Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 20 Mai 2024 - 14587
Expozitia de pictura a a artistului plastic Ioan Pop Prilog.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud organizeaza, in perioada 19-30 aprilie 2023, expozitia de pictura a a artistului plastic Ioan Pop Prilog. Vernisajul va avea loc miercuri, 19 aprilie 2023, ora 13.00, in prezenta artistului si a invitatului sau istoricul de arta Vasile Duda.

          Artistul baimarean Ioan Pop Prilog s-a initiat la Liceul de Arta Octav Bancila din Iasi, s-a format la- LEcole Superieure dArt et Design, Reims France iar apoi se licentiaza la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia-Mare, Facultatea de Litere, Arte Plastice, Pictura iar mai tarziu continua studiile cu un master in cadrul aceleiasi universitati in cadrul Facultatii de Litere, sectia Arte Vizuale. Ioan Pop Prilog este membru UAP din Romania, Filiala Baia-Mare si membru in Asociatia Artistica - Art. Bunavestire, Negresti- Oas.

          In opinia istoricului de arta Vasile Duda "…dar scurta enumerare a principalelor etape de formare nu acopera experienta dobandita la pictarea unor edificii religioase sau participarile practice pe mai multe santiere de restaurare de traditie bizantina. Cu acest background Ioan Pop Prilog realizeaza prin mijloace abstracte o pictura vizionara cu ploi de stele, un proces de facere universal pe care il zugraveste ca expresie interioara a credintei sale. Sesizam in panzele din ultimii ani, o preocupare pentru identificarea punctului imaterial cu valoare de centru sau marcarea unei axialitati de inaltare, repere ale continuitatii spatiale prin care se afirma metafora existentei divine, nevazute si necuprinse. S-ar putea ca aceste vizuni sa fie stimulate chiar de preocuparile concrete ale artistului, implicat in pictarea si restaurarea bisericilor, poate ca aici si-a conturat imaginea manifestarii ceresti in cheia abstracta a formelor cupolelor si a infuziei de lumina ce se produce la nivelul arhitecturilor simbolice."

           Va asteptam cu drag!

 

 

        MANAGER,

Dr. Alexandru Gavrilas

 

0 comentarii2639 vizualizări18 aprilie 2023




rss 2.0
rss 2.0