Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 20 Mai 2024 - 14587
VIBRATII MARAMURESENE.

Editura "Vatra Veche" din Tg. Mures a scos recent cartea "Vibratii" de Valeria Bilt, o matca milenara a traditiilor maramuresene, pe care autoarea le pretuieste si le pastreaza. Volumul de versuri este prefatat de scriitorul Nicolae Baciut, fiu al judetului nostru si prezentata tot de dansul, pe terasa pensiunii "Maramu" din Tg. Lapus, secondat de scriitorii Nicolae Suciu si Razvan Ducan, cei care au semnat postfata volumului, iar muzicologul si interpretul morosan Grigore Lese a spus ca "poeziile Valeriei ne duc spre umanitate si spre modele de viata."

Cartea de fata penetreaza in adancurile sufletului ca o conlucrare intre harul lui  Dumnezeu si efortul autoarei. Cartea este un semn al valorii iubirii supreme, ce o investeste in om, facand un legamant curat cu sufletul maramuresanului, carte scrisa intr-un stil antrenant, vibrant, o splendida lectie de viata, cu gandul si inima la cei dragi - parintii, de la care a mostenit  talentul cercetarii culturale  si fiul, plecat la studii in alte medii culturale si religioase, facand o calatorie in spatiul copilariei spre lumea in care si-a proiectat eul.

Poeziile Doamnei Valeria, exprima intruparea adevarului, limpezesc probleme de ansamblu din viata omului spre intruparea adevarului si frumosului. 

            Cartea prof. dr. Valeria Bilt, cu 150 de pagini, patru capitole si 109 poezii, constituie un schimb de mesaje, de idei culturale ce ne indeamna a ne schimba in bine, intr-o lume originala  prin care inaintam pe drumul cunoasterii de sine si al cunoasterii lui Dumnezeu.

            In prefata, scriitorul Nicolae Baciut spune: "Valeria reia teme recurente ale liricii dintotdeauna - viata, iubirea, moartea, curgerea timpului. Scrie despre arta de a fi, dar si despre  arta de a fi dincolo de a fi, de a fi in durata, nu rastignita in clipa".

Cele patru capitol: 1- De cearta cu zeii, 2- Sit Tibi Terra Levis, 3- Vibratii crestine, 4- Recente vibratii, scot la lumina dimensiunea umana a autoarei, in calitate de fiica, sotie, mama si dascal, cu scene ce par a ne oferi cheia devenirii unui destin. Poeta lapusana dovedeste  sensibilitate si delicatete sufleteasca, prin stilul pe care-l cultiva, scotand la lumina adevarata  dimensiune umana a omului, reusind sa construiuasca o lume a ei.

Am citit cartea in doua seri, in doi, eu si sotia Lucretia, facand un popas mai mare la pagina 61, la poezia "10 iulie, ziua de bocet", ziua care i-a transformat autoarei casa intr-o grota pustie, unde nici o soapta nu mai are ecou. "Te strig pe tine, copilul ce ma doare/ iar tu-mi  trimiti un semn de dor  plapand/"

                   Oh! ziua asta n-ar mai fi fost

       Timpul peste ea sa fi sarit

        Stearsa pe veci sa fie ziua-n care

        Rostul meu de mama s-a sfarsit.

            Drum bun in nemurire inger ocrotitor

            Te-ai intors in lumina pe care o sporesti

Traiesti acum chiar marele fior

 Al sublimei evlavii Dumnezeiesti

…………………………………………..

        Te sarut in cuvant si te imbratisez in fraza

        Nu vreau sa pleci din inima mea

        In ea vei gasi oricand odihnitoarea oaza,

         Asemeni vesniciei geloase ce te-a vrut la ea."

"In cartea Vibratii, spune scriitorul Nicolae Suciu la pag. 133, poeta percepe omul ca un element apartinand frumosului, ca o posibila amanare a mortii sau ca o punte care duce  inspre moarte, dar poetii traiesc chiar si atunci cand se duc  pe  vibrarea de suflet, scufundandu-se pe sub zari."

La pagina 141, scriitorul Razvan Ducan spune ca "Valeria Bilt reuseste sa convinga ca poezia ei, e o lacrima care plange  cu ochi, care transmite emotii si stiri diverse pe o paleta larga de culori, trecute prin  prisma eului, eu aflat intr-o puternica insurectie."

Cartea estre strabatuta de o viziune umanitara si de dorinta de daruire pentru semeni si determina cititorii sa vada mai altfel Tara Lapusului, pulsand de viata si stralucind de daruirea unor spirite marete.

 

  Ioan Mititean

 

 

0 comentarii3171 vizualizări04 iulie 2021




rss 2.0
rss 2.0