Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
DOI OAMENI CARE ADUNA IN CARTI GANDURI FRUMOASE, PACE SI LINISTE - LUCRETIA SI IOAN MITITEAN.

Darul de carte, primit din partea dragilor oameni de cultura nasaudeni, Lucretia si Ioan Mititean, ma indeamna iarasi, sa subscriu la ideile acelor oameni - personalitati, din diverse domenii de activitate, care considera invatamantul un izvorator de ape curgatoare, ce poarta in matca lor sensul vietii.

          Doi tineri invatatori, Ioan Mititean si Lucretia Mititean, pornind pe drumul vietii, cu sufletul scaldat in roua florilor si cantecul pamantului nasaudean, au intiparit in preocuparile scolare sensuri nobile, dezvaluind un univers moral, generatiilor de elevi, transmitand lumina cartii peste vremi, conservand cunostinte si deprinderi de valoare, prin transmiterea lor, catre generatiile urmatoare. Privindu-i atenta, zaresc in floarea ochilor, comori sufletesti, purtate in corolele atator primaveri si in gandurile lor celeste, dorind parca sa-mi spuna:

        Cuvintele-au incaruntit

        Purtand prin ani iubirea curata

        Dumnezeu ne-a ocrotit

        Intr-o petala parfumata.

Si le-as raspunde:

          La obarsie la izvor

          Sufletul mi se topeste-n dor.

          Scriitorul-jurnalist Ioan Mititean vine in intampinarea predecesorilor, pastrand valorile spirituale in care sunt insumate ca intr-o matca, toate izvoarele sufletesti de care dispune un popor. Dragii nostri scriitori nasaudeni Ioan si Lucretia Mititean exprima sentimente cu vibratie inalta in scrierile lor, adresandu-se unui public superior in simtire si gandire, constientizand ca familia a pastrat valente sacre, fiind celula societatii - un adevarat laborator sacru, care intretine  neamul si pamantul. O culegere de "Predici rostite in duminicile de peste an", realizata de Doamna Lucretia Mititean este un adevarat COMPENDIU, accesibil credinciosilor, care cimenteaza legaturile dintre crestini, ne unesc in rugaciuni de multumire si slava aduse maretiei lui Dumnezeu. Aceste legaturi benefice dintre crestini, se inscriu dintotdeauna in istoria crestina a oamenirii, ca semn al veneratiei pentru armonia divina. Alaturi de inimile care ard in rugaciune la sfintele altare, credinciosii rostesc cu evlavie: Preafrumoasa esti Marie! Tu esti slava, bucuria si cinstea neamului nostru!

          Doamna Lucretia Mititean si-a innobilat existenta prin "filosofia vietii" - care are la baza tabla de valori crestine - aceasta filosofie, dand roade cu valoare vesnica! Scriitoarea stie ca sufletul este radacina iubirii, fara de care nu este inceput, iar iubirea lui Iisus este o opera ascunsa, plina de daruire.

          Este o bucurie pentru mine, sa cunosc astfel de oameni, cu caracteristici innascute, cu o gandire creatoare, care transmit nu numai cunostinte, ci formeaza caractere! Profesia acestor oameni are la baza vocatia - cuvant de care s-au legat vise, sperante, dar si regrete amarnice. Din scrierile carturarilor nasaudeni, din gandirea lor, din evenimentele consemnate in carti despre personalitati ilustre se desprind idei care trebuie duse mai departe, deoarece societatea trebuie indrumata spre munca, moralitate si creatie, constientizand ca un popor nu traieste numai prin ceea ce  mosteneste, ci si prin ceea ce adauga cu fiecare zi la sufletul sau.

          "Pilda oricat ar fi ea de muta, este unul din cei mai puternici dascali din lume."

          Unii se considera educatori, mai mult prin ceea ce spun si prea putin, prin ceea ce fac. Fiindca istoria tarii a fost scrisa cu trandafiri si lacrimi de sange, dragostea de tara trebuie pastrata in suflet. Parintii care au luptat in razboi sunt vii: Vasile Mititean si cati parinti si vechi dureri....

          Modele de oameni care au facut lumina, glasuiesc din "Pagini de carte, pagini de ziar", din "Lumea romaneasca", amintindu-ne de Badea CARTAN, de invatatori, profesori, profesori universitari, preoti, academicieni, oameni care au apreciat mostenirea culturala si intelectuala, respectul pentru diversitatea si demnitatea umana, furnizand un feedback constructiv, atat elevilor si parintilor cat si lor insisi. Academicianul Dumitru Protase exprima la onorabila varsta de 90 de ani: "Ma mandresc ca sunt om al acestui tinut", aratandu-ne cat de legat este omul, din punct de vedere biologic, de pamantul pe care s-a nascut.

          Academicianul Ioan - Aurel Pop - istoric, presedintele Academiei Romane ne poarta in universul istoric din toate timpurile, pastrand imaginea nestearsa a locurilor natale, tabloul intregului Ardeal, a tarii noaste.

Interviurile acordate de academicianul Ioan - Aurel Pop, la posturile de radio si televiziune, pe care le ascult, contribuie la educatia tineretului intr-o lume plina de egoism si patimi dezordonate, miscand si sensibilizand prin expunere si cultura, coardele sensibile si tainice ale sufletului si gandirii, dornice de Adevar si frumos si de o elevatie deasupra a tot ce este mediocru si desuet - prin cuvintele ce exprima adevarul estetic.

          Revista "Virtus Romana Rediviva"- redactor sef Ieronim Martian, prof. universitar, va ramane o vitrina a timpului la care vor adera oameni cu bunul simt al realitatii, pentru formarea constiintei generatiilor viitoare.

          Cartile "Lumea romaneasca", "Atelierul fanteziei" si "Predici rostite in duminicile de peste an" sunt darul  de suflet al scriitorilor nasaudeni, pentru mine, amintindu-mi mereu, de scriitorii care poarta in suflet o medalie de aur, cinstind prin munca pamantul nasaudean transilvanean: Ioan si Lucretia Mititean.

          Multumiri, imbratisari, pretuire si admiratie amandurora!

          Si fiindca se apropie Craciunul si colinda - tezaur de limba ne bate la poarta sufletului, transmit dragilor scriitori Lucretia si Ioan Mititean, precum si  scriitorilor Ligii Scriitorilor Romani care colaboreaza cu revista "Agora literara" - redactor sef Iulian Patca, director - Al. Florin Tene, urari de sanatate, pace si bucurii sfinte.

          Craciun fericit! Sarbatori fericite! La multi ani!

 

Cu dragoste si pretuire,

          Prof. Paraschiva Carbunar

          Membra in Liga Scriitorilor Romani - filiala Cluj

 

 

Pilda si gand luminos

Scriitorilor nasaudeni Ioan si Lucretia Mititean

Pe bolta cerului din cand in cand,

Scriu Pseudonimul unui gand;

Lasand pe fila amintirii

Un spic de grau, rugandu-se luminii.

 

In calendarul timpului, o litera e omul

O creanga verde ca si pomul

Dorintele lui, roade in parga,

Fac izvoarele sa curga.

 

Oamenii cu HARUL divin primit

Geniul omenesc au sfintit!

Granite, intre viata si munca, n-au pus nicicand

Lasand pilda si gand luminos pe pamant!

 

Ma intreb, de ce pasarile canta

In codrul drag inverzit

Raurile-n valuri framanta

Al lumii dor, nemarginit!

 

Suspina zarea transilvana

In PAGINI DE CARTE, PAGINI DE ZIAR

Si sufletul fara PRIHANA

SI TRECUTUL ISTORIC MILENAR.

 

Tinca, 7.12.2019

 

0 comentarii2926 vizualizări11 decembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0