Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 06 Mai 2024 - 14587
Etnolog drd. Smaranda Muresan, la Conferinta Internationala de Etnodidactica de la Iasi.

In perioada 19-20 mai 2022, a avut loc, la Iasi, Conferinta Internationala de Etnodidactica, editia a VII-a, avand anul acesta tematica "Solutii educationale pentru valorificarea etica a patrimoniului cultural imaterial", fiind o manifestare cultural stiintifica de prestigiu care reuneste cei mai valorosi cercetatori din acest domeniu.

            Evenimentul a fost organizat de catre Departamentul de Etnologie al Institutului de Filologie Romana "A. Philippide" al Academiei Romane - Filiala Iasi si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi al Consiliului Judetean Iasi, fiind gazduit de Casa Muzeelor din Iasi.

            Demersul organizatorilor se inscrie sub egida Conventiei UNESCO din 2003 si a Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabila. In Articolul 14 al Conventiei din 2003 se mentioneaza ca statele semnatare vor identifica si aplica mijloacele adecvate pentru a asigura recunoasterea, respectul si punerea in valoare a patrimoniului cultural imaterial in societate, prin programe educative in randul tinerilor, dar si al publicului general, prin mijloace neformale de transmitere a cunostintelor. Educatia este astfel recunoscuta ca unul dintre cele mai importante mijloace de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial.

            Participantii la conferinta au fost invitati sa analizeze cu precadere aspectele concrete ale modului de promovare si transmitere a culturii traditionale in comunitate si ale predarii despre si prin intermediul folclorului, atat prin mijloacele pedagogice clasice, formale, cat si prin educatia informala si nonformala.

            Invitatii speciali ai editiei din acest an au fost experti acreditati UNESCO din strainatate (Marea Britanie, Finlanda, Germania, Serbia, Ucraina si Republica Moldova), care au explicat pe larg proiecte si strategii pe care le-au implementat in tarile lor si la nivel international urmand recomandarile UNESCO in domeniul patrimoniului cultural imaterial ca resursa educationala. Din Romania au participat specialisti din Iasi, Bacau, Bucuresti, Cluj, Timis, Sibiu, Braila si Bistrita-Nasaud.

            Judetul nostru a fost reprezentat la acest important eveniment stiintific international de catre drd. Smaranda Muresan, etnolog si cercetator stiintific in cadrul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, un specialist cu experienta si expertiza in domeniul patrimoniului cultural imaterial, atribute dobandite in ultimii ani prin participarea cu sustinere de lucrari stiintifice de specialitate, ce au prezentat si promovat aspecte ale culturii traditionale din judetul Bistrita-Nasaud, la peste 25 de manifestari stiintifice nationale si internationale.

            La aceasta editie a conferintei, drd. Smaranda Muresan a prezentat si sustinut lucrarea cu titlul "Fundatia Progress Bistrita - Proiecte educationale de valorificare a patrimoniului cultural local", foarte bine receptata de participantii la evenimentul stiintific, prezentarea oferind exemple viabile de transmitere a valorilor patrimoniului cultural imaterial prin proiecte culturale si educative.

            Totodata, etnolog drd. Smaranda Muresan, cercetator stiintific, este recunoscuta de catre Ministerul Culturii ca specialist in domeniul patrimoniului cultural imaterial, fiind desemnata in anul 2021, prin Ordin al Ministrului Culturii, sa faca parte din grupurile de monitorizare in vederea intocmirii Raportului periodic de monitorizare multianuala a celor sapte elemente inscrise in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO ale Romaniei, fiind nominalizata in cadrul grupurilor de lucru pentru elementele "Doina" si "Jocul fecioresc", colaborand si la grupul de lucru "Colindatul de ceata barbateasca", avand, de asemenea, o conlucrare constanta si o relationare permanenta cu specialistii din cadrul Comisiei Nationale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, comisie de specialitate din cadrul Ministerului Culturii.

            Conferinta Internationala de Etnodidactica de la Iasi, din anul acesta, s-a desfasurat in regim hibrid, limbile de desfasurare a lucrarilor conferintei fiind engleza si romana, iar un oaspete de seama a conferintei a fost domnul prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Romane si intemeietorul Arhivei de Folclor a Moldovei si Bucovinei. Comitetul stiintific de organizare a conferintei a fost alcatuit din dr. Adina Hulubas Ciubotariu si dr. Ioana Repciuc Baskerville (de la Academia Romana - Filiala Iasi), iar din partea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi au raspuns de organizare doamna manager Ozana Dram si domnul Mihai Panainte.

            Asadar, cultura traditionala a judetului Bistrita-Nasaud a fost, inca o data, prezenta si apreciata, la Iasi, prin intermediul acestei conferinte internationale, la cel mai inalt nivel academic si stiintific de cercetare, prin specialistul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud in acest domeniu - etnolog drd. Smaranda Muresan, cercetator stiintific in cadrul Biroului Cultura Traditionala al acestei institutii.

 

 

Photo credit: Smaranda Muresan (fotografii din arhiva personala)

Articol intocmit si redactat de drd. Smaranda Muresan, cercetator stiintific,

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

0 comentarii3122 vizualizări24 mai 2022




rss 2.0
rss 2.0