Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 06 Iunie 2020 - 1240 vizitatori azi
LUCIAN BLAGA - 125.

Cand liliacul a inflorit, in casa preotului din Lancram, in apropiere de Sebes, a rasarit o floare rara, despre care cuvintele mele la 125 de ani de atunci  nu vor reusi sa cuprinda sufletul sau frumos cu care l-a inzestrat Bunul Dumnezeu, cu sentimente alese, respect deplin fata de semeni, dragoste si mandrie de neam - Lucian Blaga, al noualea copil din casa preotului Isidor si a Anei, nascuta Moga, care a spus: "Destinul omului este creatia". De fapt toata viata sa a fost creatie: poetica, teatrala, filosofica, fiind primul poet mare pe care ni l-a dat Ardealul dupa Unirea din 1918.

 Curios pentru tinerii cititori e urmatorul amanunt: viitorul poet si filosof n-a putut vorbi pana la varsta de 4 ani, fiind "mut ca o lebada", cum singur spunea. Deci copilaria i-a stat sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului. Isi revine si dovedeste, mai apoi, ca e de o inteligenta rara. Dupa studii in tara (Sebes, Brasov, Sibiu), urmeaza Universitatea din Viena si-si ia doctoratul in filozofie in 1920. Apoi imbratiseaza cariera diplomatica  (Varsovia, Praga, Berna, Viena, Lisabona), timp de 12 ani. E ales in anul 1937 membru al Academiei  Romane, cu discursul de receptie intitulat  "Elogiu satului romanesc". In acelasi an, este numit profesor de filosofia culturii la Universitatea  clujeana, unde se remarca ca un prestigios membru al elitei academice din cadrul Universitatii, in cadrul careia activeaza pana in anul 1948, cand a fost indepartat cu brutalitate de la catedra pe motive politice. Se pare ca a refuzat invitatia de a conduce Partidul National Popular, un satelit al Partidului Comunist. Pe langa alte munci prestate a fost incadrat ca functionar la Filiala din Cluj a Academiei si la Biblioterca Universitara, unde a lucrat cu acelasi devotament si gratitudine in scopul evolutiei destinelor  oamenilor pentru progres social si pentru o societate  mai dreapta si mai buna.

Filosoful, poetul, dramaturgul, profesorul universitar, traducatorul, jurnalistul, academicianul,  diplomatul roman, a iubit mult Bistrita, unde a avut o sora si a avut dorinta sa fie aproape de ea, ca dovada si-a cumparat o mosie in Dealul Targului-Bistrita, unde si-a edificat o casuta si-si petrecea aici o buna parte din an, in mijlocul naturii, asa ca ne mandrim ca e si bistritean  acest carturar, ce se defineste printr-o activitate literara si filosofica prodigioasa, exemplara, demonstrand virtuti care impun respect si admiratie prin inegalabila sa opera literara, ca de exemplu volumele de versuri: "Poemele luminii" (1919), volumul de debut "Pasii profetului" (1921), "In marea trecere" (1924), "Lauda somnului" (1929), "La cumpana apelor" (1933), "La curtile dorului" (1938), "Nebanuitele trepte" (1943), "Poezii" (1962), precum si minunatele piese de teatru: "Zamolxe, mister pagan" (1921), "Mesterul Manole" (1927),  "Avram Iancu" (1934), "Arca lui Noe" (1944) si postum "Anton Pann" (1964).

A publicat si aforisme ("Pietre pentru templul meu", "Discobol") si memorialistica ("Hronicul si cantecul varstelor"). Opera filosofica e dominata de cele patru trilogii: "Trilogia cunoasterii" - 1943, "Trilogia culturii" - 1944, "Trilogia valorilor" - 1946 si "Trilogia  cosmologica" (neterminata).

Am avut onoarea ca la centenar sa poposesc cateva ore la Casa muzeu din Lancram, cu un grup de elevi nasaudeni condusi de dascalita Lucretia Mititean, elevi ce faceau parte din sectia artistica a Atelierului fanteziei, care au sustinut  in fata elevilor din localitate un spectacol reusit sub genericul "De la Cosbuc la Blaga". Directorul scolii din localitate a felicitat micii artisti nasaudeni si a adus elogii dascalului lor spunand: Sunt bucuros c-am fost si eu si sunt contemporan cu un dascal-instructor de talia Doamnei Lucretia, un dascal atat de complex, care a imbinat prin acest spectacol dimensiunea spirituala cu capacitatea morala, intr-o armonie pe care nu multi dascali o reusesc.  A fost astazi la Lancram o imbinare cu sintagme de intelepciune din creatiile celor doi ardeleni care au modelat sufletele si ne servesc ca modele in credinta stramoseasca. Aceeasi tematica a avut si serata literara din vara anului trecut cu romanii din Redmond - America, unde am organizat   si o expozitie cu volumele "In varful penitei", in paginile carora cei doi scriitori ardeleni au un loc bine definit,  mai ales ca gazdele noastre Nicu si Doina, sunt consateni cu cei doi stalpi ai literaturii romane (unul din Sebes si unul din Nasaud). 

Ioan Mititean

0 comentarii1295 vizualizări17 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0