Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 20 Ianuarie 2021 - 6390 vizitatori azi
Filmul etnografic "Obiceiul Plugarului la Sieut".

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud a difuzat in 26 aprilie 2020 filmul etnografic "Obiceiul Plugarului la Sieut"

 Facebook: Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

 Youtube: Obiceiul Plugarului la Sieut

 Prezentare:

 Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea si Promovarea Culturii Traditionale, va invita sa urmariti filmul documentar etnografic "Obiceiul plugarului la Sieut - Iesitul plugului intai."

 Filmarile pentru productia documentar etnografica au fost realizate in satul Sieut din judetul Bistrita-Nasaud in perioada martie-aprilie 2017, iar avanpremiera a avut loc pe data de 20 aprilie 2018, la Cinematograful "Dacia".

 Anul trecut, filmul documentar s-a bucurat de aprecieri din partea publicului larg, fiind preluat si difuzat de o serie de posturi de televiziune (locale, regionale si nationale), precum: TVR 3, TVR Cluj, Ardeal TV, AS-TV Bistrita si Sangeorz TV. 

 Filmul a fost realizat de catre etnolog drd. Smaranda Muresan si Cristian Vrazmas, specialisti din cadrul institutiei noastre. 

  Plugarul este un obicei stravechi in cadrul caruia este sarbatorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primavara. Ceilalti feciori il urmaresc si incearca sa il prinda. Daca plugarul este prins, acesta trebuie sa mearga la Primarie si sa semneze un act, iar mai apoi cinsteste feciorii cu un pahar de bautura. 

A doua zi de Pasti, dupa iesirea de la biserica, plugarul, insotit de un alai numeros format din aproape toti satenii, este dus la apa si scaldat, urmand ca el sa plateasca jocul satului pe tot parcursul anului. 

 

0 comentarii2317 vizualizări29 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0