Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Profesorul Ioan Seni la 75 de ani. O viata dedicata invatamantului si culturii nasaudene.

La 5 ianuarie 2021 profesorul Ioan Seni din Nasaud a implinit 75 de ani. A fost profesor de istorie la Rebrisoara si apoi la Colegiul National " George Cosbuc" din Nasaud ,  pana la pensionare. Colegiul National " George Cosbuc" din Nasaud este continuatorul Gimnaziului Romanesc din Nasaud, infiintat in 1863... Sase ani mai tarziu, in 1869 s-a deschis si Gimnaziul Romanesc din Brad, judetul Hunedoara, actualmente Liceul Teoretic " Avram Iancu", Brad, al carui absolvent sunt. La inaugurarea Gimnaziului Romanesc din Brad a participat si Avram Iancu, care a rostit si o scurta cuvantare.

            La Colegiul National "George Cosbuc" din Nasaud , profesorul Ioan Seni a excelat nu numai prin apropierea elevilor de studiul istoriei si pregatirea lor pentru examene, olimpiade si concursuri, dar si prin activitati cultural-educative memorabile, cum ar fi formatia de calusari, pe care a instruit-o din 1985 si cu care a obtinut numeroase premii la festivaluri si concursuri, dar care a participat anual si la Maialul Elevilor Nasaudeni.

            Din 1990, profesorul Ioan Seni este presedintele Desartamantului ASTRA Nasaud si, in aceasta calitate a fost promotorul unor activitati de inalta tinuta, remarcate in intreaga Transilvanie. Dintre acestea amintim :Tabara Internationala " Acasa la noi", tabara organizata pentru copiii si tinerii din teritoriile romanesti de dincolo de Prut, cele trei editii ale "Deniilor Eminescu la Nasaud", prilej cu care s-au dezvelit si busturile lui Eminescu si Veronica Micle din Nasaud.

            O realizare de mare importanta in pastrarea identitatii nationale romanesti o constituie " Festivalul ilvean de colinde, obiceiuri de iarna si port popular", manifestare care a parcurs 25 de editii (1994-2020). La ultima editie s-a lansat cartea scriitorului nasaudean Ioan Mititean, "De Craciun pe Valea Ilvelor", Editura Napoca Star, 2020.

            Pofesorul Ioan Seni s-a evidentiat si prin foarte buna organizare a adunarilor generale anuale ale despartamantului. Personal am participat la actiuni astriste organizate la Nasaud de catre presedintele Despartamantului ASTRA Nasaud, prof. Ioan Seni, dupa cum astristii nasaudeni au participat la activitati organizate de  ASTRA Dej, Despartamantul "Dr. Teodor Mihali". La 10 februarie 2018 am fost  prezent la o activitate reusita la Nasaud, iar in acelasii an, la 18 mai , astristii dejeni (printre care am fost si eu), au fost alaturi de colegii lor nasaudeni  in cadrul " Zilelor Orasului Nasaud". Am vizitat si Expozitia " Fascinatia Culturii Cucuteni", care a fost gazduita de Muzeul Graniceresc, Nasaud.

            La 8 februarie 2020 am fost de fata la predarea stafetei de presedinte al Despartamantului ASTRA Nasaud de catre profesorul Ioan Seni, dupa 30 de ani de activitate prodigioasa, unei tinere nasaudence valoroase, dr. Maria Nistor.

            Impresiile mele despre acest eveniment le-am consemnat in articolul "ASTRA Nasaud la ora bilantului si a unui nou inceput". Domnul profesor Ioan Seni a ramas, cum era si firesc, presedinte de onoare al Despartamantului ASTRA Nasaud.

            Ioan Seni a sustinut actiunile dr. Gh. Traian Neamtu, membru fondator al  Despartamantului ASTRA Nasaud, de a dona mai multe busturi comunitatilor din despartamantul nasaudean si nu numai. Fiul meu, prof. Radu-Florin Giurgiu mi-a spus ca si in curtea Scolii Gimnaziale Chiuiesti, judetul Cluj, s-a dezvelit un asemenea bust al lui Mihai Eminescu.  Lupa Capitolina din centrul municipiului Dej provine tot dintr-o asemenea donatie.

            Fiind mot din Tara Zarandului , comuna mea natala fiind situata intre Vidra de Sus , unde s-a nascut Avram Iancu si Baia de Cris, unde a murit in 1872, m-am bucurat sa aflu ca profesorul Ioan Seni a participat activ si la dezvelirea bustului lui Avram Iancu din Nasaud.

            Amintim si cateva dintre cartile scrise de profesorul Ioan Seni, ca unic autor sau in colaborare. Printre acestea, un loc important il ocupa " Dictionarul culturii si civilizatiei  populare al judetului Bistrita-Nasaud", volumul I, " Tara Nasaudului ", Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2010, "Academia Romana la 150 de ani (1866-2016), Academicienii nasaudeni", Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2016, "Centenar 1918-2018. Nasaudeni pe coordonatele Primului Razboi Mondial si ale Marii Uniri", Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2016, "ASTRA Nasaudeana Rediviva 25 de ani. Pagini monografice", volumul I (1990-2014), Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2016 si altele.

            Activitatea editoriala a profesorului Ioan Seni este mult mai vasta, dupa cum a fost si cea publicistica. A condus publicatii si este colaborator la multe altele.De fiecare data a slujit istoria si spiritualitatea nasaudeana, Tara Nasaudului fiind un spatiu mirific, unde locuiesc oameni minunati, romanii nasaudeni,  care au fost  prezentati atat de frumos in operele celor doi ilustri reprezentanti ai Nasaudului: Liviu Rebreanu si George Cosbuc.

            Sunt convins ca si acum, cand este presedinte de onoare al Despartamantului ASTRA Nasaud, profesorul Ioan Seni va pune la dispozitia comunitatii nasaudene  cunostintele vaste si bogata experienta de viata a Domniei Sale.

            Domnule Profesor Ioan Seni, dorim sa aveti parte de cat mai multe aniversari, alaturi de familie si de concitadinii din         Nasaud - " Orasul Academicienilor", " Orasul Scoalelor" si " Orasul Florilor" !


Prof. Gheorghe Giurgiu, membru ASTRA Dej, Despartamantul " Dr. Teodor Mihali"

 

0 comentarii3094 vizualizări07 ianuarie 2021




rss 2.0
rss 2.0