Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 18 Mai 2024 - 14587
SUFLET STRENGARESC ACUL, MARGELELE, GOBLENUL SI CARTEA.

Cornelia Bodescu, Gh. Tocala, Iacob Rus, Luminita Cincea, patru artisti nasaudeni, si-au confirmat talentul si maiestria de Ziua Femeii, in sala festiva a Muzeului graniceresc nasaudean, intr-un mediu cultural astrist de inalta tinuta. Cei patru au adus un suflu nou Zilei Femeii prin ratiunea de a comunica  prin iuteala mainilor si a mintii, prin trasaturile sufletesti, talentul si daruirea,  printr-un tumult de stari si culoare.

Cornelia Bodescu, salauanca ce valorifica traditiile locului prin, cusaturi cu margele, ie, camasi barbatesti, bertite, brau si piese ce impodobesc camera, indeletnicire ce se pastreaza din generatie in generatie, cu elemente unice prin tehnica realizarii lor, a calitatii si esteticii evocative, au starnit admiratia   vizitatorilor. Goblenurile inramate, executate de Gh. Tocala cu ochi de vultur, cu    milioane de impunsaturi si kilometri intregi de ata si foarte mult simt artistic nativ, ca si cusutul cu margele si hainele din panura cusute de mesterul Iacob Rus si chiar poezia Luminitei, provin din  necesitatea destinderii si relaxarii, a cautarii  unei oaze de liniste sufleteasca.

Cartea cu nr. 5 a Luminitei Cincea, membra in Liga Scriitorilor "Suflet strengaresc", nasaudeanca dupa mama, rebreanca dupa tata, monoranca dupa sot si bistriteanca dupa locul de munca si domiciliul actual este incarnarea unei emotii  intr-un limbaj (cum spunea Charles Du Bos).

Luminita, o creatoare de frumos, este plina de dar, de adevar si intelepciune. Ne face sa ne plecam sufletul cu smerenie spre mama, despre care vorbeste din interiorul inimii, cu dragoste deplina, pentru ca este  praznuirea Maicii Domnului, mama fiului lui Dumnezeu, poate fi si mama noastra.

 "Demult, demult,

M-a intrebat fetita mea:

Cine e mama pentru noi?

Eu i-am  raspuns

Ca-i soarele si luna

Si fiecare floare...

E cerul plin de stele,

E apa de izvor,

E vantul si e marea

E o fiinta dulce

Si aspra uneori,

E dimineata aceea cristalina,

Sau o amiaza limpede...

E bucurie si iubire,

E  trup si  suflet

Pentru copilul ei...

O ploaie de lacrimi e,

Cantec si lumina...

Mama e totul !

Cartea prezentata in acest cadru sarbatoresc a fost un complex de mesaje  sincere si originale, prezentate din suflet de colegii sai de condei: Floarea Ples, Mircea Darosi, Ioan Mititean, Ana Vaida, Lucretia Mititean, Raveca Vlasin, mintiuanca noastra stabilita la Dej, Ioan Seni, Ioan Botan, ce au calatorit intr-o lume noua, lumea poeziei, de unde au revenit mai bine inspirati si informati.

 

  Ioan Mititean

0 comentarii2744 vizualizări12 martie 2023




rss 2.0
rss 2.0