Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 20 Ianuarie 2021 - 6800 vizitatori azi
MARIN PREDA - 40 ANI DE LA MOARTE.

Se implinesc in aceasta luna 40 de ani de la plecarea la ceruri a talentatului romancier MARIN PREDA, autorul  capodoperei  "Morometii" volumul I, aparut in 1955, iar volumul al II-lea, in 1967, carte care a fost ecranizata dupa putin timp.Se naste in judetul Teleorman in anul 1922, la Silistea-Gumesti, in familia lui Tudor Calarasu.

Termina in sat sapte clase si, intre 1937-1940, devine elev in Tinutul Motilor, respectiv la Scoala Normala din Abrud, continuata la Cristu-Odorhei  si, dupa aceea, la Bucuresti, la examenul de capacitate, dar renunta la scoala din motive necunoscute. Lucreaza ca functionar la Institutul de  Statistica, face corectura la "Timpul", unde debuteaza in 1942 cu schita "Parlitu". Incurajat, publica apoi proza si e remarcat de Eugen Lovinescu la cenaclul "Sburatorul".

In anul 1948, are debutul editorial "Intalnirea din pamanturi". Tanarul nuvelist plateste si el, tribut realismului socialist, ca majoritatea scriitorilor din perioada "dictaturii proletariatului" ("Desfasurarea" s.a.)A mai scris romanele: "Risipitorii", "Intrusul", "Marele singuratic", "Delirul", precum si a doua capodopera "Cel mai iubit dintre pamanteni", in anul 1980, dupa care a fost gasit mort, in camera sa de creatie de la Palatul Mogosoaia.

S-a stins in mod suspect, la 16 mai 1980, lasand o dara de legenda asupra disparitiei sale pamantesti, tinand cont ca romancierul era cunoscut pentru atitudinea sa fata de autoritatile timpului.

A trecut prea de timpuriu in celalalt taram, s-a stramutat dincolo de zare, in taramul necuvantului cu toate ca a mai avut multe de scris, multe de implinit.

 

Ioan Mititean 

0 comentarii2436 vizualizări11 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0