ce razbate de dincolo de panza, ca ecoul unui clopot incremenit.

Evenimentul se va desfasura joi, 5 decembrie 2018, de la ora 18.00, in salile sectiei de Arta Contemporana a Muzeului Bistrita.

"Zice ca florile vorbesc si toate buruienile: cand te duci pe camp e asa frumos, cine le stie limba lor. Una spune ca e buna de asta, alta de asta. Una zice «ia-ma ca eu sunt buna pentru dragoste». Da' alta zice «ia-ma pe mine ca sunt pentru cinste», da' alta-i ca-i de noroc. Alta spune «ia-ma pe mie ca bani multi vei avea». Si de boala si de leacuri, de toate spun si se imbie. Numai sa pricepi limba lor" (Elena Niculita-Voronca, 1903). Pictorul Marcel Lupse le-a ascultat, le-a inteles, le-a cules, le-a strans manunchi si le-a pus la uscat sub grinda. Apoi le-a trecut prin ochiul mintii si al sufletului, le-a esentializat intr-un discurs plastic rafinat si original pentru a le darui nemurirea. Vrajitor..."mentionau jurnalele nationale in urma cu cativa ani.

Expozitia "Marcel Lupse 65- Descant-Pictura. Desen Obiect" va fi deschisa publicului pana in 31 ianuarie 2020.

Marcel Lupse s-a nascut in 1954, la Dej. Drumul in arta l-a facut cu pasi mici si cu o consecventa pe care numai pasiunea pentru arta le poate genera. Ca sa isi poata "slefui" talentul, a absolvit Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu la clasa profesorului Vasile Crisan, ca sef de promotie pe tara, adaugand impresionantei cariere profesionale, in 2010, titlul de Doctor in Arte Vizuale al Universitatii de Arte si Design, Cluj-Napoca.

Participa, din 1980, la expozitiile organizate de filiala Cluj si apoi de filiala Cluj-Bistrita-Zalau a UAP, pentru ca in 1989 sa devina membru al UAP din Romania, la sectia Pictura. In perioada 1996-2000 a fost presedinte al Consiliului de onoare al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Din 1994, timp de 15 ani a fost profesor la Liceul de Arte Plastice "Corneliu Baba" din Bistrita.

A expus pictura, desen, obiect, in peste 200 de expozitii de grup in tara si peste hotare, participand anual la simpozioane si tabere de arta plastica nationale si internationale. Ca o recunoastere a creatiei din cele patru decenii de activitate artistica lucrarile sale figureaza in muzee si colectii particulare din intreaga lume: Romania, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Israel, Japonia, Luxemburg, Republica Moldova, Olanda, Polonia, SUA, Suedia, Turcia si Ungaria.

Pictorul Marcel Lupse detine nu mai putin de 16 premii, dintre care amintim:

  • 1997 - Premiul pentru pictura al saloanelor "Liviu Rebreanu", Bistrita
  • 2000 - Ordinul National "Serviciul Credincios" in rang de CAVALER
  • 2001 - Premiul pentru pictura al Saloanelor Moldovei, Chisinau / R. Moldova
  • 2005 - Premiu "Lascar Vorel" pentru pictura al Bienalei "Lascar Vorel" Piatra Neamt
  • 2009 - Premiul UAP - Pictura, Bienala de Arta Plastica Lascar Vorel, Piatra Neamt, Romania
  • 2010 - Premiul pentru Pictura al Municipiului Bistrita
  • 2013 - Cetatean de onoare al Municipiului Bistrita
  • 2014 - Cetatean de onoare al Judetului Bistrita-Nasaud
  • 2017 - Premiul pentru Pictura al Filialei Interjudetene UAP Cluj-Bistrita

 Va asteptam cu drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii3136 vizualizări04 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0