Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 27 Ianuarie 2021 - 18256 vizitatori azi
Liviu Rebreanu si Cuibul visurilor - expozitie de fotografie, documente si obiecte de colectie.

"De la Tarlisua ne-am mutat la Maieru… Asta e satul copilariei mele. E un sat de munte intr-adevar foarte frumos, cu oameni voinici si foarte intelepti. Dintre oameniii acestia am luat toate personajele rustice din literatura mea. Unora le-am pus o mana, altora le-am taiat un picior, i-am impatimat pe unii, i-am facut sa cugete pe altii si oriunde i-am plasat in cartile mele, tot din Maierul Nasaudului i-am luat."

Liviu Rebreanu


 Pentru a marca cei 135 de ani scursi de la nasterea marelui romancier Liviu Rebreanu, nascut la data de 27 noiembrie 1885, sub egida Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Muzeul Cuibul visurilor Maieru prezinta publicului expozitia de fotografie, documente si obiecte de colectie intitulata "Liviu Rebreanu si Cuibul visurilor".


Aici, in "cuibul"de la Maieru, marele romancier a trait trei perioade ale existentei sale: copilaria si anii de scoala primara (1888-1898) urmati de revenirile in amiaza fortei sale de creatie, dintre anii 1918-1938, cand scolarul de altadata si-a regasit "cuibul". Ultima perioada marcheaza inaltarea in universalitate prin scrisul sau grantic, tradus in aproape 40 de limbi ale pamantului.

Expozitia reuneste fotografii de colectie (fiind expuse fotografii din copilaria scriitorului,instantanee cu membri familiei, cu colegii de scoala sau prietenii, cu familii care l-au gazduit), documente (telegrame, scrisori, manuscrise, carti, acte oficiale etc), si diferite obiecte care au apartinut marelui romancier, aflate astazi in patrimoniul muzeului. Dintre acestea putem aminti cateva, cum ar fi: masa de brad la care a scris/transcris o parte din "Rascoala" si "Catastrofa", "lampa lui Aladin" la care scria, costumul din stofa englezeasca, imbracat cativa ani la rand in cadrul balului ce se organiza, din 1919, la Sangeorz-Bai, tabachera si cana de cafea, nelipsita cruce de pe masa scriitorului, umbrela neagra cu inel de argint, cumparata de la Londra si alte obiecte personale, donate de sotia si fiica lui.

Trairi sufletesti, meditatii, emotii ce au legatura cu acest "cuib cald si ferit de primejdiile nimicirii, acolo unde Rebreanu a trait cele mai frumoase si mai fericite clipe ale vietii lui.

Expozitia e deschisa din data de 27 noiembrie 2020 si poate fi vizitata pe parcursul intregului an.

Muzeograf, Viorel-Daniel Partene

 

 

Va asteptam cu mult drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

 

 

0 comentarii1085 vizualizări25 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0