Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Jurnalul unui pictor - Norbert Thomae.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud va invita, joi, 4 mai 2023, ora 13, la un eveniment expozitional care se va contura in jurul documentelor personale ale artistului Norbert Thomae. Detinem in patrimoniul nostru opere impresionante - pictura pe panza si carton, care pot fi admirate in expozitia permanenta a Casei Argintarului.

La Muzeul Bistrita va invitam sa-l descoperiti prin cuvinte scrise, pe pagini de caiet, in care isi expune viata si framantarile aristice - "Jurnalul unui pictor - Norbert Thomae".

Documentele prezentate in cadrul expozitiei fac parte din Colectia de documente personale "Norbert Thomae" donatia familiei.

Norbert Thomae s-a nascut la Bistrita in 15 mai 1887. Dupa incheierea studiilor la Academia de Arte din Budapesta are stadii de pregatire la Academia de Arta din Viena si Munchen, inclusiv la Academia Julian de la Paris. Apoi in anul 1908 se incrie la Institutul Pedagogic de Desen din Budapesta. Nu are sustinere financiara si nu poate sa-si urmeze visul unei specializari in Germania, astfel revine in Transilvania.

"Culorile ma captiveaza - relateaza artistul - cateodata ma pot stimula zgomotele din gradina mea, nuantele dintr-un buchet de flori sau sunetele ce se sting in culori ale glasurilor fiicelor mele care canta in aer liber... sau primavara norii aducatori de ploaie in valea larga bistriteana"

https://youtu.be/P-O47rG2cCA (material realizat de muzeograf, Alina Ilia Sabo, iulie 2021).

In cadrul vernisajului vor fi prezenti elevii de la Colegiul National "Andrei Muresanu" cu piese din lut inspirate din obiectele prezente in expozitie insotiti si coordonati de prof. Stefania Borodi.

 Va asteptam cu drag!

 

Manager, Dr.Alexandru Gavrilas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2695 vizualizări03 mai 2023




rss 2.0
rss 2.0