Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 31 Martie 2020 - 16182 vizitatori azi
Ioan si Lucretia Mititean, o familie model: dascali minunati, scriitori consacrati.

Pe sotii Ioan si Lucretia Mititean i-am cunoscut in cadrul diverselor actiuni astriste , organizate la Dej sau la Nasaud. Dupa o asemenea activitate de la Nasaud am fost oaspetii familiei Mititean, impreuna cu dr., ec. Radu Gavrila, presedintele ASTRA Dej, Despartamantul "Dr. Teodor Mihali" si cu familia Toderici din Dej. In curtea casei familiei Mititean din Nasaud, strada Crinului, numarul 6, in "Foisorul literar ", inconjurati de multa verdeata, flori si pomi fructiferi am purtat discutii interesante si deconectante.

            Ioan Mititean s-a nascut la 1 februarie 1937 in Lusca, de peste Somes, cartier al Nasaudului plin de pitoresc si de culoare. Adesea trecea Somesul pe o punte miscatoare , dar de multe ori cu barca, intrucat puntea era luata de valuri. Abia in 2018, destoinicul primar al Nasaudului, prof. Mircea Romocea a semnat contractul de finantare pentru proiectul "Pod cu o banda de circulatie peste raul Somes, orasul Nasaud", investitie care va inlocui puntea miscatoare de la Lusca.

            Tatal lui Ioan Mititean, Vasile , a fost veteran de razboi (a participat la cele doua razboaie mondiale) , iar mama , Raveca, provenea din Salva, bunica lui Ioan Mititean, Firoana , fiind din familia Zabala. Studiile primare le face in cartierul Lusca, iar cele gimnaziale si liceale la Liceul "George Cosbuc"din Nasaud. In liceu a fost coleg de clasa cu o cunostinta din Dej,profesorul de matematica Dumitru Muntean, fost director al Liceului " Andrei Muresanu" din Dej. Ioan Mititean isi aminteste de fostul diriginte din liceu, profesorul de matematica Gavril Tulai, din comuna Luna (langa Turda) si de directorul Stefan Man, ajuns ulterior profesor universitar la Cluj-Napoca.

            Dupa absolvirea liceului a lucrat ca suplinitor la scoli din zona Nasaudului. La o asemenea  scoala a cunoscut-o pe viitoarea sotie, Lucretia, care fusese repartizata si ea la aceeasi scoala. Intre timp Ioan Mititean si-a finalizat studiile, devenind cadru didactic calificat, a obtinut toate gradele didactice, a absolvit jurnalistica si cursuri de pedagogie speciala. Pe langa activitatea didactica a indeplinit functiile de director de scoala, director adjunct,director educativ,inspector metodist, director al Caminului Cultural din Rebrisoara, unde a organizat prima intalnire a fiilor satului, simpozioane de etnografie si folclor, precum si serbarea populara de mare amploare -"Primavara rebrisoreana", aflata la peste 40 de editii. Tot la Rebrisoara a infiintat un muzeu etnografic in incinta caminului cultural,muzeu care functioneaza si astazi. In volumul "Satenii ", capitolul "Rebrisoara in presa", Ioan Mititean publica peste 500 de articole despre aceasta frumoasa asezare nasaudeana, majoritatea sub semnatura proprie.

            Jurnalist de exceptie, Ioan Mititean a slujit presa de peste 50 de ani. Foarte bine documentat , participant activ la viata comunitatii, a scris numeroase articole, inclusiv in ziarul "Rasunetul" din Bistrita , unde este un colaborator apreciat.Numit pe merit un "bijutier al cuvantului " Ioan Mititean este un cunoscut cronicar obiectiv al Nasaudului si al vremurilor de azi si presedintele Ligii Scriitorilor din Nasaud. In cele 25 de carti editate pana in prezent , Ioan Mititean abordeaza cu talent si profunzime subiecte legate de scoala nasaudeana,de ASTRA Nasaud,de cantecul, dansul si portul popular nasaudean,de lumea satului , istoricul unor meserii traditionale sau prezentarea unor personalitati culturale nasaudene.Ioan Mititean a scris impresii de  calatorie,portrete,reportaje,interviuri,  descrieri, cronici literare,proza scurta,materiale despre viata astrista , articole de presa, memorialistica, etc.Fiecare din cele 25 de carti are peste 500 de pagini si au fost scoase la Editura "Napoca Star" si "Ecou transilvan" din Cluj-Napoca sau la Editura "George Cosbuc"din Bistrita, sub genericul "In varful penitei". Despre cartile lui Ioan Mititean, scriitorul clujean Iulian Patca , spunea :"Pana la Ioan Mititean , doua opere monografice cu caracter de unicat s-au impus in constiinta publicului: prima este "Cartea vietii ", scrisa de parohul comunei Sant, Pamfiliu Grapini, iar a doua opera apartine taranului Toader Hrib din tinutul  Sucevei, care a scris "Cronica de la Arbore", urmand nasaudeanul Ioan Mititean cu cele 25 de volume-"In varful penitei" ". O parte din cartile  scrise de Ioan Mititean sunt legate de anumite evenimente: "Liceul Graniceresc din Nasaud" (la aniversarea a 150 de ani de existenta a liceului ),"ASTRA-un organism viu " (la 150 de ani de la infiintarea asociatiunii ),"Amintiri de peste rau" (la 625 de ani de la atestarea documentara a satului natal, Lusca),carte premiata de Liga Scriitorilor Romani, cu sediul in Cluj-Napoca,"Valea Ilvelor-izvor de spiritualitate romaneasca"(la 20 de ani de la lansarea festivalului ilvean de colinde), " O scoala dupa un sfert de veac" (la 25 de ani de la infiintarea Scolii Gimnaziale "Mihai Eminescu"din Nasaud).Aici putem incadra si "Mugurasii la 25 de ani", Ansamblul "Mugurasul "de la Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu" din Nasaud (director, prof.Ionela Bidica) beneficiind de un instructor valoros , un foarte bun profesionist-invatatorul Ioan Talpes.

            Cartea "Pagini de ziar, pagini de carte" a fost premiata cu Medalia de Aur de catre Euroinvent, cu sediul la Iasi, iar volumul "Destine literare "a primit medalia "George Cosbuc", din partea Ligii Scriitorilor (presedinte, Al. Florin Tene).

            Scriitorul Ioan Mititean are si importante proiecte de viitor:un volum cu titlul "Insemnari",o carte despre organizatiile de copii si tineret de-a lungul istoriei,"Educatia pentru timpul liber",o carte-album despre festivalul ilvean,"Cetatea Rodnei si Cuibul visurilor", " Doi oameni ai cartii",s.a.

            Lucretia Mititean Petrican s-a nascut la 18 septembrie 1937 in comuna Tirlisua, satul Borleasa, judetul Bistrita-Nasaud. A fost unul din cei sapte copii (toti bine realizati si asezati  la casele lor) ai lui Simion si Rodovica de pe Zanogi-Borleasa.

            Tarlisua este locul unde s-a nascut Liviu Rebreanu (1885-1944), prozator si dramaturg, membru titular al Academiei Romane, iar Borleasa este unul din cele zece sate ale comunei Tarlisua. Din Borleasa provin doua cunostinte personale:profesorul de matematica,directorul de scoala si inspectorul scolar Valer Pop din Dej si fratele Domniei Sale, colonelul Dionisie Pop, stabilit la Marghita, judetul Bihor, poet si epigramist . Sugerez doamnei Lucretia Mititean ca,intr-o editie viitoare sau intr-un eventual al III-lea volum al "Vorbelor intelepte" sa cuprinda si elemente din creatia colonelului Dionisie Pop, intrucat sunt valoroase.

            Mama doamnei Lucretia Mititean este din Perisor , comuna Zagra , judetul Bistrita-Nasaud , locul de nastere al fostului profesor de matematica din Dej, Valentin Zagrean, in prezent decedat, dar fiul, poetul Radu Zagrean, locuieste la Dej.

            Lucretia Mititean a facut scoala primara in satul natal, Borleasa, ciclul gimnazial la Zagra (deoarece scoala din Zagra avea si internat). Dupa ciclul gimnazial a reusit la examenul  de admitere la Scoala Normala din Nasaud, care s-a desfiintat dupa un an, iar elevii au trebuit sa repete clasa a IX-a la Liceul Teoretic Nr. 2 din Nasaud. A fost membra a cercului de biologie de la Liceul Teoretic Nr. 2 din Nasaud, condus de profesorul Iosif Viehmann. Prof. Univ. Dr. Iosif Viehmann (1925-2016) a fost om de stiinta, speolog, asistent al savantului Emil Racovita, dar intre anii 1952-1956 a functionat ca profesor de liceu la Nasaud. Cercul de biologie de la liceul nasaudean , condus de profesorul Iosif Viehmann era renumit la nivel national, in principal prin faptul ca aici se impaiau pasari si animale , care apoi erau donate unor scoli din tara. Presa vremii a semnalat ca, numai la Scoala Nr. 125 din Bucuresti au fost donate 125 de piese.

            Dupa absolvirea liceului , Lucretia Mititean se incadreaza in invatamant ca profesor suplinitor , este repartizata la aceeasi scoala cu viitorul sot, Ioan Mititean, se casatoresc , devin profesori calificati , obtin toate gradele didactice si isi construiesc o casa frumoasa in Nasaud,foarte bine intretinuta si gospodarita.

            Lucretia Mititean a condus peste 20  de ani  Organizatia de Cruce Rosie din Nasaud, cu rezultate foarte bune si pentru aceste rezultate a obtinut medaliile de argint si de aur. A coordonat , dupa orele de curs, un cerc de maini indemanatice , experienta care i-a permis sa scrie o carte metodica pentru cercurile tehnico-aplicative , "Atelierul fanteziei".

Alte carti scrise de Lucretia Mititean , membru in Liga Scriitorilor Romani, cu sediul la Cluj-Napoca, sunt : Volumul de poezii "Crizantema", dar si mai multe volume in colaborare: "O scoala dupa un sfert de veac","Maricica Mihoianu-25 de ani de cantec moldovenesc","De peste ocean","Meseriasi si talente nasaudene","Predici liturgice","Vorbe intelepte", s.a.

            O adevarata "Doamna a scrisului nasaudean", Lucretia Mititean a sesizat valentele instructiv-educative si formative, dar si recreative ale "Vorbelor intelepte", a satirei si umorului. Cele doua volume cuprind pilde, snoave,anecdote,aforisme, epigrame,proverbe,epitafuri,cugetari,selectate si prezentate sintetic si inteligent. Iata un raspuns la intrebarea "Ce este epigrama ?":

"O epigrama e un joc matur

Al carui scop mi-e lesne sa-l explic,

De esti destept, te scapa de-un cusur,

In caz contrar nu poti pati nimic."

Prof. univ. dr. Elena Macavei din Sibiu in "Vademecum in valorile intelepciunii populare" spune: "O initiativa salutara are dascalul de vocatie Lucretia Mititean de a  oferi culegerea "Vorbe intelepte"cu proverbe, snoave, ghicitori, pilde,anecdote, aforisme,povestiri, poezii cu talc moral adunate de-a lungul timpului cu interes, pasiune si sarguinta...avand generozitatea de a le publica... pentru a fi de invatatura... Avem convvingerea ca Lucretia Mititean, cu solida-i pregatire profesionala, cu talent pedagogic si cu har, cu simtul umorului nativ si cultivat, a creat in clasa atmosfera propice instruirii si educarii elevilor... Volumul "Vorbe intelepte" este  un vademecum in intelepciunea populara, pentru care autoarea merita sincere felicitari, respectul si admiratia semenilor. Este o invitatie tonica la lectura si la reflectie, un dar facut tuturor varstelor de a se relaxa, distra si inalta spiritual, un indemn adresat dascalilor de a-i urma exemplul in sensul valorificarii educative a umorului".

            Lucretia Mititean este coautoare si la volumul "Portrete de meseriasi nasaudeni (1910-2010)", unde impreuna cu sotul, Ioan Mititean si cu doamna ec. Floarea Ples din Nasaud au studiat arhivele si au facut deplasari in teren pentru a realiza portretele celor 172 de meseriasi nasaudeni.Acestia se indeletniceau cu principalele meserii traditionale locale: arta construirii clopului cu pene de paun,sculptura in lemn si in piatra,taierea lemnului,constructia de case,prelucrarea pieilor de animale,dulgheritul, pastoritul,fieraritul,broderia,drodaritul (legatul vaselor de lut cu sarma , ca sa nu se sparga), iconaritul (Lita Boca),pictura naiva (Nichita Bumbu), tricotatul,cusutul cu margele, constructia instrumentelor muzicale din lemn, etc. Printre proiectele de viitor ale Lucretiei Mititean se numara aparitia urmatoarelor carti :"Alte predici" (este vorba de sarbatorile de peste an), "Satul Borleasa in lung si-n lat ","Romani pe continentul american" (in colaborare cu sotul),"Inlaturarea stresului prin umor", s.a.

            Sotii Mititean au calatorit de mai multe ori in America pentru a-si vizita copiii, dar si nepotii Calin si Calina, pe care ii iubesc foarte mult. In urma acestor calatorii a aparut volumul "De peste ocean".Cei doi soti au facut parte din formatia corala a sindicatului din invatamant si din echipa de teatru a Casei de Cultura " Liviu Rabreanu" din Nasaud.

 Ioan si Lucretia Mititean implinesc 58 de ani de casnicie si au experimentat direct faptul ca "dragostea casatoriei este un lucru ce intrece orice avutie, caci nici un lucru- afara de bunatatile ceresti- nu este mai de pret decat a fi iubit de sotie si a o iubi pe ea". (Sfantul Ioan Gura de Aur, Omiliile la Facere).

            Iata ca sotii Ioan si Lucretia Mititean ne ofera nu numai modele de viata, dar si opere de mare cuprindere si utilitate.

            Dascali inimosi, devotati scolii (au scris mult despre scolile in care au slujit), dar si culturii si comunitatii din care provin, istoriei si traditiilor locale, Ioan si Lucretia Mititean se dedica si acum idealurilor culturale, prin arta cuvantului, lasand in paginile cartilor scrise sentimente si ganduri frumoase pentru semenii lor.

            Le dorim o viata fericita si indelungata, alaturi de cei dragi si apropiati, multa inspiratie si aceeasi putere de creatie.

 

Prof. Gheorghe Giurgiu,

Dej, judetul Cluj

 

0 comentarii1211 vizualizări23 februarie 2020
rss 2.0
rss 2.0