Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 18 Ianuarie 2022 - 14587
Adrian Paunescu, poetul unor previziuni cutremuratoare.

Ori de cate ori am citit si recitit  opera poetica a lui Adrian Paunescu, nu m-am oprit niciodata, in mod insistent, asupra unor poezii care circula astazi pe internet sau pe alte lungimi de unda si, abia acum imi dau seama ca ele exprima o realitate a zilelor noastre. Se spune ca poetii sunt uneori cei mai intelepti profeti care ne pot ajuta sa ne imunizam macar sufleteste. Adrian Paunescu poate fi unul dintre acestia si valoarea lui creste si mai mult in ochii nostri prin cutremuratoarea poezie- premonitie, intitulata "Bolnavi unanimi ". Ea a fost scrisa in anul 2002, cu opt ani inaite de a trece in nefiinta, si iata ca, ceea ce spune el, atat de simplu si fara incarcaturi stilistice, se adevereste prin ravagiile care le produce noul coronavirus :  "Ce-ar fi daca, intr-o zi blestemata, ne-am imbolnavi cu totii deodata ?....Si medici si pacienti, parinti si copii ? " Interogatia retorica ne da fiori,  starneste frica si disperare, provoaca o ingrozitoare  neliniste in sufletul tutror. " Ce-ar fi, ce-ar fi /Daca brusc ne-am imbolnavi/ Daca n-ar avea/ Cine pe cine sa ne mai trateze… ?" O alta poezie,  in care sunt strecurate aleatoriu rezonante ingrijoratoare, se numeste "Implacabil ". "Miroase -a carantina peste veac,/bolnavii sunt chemati sa se supuna/la incercarea ultima comuna,/ sa li se spuna : nu mai aveti leac". Ce poate fi mai dureros decat acest adevar care ne mistuie in fiecare clipa. 

  Dar  opera  lui Adrian Paunescu cuprinde si alte versuri care par a fi buletine triste de stiri ale televiziunilor, radiourilor si agentiilor de presa de azi, care pot fi luate drept avertismente pentru intreaga omenire : "Umblam printre stele, dar murim de gripa/ Si proclamam dreptati in alte tari,/ Dar in gospodaria noastra tipa/ In nopti de cosmar stafii, calari " ; "Aproape am ajuns sa ne mandrim/ Ca mai rapid in acest veac se moare,/ Ca noi ne-mbolnavim si suferim/ De boala bolilor fara scapare " (1979 )  ; "O viata blocata de crize/ Si boli ce n-au fost niciodata,/ Spre a indrepta Pamantul,/Planeta in veci vinovata (1983) ;  "Miroase a dezinfectant si a lava,/Vine boala bolnava "  (1974 ) Comentariile sunt de prisos si de aceea dau posibilitatea cititorilor sa mediteze asupra acestor versuri :

"Bolnavi unanim"

Si ce-ar fi daca,

Intr-o zi blestemata
Ne-am imbolnavi cu totii
Deodata?
Si medici, si pacienti,
Si parinti, si copii?

Ce-ar fi, ce-ar fi
Daca, brusc,
Ne-am imbolnavi,
Daca n-ar avea
Cine pe cine sa mai trateze,
Bandaje si paranteze?

Ce-ar fi daca,
In urma dreptului legitim
De a ne imbolnavi,
Chiar ne-am trezi,
Ca ne-am imbolnavit
Si n-avem cui ne adresa,
N-avem pe cine chema?

Ce-ar fi daca,
Intr-o zi blestemata
Ne-am imbolnavi
Cu totii
Deodata?

 

 

Mircea Darosi

 

 

0 comentarii4928 vizualizări26 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0