Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 06 Iunie 2020 - 1084 vizitatori azi
Debut editorial in lirica nasaudeana.

Se intampla adesea sa credem ca "poezia tanara’’apartine in general autorilor tineri, ca vocabula "tanar’’ se refera in mod strict la varsta. Dar in realitate, lucrurile nu se petrec asa. Debuturile nu sunt obligatorii numai la varsta tineretii, ci au loc si la varste apropiate sau chiar mai indepartate, pentru ca valoarea nu asteapta numarul anilor. Este cazul celor trei nasaudence, Luminita Rus Cincea, Daniela Bodiu si Dorina Domnica Bugnari, care au debutat in toamna anului 2019 cu trei volume de poezie, prin care isi scruteaza propria lor pasiune, ravnind la o experienta a trairilor totale.

Luminita Rus Cincea vine in intampinarea cititorului cu volumul "Printre inimi’’, care se apropie intrucatva de poezia lui Ion Minulescu, prin idei, mesaje si continut.  Foloseste  versul  alb,  cel lipsit de canoane, prin care canta iubirea, viata cu ipostazele ei : "Te-am cautat in geana viselor si.../ de atata cautare am ostenit/Am ostenit complet !/ Te-am cautat sub salcii plangatoare.../dar tu... tu ai fugit cu umbra pe carare...’’ (Te-am cautat ). Notele de nostalgie dupa anii copilariei sunt insotite de o retorica discursiva, clasicizanta :"Am plecat din casa/ copilariei mele.../ In cautarea mea ;/Cateodata... gandurile/ salasluiesc in noi.../ Ca niste pasari necunoscute/ Pe care nici nu banuim/ Ca ar putea zbura/ Spre care tinta ?... (Copilarie ).  Sub aspect stilistic, poezia Luminitei Cincea se remarca prin versuri scurte, dinamice,  in care predomina  verbul cu toate nuantele sale estetice, are cursivitate in exprimare si o usoara muzicalitate. M-a surprins folosirea unei ortografii care lasa cititorului libertatea de a medita, de a gasi valorile estetice ale ideilor sale.

Este vorba de punctele de suspensie, poate uneori puse in exces, dar cu semnificatii deosebite. Poezia este bogata in continut, evidentiindu-se prin acuratete, frumusete launtrica, avand o larga paleta de categorii estetice : bucuria, fericirea, dar si inegalabilul dor :  "Mi-e dor de mine/ De gandurile mele/ Traznite../ Mi-e dor de lumea mea/ De vis.../ Mi-e dor,/ Mi-e dor de mine’’. Versurile d-nei Cincea sunt incarcate de lumina sufletului sau pe care doreste sa o transmita cititorului.

Daniela Bodiu isi intituleaza volumul "Eu si iubirea’’, un titlu sugestiv cu puternice rezonante interioare, care te invita la o lectura placuta. Poezia se inscrie pe linia clasica, cu unele nuante moderne, nu numai prin structura, ci si prin continut. Sunt versuri pine de sensibilitate, o sensibilitate creata prin imaginile poetice care deschid sufletul, sunt capabile sa transfigureze discret si cu finete trairea : " Eu si iubirea una suntem,/ Acelasi ecou, aceleasi scantei,/ Aceeasi secunda din infinit,/ Aceeasi culoare si-un dor nesfarsit’’ (Eu si iubirea). Mi s-au parut deosebit de reusite  cateva metafore ce innobileaza poezia d-nei Daniela :  "vara bucuriei’’, "noi ancoram in portul tineretii’’, sau "noapte de catifea’’. Prin iubire, poeta isi exprima dragostea fata de Dumnezeu : "Doamne, lasa-mi inima deschisa/ Sa simt si sa primesc iubirea Ta/ Cu lacrimi si cu rugi aprinse/ Sa ma intorc mereu in Casa Ta’’(Rugaciunea iubirii). Sunt impresionante eseurile din cuprinsul cartii, care vin ca o completare a ceea ce vrea autoarea sa spuna, ce cauta prin poezie si ce vrea sa dea cititorului.

Dorina Domnica Bugnari -isi face aparitia in spatiul nostru literar cu volumul "Ganduri in vers’’prin care decanteaza un ansamblu de trairi si aspiratii,  cu accente cosbuciene si cu radacini in poezia populara. Si aici predomina tema iubirii, exprimata in versuri simple, sincere si curate. Am observat multitudinea dorintelor pe care si le exprima, punand accent pe valorile morale : adevar, cinste, corectitudine, bunatate, etc, Reflectii existentiale sunt exprimate cu prisosinta in poezia"Mai avem timp’’:  "Mai avem timp, vointa doar/ Ne-ar trebui, ca nu-n zadar/ Sa treaca clipa peste noi/ Si sa ramanem tristi si goi’’. Este o poeta care reuseste sa contureze portretele celor dragi (mama, bunica), abordeaza tema instrainarii, pune in valoare un motiv popular, cel al dorului, dar nu uita de traditiile si obiceiurile satului. Prezenta invocatiei retorice creeaza un anume dialog liric care impresioneaza prin puterea si expresivitatea cuvantului.

In ultima parte a volumului, intitulata " In graiul satului’’, poeta are in vedere aspectul lingvistic pe care il reda cu toata autenticitatea si frumusetea lui. Poeziile celor trei autoare ne dau certitudinea ca fiecare din ele se afla pe un drum al devenirii, ca fiecare tinde spre realizarea unor creatii literare adevarate.

 

Mircea Darosi

 

0 comentarii1029 vizualizări22 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0