Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 17 Mai 2024 - 14587
"Sa nu pleci capul in fata oamenilor, ci numai in fata lui Dumnezeu".

La cenaclul "Artur Silvestri" al Ligii Scriitorilor. Medalionul literar "Sa nu pleci capul in fata oamenilor, ci numai in fata lui Dumnezeu". Sub acest generic scris de Mircea Vulcanescu s-a desfasurat sedinta Ligi Scriitorilor din data de 27 aprilie ce sa desfasurat la Cercul Militar din Cluj-Napoca.

Sedinta a fost deschisa de presedinta cenaclului scriitoarea prof. Voichita Palacean Veres care a anuntat ordinea de zi, dupa care  a urmat un moment solemn, cand  s-a ascultat imnul Ligi Scriitorilor.

 In continuare, presedintele national al Ligii Scriitorilor a propus tinerea unui moment de reculegere pentru scriitoarea Ruxandra Benea, membra a organizatiei noastre profesionale, ce cu trei zile in urma a urcat la Cer.

Dupa aceea, asa cum a intrat in traditie, Al.Florin Tene a facut o mica prezentare a activitatilor filialelor noastre din tara, aratand ca filiala din Rm.Valcea, condusa de Lili Trusca, a organizat impreuna cu Biblioteca judeteana din Rm.Valcea, un concurs literar pentru elevi.A subliniat faptul ca revista "Magazin", sub semnatura redactorului sef, George Cusnarencu, a publicat un serial de articole despre revista  Ligi Scriitorilor din Craiova"Constelatii diamantine " , condusa cu profesionalism de Doina Dragut, avandu-l ca fondator pe Al.Florin Tene.A subliniat activitatea fructuasa a Filialei Nord Este Iasi, condusa de Dan Teodorescu sprijinit din plin de scriitorul Ilie Serediuc.

In continuare presedintele national al Ligi Scriitorilor a prezentat si analizat revistele si cartile: "Glasul Armadiei ", editata de filiala din Nasaud a Ligi Scriitorilor, condusa de scriitorul Ioan Mititean, "Scurt circuit oltean " editata de filiala Olt, redactor sef fiind prof.dr.Stefania Marineanu ",  "Ganduri pestrite "de Ioan Avram ", din Rucar,"Din inima si suflet "de acelasi autor, " Poezii cu dedicatie"  de Gh.Avram etc.

Dupa aceea a vorbit Iulian Patca, presedintele filialei Cluj a Ligi Scriitorilor care a facut un succint bilant al bogatei activitati a filialei clujene si despre stadiul editarii revistei "Agora literara ".

Presedinta cenaclulii l-a invitat pe scriitorul Ioan Mititean sa vorbeasca despre activitatea filialei nasaudene. Acesta, aratand ca Nasaudul este, de-alungul istoriei, un focar de cultura ce a dat 30 de academicieni, a subliniat activitatea bogata a filialei care a participat la Iasi la o mare manifestare culturala organizata in capitala Moldovei, prezentand, apoi, cartea "Pagini de corespondenta " editata de Ecou Transilvan.In continuare a vorbit Macedon Tofani care a vorbit despre revista pe care o editeaza si despre romanul sau, recent aparut. Lucretia Mititean si-a prezentat cartea sa"Atelierul fanteziei "

Un moment interesant cu multe invataminte a fost cand doctor Ionut Tene, vicepresedinte al Ligii Scriitorilor, membru al Uniunii Scriitorilor, si-a prezentat cartea "Neinfrantii "in care vorbeste despre reeducarea de la Aiud in timpul comunistilor. In continuare acesta a vorbit despre cartea tatalui sau, aparuta in Canada, intitulata "Intoarcerea la metafora ". Despre cartile si personalitatile Ionut Tene si Al.Florin Tene au vorbit laudativ Gavril Moisa, Daniela Vasiloschi, Voichita Palacean Veres, Lucia Elena Locusteanu, Iulian Patca, Virginia Paraschiv, Ioan Mititean,Eugen Cota"iar epigramistul Vasile B.Gadalin ne-a incantat cu cateva epigrame cu adresa.Cineva din sala a subliniat faptul ca exista un "fenomen Al.Florin Tene" care polarizeaza in jurul sau scriitori din toata tara, fenomen care a facut ca cenaclul Ligi Scriitorilor din Cluj-Napoca sa fie cel mai mare cenacu din Transilvania la care participa sute de persoane, scriitori, dar si iubitori de cultura.

In continuare dr.Mihai Ganea si Virginia Paraschiv au vorbit despre marea cantareata Virginia Zeani, originala din Romania,  prezentand cartea aparuta in Canada cu contributia scriitorului canadian, de origine romana, Alexandru Cetateanu. Cartea se numeste "Canta CKE TI PASSA-Virginia Zeani in dialog cu Sever Voinescu".Mihai Ganea a vorbit si despre cartea lui Ionut Tene, subliniind ca si el a fost o victima a regimului comunist, fiind inchis la Aiud.

Au citit din creatiile lor Lucia Elena Locusteanu,( care a prezentat si Calendarul scriitorilor nascuti in luna aprilie), Raveca Vlasin, Teofil Mandrutu, Vasile Bele,Vasile Dan Marchis ( ce si-a prezentat ultimul sau volum de versuri) si Marieta Coman care au citit cateva poezii, subliniate cu aplauze de numerosul public, Aceasta din urma a vorbit elogios despre Al.Florin Tene, subliniind ca este o mare personalitate a Literaturii Romane contemporane.

Viitoarea sedinta v-a avea loc joi, 24 mai, la orele 17, in care dr.Mihai Ganea Pap isi lanseaza cartea" Viola". 

 

Victor Rosianu

 

0 comentarii2982 vizualizări30 aprilie 2023




rss 2.0
rss 2.0