Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 01 Martie 2021 - 14150 vizitatori azi
SERBARILE BISTRITEI MEDIEVALE, editia a V - a.

Serbarile Bistritei medievale, ajunse la editia a V -a se vor desfasura in acest an in perioada 24 - 26 iunie, la Turnul Dogarilor si pe Pietonalul din Centrul Istoric al Bistritei. Evenimentul, organizat de Asociatia Culturala Bistrita Medievala si Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita isi propune sa redescopere si sa valorifice istoria medievala a orasului, candva unul dintre cele sapte orase-cetate sasesti din Transilvania, Siebenburgen.

      Semnalul deschiderii festivalului medieval bistritean va fi dat, ca si la editiile anterioare, vineri dupa-amiaza la Turnul Dogarilor, iar sambata si duminica spectacolele si animatia stradala se vor desfasura pe Pietonal. Tema scenariului istoric din acest an va fi "Pfaffenbruder, fierarul din NOSA", spectacolul urmand sa fie sustinut de  Ordinul Cavalerilor Lup (Targu-Mures), Paladinii de terra medies (Medias) si Garda de Bistrita. In cadrul acestui scenariu vor prinde viata doua dintre personajele ramase in istoria orasului: Pfaffenbruder, fierarul care prin vitejia sa a reusit sa-i insufleteasca pe bistriteni intr-o lupta pe viata si pe moarte, pentru apararea cetatii si Andreas Amend, capitan al Cetatii Bistritei, al carui chip se regaseste pe o piatra funerara din Biserica Evanghelica. Acest personaj va fi intruchipat de cavalerul Emil Hartmann, din Koln.

        In cursul zilei de sambata, 25 iunie, intre orele 11.00 si 17.00 publicul va putea vizita Biserica Evanghelica, cu ghidaj asigurat de Serviciul Educatie-Turism din cadrul Primariei Bistrita si va putea urmari filmul "Clopotele orasului", subtitrat in limba germana ("Die stadtglocken"), realizat de Nicoleta si Gheorghe Cherechesiu si produs de Asociatia Bistrita Medievala. Actiunea este organizata in colaborare cu Parohia Evanghelica Bistrita.

        Pe durata Serbarilor Bistritei medievale 2011, pe Pietonal va fi amenajat Targul de vara al sasilor bistriteni, la care au fost invitati mesteri populari si artizani atent selectati de organizatori, din targurile de profil desfasurate de-a lungul ultimilor ani in Transilvania. 

       Intre ordinele de cavaleri si formatiile invitate la Serbarile Bistritei medievale 2011 regasim Ordinul Cavalerilor Lup, Paladinii de Terra Medies si Garda de Bistrita, respectiv, Bordo Sarkany (Ungaria), Ad-Hoc, Grafic (Lupus Dacus), NOSA si altii. Sambata, 25 iunie, intr-o zi cu o anumita tenta interetnica, pe scena festivalului vor concerta Lavinia Raducanu & Rromak, intr-un inedit recital de "clasice teme gitane", in dialect Sinti. Festivalul medieval bistritean se va incheia cu un concert "Menestrelii veacului XXI" sustinut de trupa clujeana NIGHTLOSERS duminica, 26 iunie, de la ora 21.30.

       Serbarile Bistritei medievale 2010 sunt organizate cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita, Centrului Judetean pentru Cultura si Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, AJOFM, Asociatiei sasilor bistriteni din strainatate si al Asociatiei Nosner Land Bistrita. Sponsori principali: Timisoreana, LEONI si Betty Ice.

      Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul www.bistritamedievala.ro .

 

 

                    Presed. Ex. Asociatia Bistrita Medievala  -  Florin Sasarman

0 comentarii2177 vizualizări13 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0