Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Povestea Martisorului - legenda si patrimoniu.

Dragii nostri, Ne apropiem, cu pasi repezi, de una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, cu o semnificatie afectiva aparte: luna martie!           Cea mai cunoscuta emblema a inceputului de primavara, Martisorul, reprezinta un vechi obicei practicat atat in Romania cat si in alte zone sud-est europene. Element de patrimoniu cultural imaterial, Martisorul a fost inscris pe lista patrimoniului UNESCO, in anul 2017, in urma candidaturii unui dosar multinational al Romaniei, Bulgariei, Macedoniei, si Republicii Moldova.

          In credinta populara, Martisorul are o functie magica, protectoare dar si una festiva ce marcheaza o data importanta din calendarul popular: Capul de primavara. De aici si numeroasele legende tesute in juru-i, precum cea provenita din Moldova, care vorbeste despre existenta unei incapatanate vrajitoare a iernii ce nu voia lase primavara sa-si intre in drepturi sau cele referitoare la Baba Dochia, care torcea firul martisorului urcand cu oile la munte.

          Pastrarea si transmiterea legendelor dar, mai ales, a obiceiului de a darui si primi acest simbol al sosirii primaverii este incurajata prin invatare informala, in cadrul familiei, in ateliere de creatie, in cercuri organizate in institutii de cultura.

          Asa cum deja v-am obisnuit, noi, cei de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, va invitam si in acest an sa va alaturati demersului nostru de pastrare si promovare a uneia dintre cele mai frumoase si indragite traditii! Dragi elevi si dascali, va asteptam in numar cat mai mare sa raspundeti provocarii noastre si sa va inscrieti la activitatea tematica "Povestea Martisorului- legenda si patrimoniu-". In cadrul activitatii care se va desfasura on-line, veti putea trimite, la alegere, creatii cu tematica martisorului: fotografii cu martisoarele realizate de voi, scurte creatii literare (texte, poezii, amintiri de la parinti, bunici, etc.) sau de arta plastica (picturi si desene).

 

Si pentru ca fiecare participant e important pentru noi, va rugam sa ne trimiteti materialele insotite de nume, prenume, clasa si scoala de povenienta, in perioada 30.01- 19.02.2021, pe adresa de mail: sofiaadriana11@yahoo.com.

Cele mai frumoase si reprezentative creatii vor fi expuse, intr-o prezentare virtuala, atat pe site-ul www.complexulmuzealbn.ro, cat si pe pagina de facebook a muzeului.


Persoana de contact, pentru detalii suplimentare:

Sofia Adriana Stancu, muzeograf: 0740753442

Va asteptam cu drag!

 

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

 

0 comentarii3220 vizualizări03 februarie 2021




rss 2.0
rss 2.0