Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 32308 vizitatori azi
IN ARCUL TIMPULUI.

Coboratoare de pe Valea Fiadului-Telciu, Rodica Fercana traind din plin marile evenimente ale satului,ceea ce i-a dat taria de a se lupta cu viata, devenind o invingatoare, o purtatoare de valori, cuprinsa de un stil inovator, consumandu-si ultimii ani scriind. Are multe carti de poezie, dar si  proza scurta, cu zeci de premii in tara si inafara, ca un scriitor definit prin trasaturile, talentului si opiniile sale. 

Recent editura SOLON din Bistrita i-a scos volumul  "In arcul timpului", in care un numar impresionant de scriitori, colegi, prieteni si cititori, in numar de 85 si-au expus gandurile despre opera Fercanei, scriitoarea ce se angajeaza in viata cu planuri multiple, cu o lume noua ce are la temelie propria fantezie, produsul unei vieti omenesti, chintesenta operei sale, mesaje prin care i se masoara valoarea, stradania, gandurile si visele, insirandu-le pe perioada anilor 1992-2020 in aceste file de carte, cu reactii sub forma de referinte si comentarii, deci un corolar al activitatii sale cu o putere creatoare a gandirii.

            Scriitoarea, cum spune in prefata scriitorul salauan Maxim Morariu, "e recunoscuta la nivel national si international, beneficiind de-a lungul timpului de evaluari si aprecieri critice din partea unor manuitori renumiti ai condeiului, din tara sau din strainatate si are un palmares de-a dreptul  impresionant de premii si distinctii, care-i  impodobesc, precum un corolar, opera".

Dorin Radu Barna, directorul editurii, o plimba putin pe vaile satului natal: "Telciul cel dintre maguri si munti, mai are acum o stea si cu siguranta, cand colbul timpului ne va acoperi pe toti, numele Rodicai Fercana va mai avea ecou, ecoul unei romante de toamna tarzie."

            Din cele zece mesaje scrise de Ioan Mititean, Ioan Lazar, Menut Maximinian, Radu Sarbu, Virginia Branescu, telceanul Vasile Tutula, Ieronim Martian, Antonia Bodea, Victor Stir, Floarea Ples, Gheorghe Mizgan, Vasile Gaurean, Raveca Vlasin, Veronica Osorheian, Iulian Patca, desprindem ideea ca Fercana simbolizeaza in scrierile ei, imagini si stari cu un mare act de curaj, isi deschide portile sufletului daruind ceva din comorile lui de intelepciune, ne aduce in atentie istoricul conceptului de fericire prin amplificarea starilor pozitive, iubeste oamenii, satul, ulita, casa copilariei, florile, peisajele Telciului, animalele, prietenii de joaca si de condei, obiceiurile, cu indemnul de a pastra traditiile locului de acasa, facand un legamant curat cu sufletul romanesc, cu satul - osia lumii statorniciei si seninatatii noastre. Toate penetreaza in adancurile sufletului cititorului ca o conlucrare intre harul lui Dumnezeu si efortul  autoarei.

"Insasi viata creatoarei de stihuri si a bunilor ei  este o pasionanta  poveste, de care domnia sa  face cu mandrie aducere-aminte in preambulul prezentului volum" (spune Vasile Gaurean  in eseul de la pag. 20).

             Mintiuanul Ironim Martian, universitar la Cluj, spune: "Cu Rodica Fercana, Valea Salautei, granita intre Muntii Rodnei si ai Tiblesului, se imbogateste spiritual printr-un nou condei, in buna traditie cosbuciana."

            Colegul ei de facultate, Cornel Poterasu, ii da urmatorul sfat:  "Draga Rodica, fa-ti  sarbatoare din toate lucrurile din jurul tau. Daca vrei ca viata sa-ti para suportabila, nu plange ca s-a terminat, ci zambeste ca s-a petrecut si maine fie ce-o fi, bine ca am trait azi".

"Intr-o perioada (spune prof. Vasile Nicoara) in care rautatea, egoismul, lacomia si violenta s-au  intins in societatea noastra ca pecinginea, poezia Rodicai Fercana - este o chemare la dragoste, generozitate, pace si solidaritate intre oameni."

 

                   Ioan Mititean

 

 

0 comentarii1281 vizualizări15 decembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0