Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
INTALNIRI IN TARA SFANTA.

Este titlul aparitiei editoriale de exceptie la editura ANASTASIS, in anul 2020. "A fi pelerin la Locurile Sfinte azi nu mai e un eveniment rarisim. Multi cunosc aceste Locuri si traseele pe care le urmeaza indeobste pelerinii mai bine decat pe cele din propria tara. Pare firesc pentru un crestin sa mearga in Tara Sfanta, singura conditie fiind sa isi poata finanta calatoria. Cine crede astfel, nu e pelerin, ci excursionist! Merge, vede, fotografiaza"… acumuleaza amintiri.

Asa incepe prefata cartii intitulata INTALNIRI IN TARA SFANTA, a unui pelerin autentic, anume GEORGE CABAS, carte pe care dupa ce am citit-o cu o bucurie si o placere deosebita, am simtit o chemare nestavilita sa plec in Locurile propuse de autor.

George Cabas este imputernicit cu autoritatea celui care poarta in vistieria sa informatii din domenii vaste, precum Teologia, Istoria, Geografia, Arheologia, Literatura, Arhitectura…, si la fel de bine echipat cu rabdare, meticulozitate, blandete, amabilitate, calitati care i-au inlesnit comunicarea cu traitori ai Locurilor respective si care, in general, sunt persoane retrase, discrete, care rar poarta discutii cu pelerinii.

Am apreciat ca un loc aparte in alcatuirea cartii, care starneste emotie, incalzeste sufletul pana la lacrimi, il ocupa intalnirile anuntate chiar in titlul cartii, cu traitorii Locurilor respective: …Au fost alesi unul si unul, dupa cum flerul autorului il indeamna ca o chemare spre ei. De fapt sunt acele intalniri de care toti avem parte in viata noastra, dar nu stim sa le valorificam. Iata el, George Cabas, a primit darul de a nu rata acele rare ocazii, acele momente binecuvantate, care sa  il implineasca. Cine ia viata in serios, nu rateaza asemenea intalniri, daca stie sa asculte. Autorul are si acest mare dar!

Iata concluziile vietii unei traitoare din Ierusalim: "Intr-o luna de pelerinaj nu mi-am dat seama ce inseamna Tara Sfanta. Am avut curajul sa mai raman si am descoperit marea dragoste a lui Dumnezeu fata de toate neamurile care se perinda pe acolo. Dumnezeu ii accepta pe toti asa cum sunt si asa cum stiu ei sa-L laude pe El. Apoi mi-a disparut frica, manifestata printr-o neincredere in cei din jur si prin teama de viata de a doua zi, auzind de neintelegerile dintre arabi si evrei. Dupa ce am cunoscut pe Dumnezeu, mi s-a luat aceasta frica si neincredere si nu se poate spune cat de fericit esti cand te simti tot timpul cu Dumnezeu. Il simti mai aproape pe Ingerul pazitor primit la botez, care citeste in mintea noastra si nu vrei sa pierzi apropierea lui. Esti mai prevazator, parca iti sopteste ce sa faci si esti foarte atent pentru ca Dumnezeu iti stie gandurile, desigur ca si trairea se schimba. Te simti intr-o apropiere de Dumnezeu si e o legatura care te multumeste.

In Tara Sfanta ai convingerea ca esti pazit de Dumnezeu, netemandu-te de nimeni si de nimic. Dupa tinta fiecaruia dintre pelerini Dumnezeu revarsa tuturor darul Lui. Ierusalimul este spre caderea unora, dar si spre ridicarea multora. Se fac minuni cu cei nelegiuiti si Dumnezeu le arata semne ca sa-i infricoseze. Sunt minuni cu unii, care merg cu multa smerenie si cu frica de Dumnezeu, pe care ii incurajeaza si le da bucurii si trairi duhovnicesti. Le da nadejdea ca nu s-au ostenit degeaba in pazirea poruncilor si le da unele semne ca sa mearga mai departe si sa ii bucure si pe altii, care cauta acestea de la Dumnezeu.

Am ramas cu un dor de "Locurile Sfinte" pe care nu il pot implini si care nu se poate stinge, decat daca m-as reintoarce. Cand citesc in biserica Apostolul, sinaxar, viata sfintilor si orice altceva este legat de Ierusalim si toate imi trezesc sentimentul de dor cand nu sunt acolo. Tot ce este in Biserica Ortodoxa este legat de "Locurile Sfinte". Mai ales la Praznicul Invierii sau al Nasterii, niciodata nu am putut citi un Apostol sau la sinaxar fara lacrimi. Bucuria pe care o ai, traind in Dumnezeu se manifesta cu lacrimi la fel si tanguirea de pacate".

Cartea ne conduce prin preajma locurilor consacrate de mai toate pelerinajele, dar el ne prezinta tocmai acele vecinatati, proximitati in care sunt comori, aparent eclipsate de obiectivele clasice, dar care de fapt le completeaza. «Cand strabati Samaria esti coplesit de prezenta Mantuitorului, Care inaintea noastra a pasit si sfintit aceste locuri. Ne amintim de intalnirea Sa cu femeia samariteanca: "daca ai fi stiut darul lui Dumnezeu si Cine este Cel ce-ti zice: Da-Mi sa beau, tu ai fi cerut de la El, si ti-ar fi dat apa vie. … Femeia a zis catre El: Doamne, da-mi aceasta apa ca sa nu mai insetez…" (Ioan 4, 10; 15). … Pelerinul bea cu emotie apa-aghiasma din fantana lui Iacob, caci ii astampara setea si foamea si il intareste ca o Sfanta Impartasanie. "Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai inseta in veac, caci apa pe care i-o voi da Eu se va face in el izvor de apa curgatoare spre viata vesnica" (Ioan 4, 14)».

A cautat si a gasit aceste locuri fiind bun cunoscator al Vechiului si al Noului Testament, fiind riguros documentat, despre aceste Locuri cu rezonanta istorica si duhovniceasca, pe care altfel nu le poti descoperi. A avut acces pretutindeni pentru ca s-a conformat cu usurinta legilor nescrise ale locurilor, din respect pentru vietuitorii de acolo, cu discretie, cu smerenie. Duhul locului impune singur, el insusi, un ragaz, o discretie, o decenta … sau te coplesesc incat tacerea se impune de la sine! El, autorul, a cautat, a tacut si a descoperit si s-a folosit duhovniceste de toate acestea.

Prezinta bisericile cu tot ce au ele mai semnificativ, cu date precise despre arhitectura, istorie, Sfintii locurilor, minuni savarsite, semnificatia lor in corelatie cu Vechiul Testament sau cu viata Domnului nostru Iisus Hristos, a sfintilor din vremea Sa si de mai apoi… Asa incat simti chemarea sfintei Biserici: Veniti la mine, veniti…, unde timpul, rugaciunile, cantarile, tacerea, capata alte dimensiuni, mai inalte, mai profunde, datatoare de PACEA care desi nu se poate exprima in cuvinte, o cunoaste cel care a fost pelerin in Tara Sfanta, sau cel care va deveni pelerin in Tara Sfanta cu sufletul deschis pentru ca tanjeste, la fel ca autorul cartii, sa primeasca darurile pelerinului autentic.

Bucuria reusitei unui pelerinaj, repere interesante despre obiceiuri, Locuri, evenimente, etc., petrecute in Tara Sfanta le gasiti cu siguranta, in exces, cu darnicie si dibacie prezentate de George Cabas in minunata sa carte INTALNIRI IN TARA SFANTA, care iti da un indemn, dorinta puternica, arzatoare sa o iei din loc chiar inainte de sfarsitul lecturii! Ia-o din loc cu cartea  in bagaj, vei mai avea nevoie sa o consulti tot adesea!

 

    Geta Lapuste, prof.

 

 

0 comentarii2996 vizualizări19 mai 2020




rss 2.0
rss 2.0