Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Doua evenimente de anvergura, la Casa de Cultura"Liviu Rebreanu" Nasaud.

Bucuria regasita de a fi impreuna, prin proiectul cultural muresan "PE URMELE VERONICAI MICLE" organizat de catre Directia Judeteana pentru Cultura Mures, Asociatia "Crenguta de brad" - Liga Pensionarilor Reghin, Despartamantul ASTRA Nasaud. Coordonatori proiect: Sorina Bloj, Nicolae Baciut, Floarea Ples si, Expozitia de carte "IN VARFUL PENITEI" - doi cronicari ai culturii nasaudene, Ioan Mititean - presedintele Ligii Scriitorilor, Filiala Nasaud si sotia, Lucretia Mititean - vicepresedinte Cercul "ASTRA" oras Nasaud.

I. "Pe urmele Veronicai Micle" - PROIECT CULTURAL MURESAN

Veronica Micle, poeta si, mai ales, marea iubire (daca nu cumva obsesiva)a lui Mihai Eminescu, nascuta cu numele de Ana Campeanu pe 22 aprilie 1850, in orasul Nasaud, aflat pe atunci pe teritoriul Imperiului Austriac, a fost fiica unui cizmar si a unei moase, care si-a crescut copiii singura dupa moartea sotului sau. Veronica isi petrece copilaria la Iasi, acolo unde se relocheaza mama ei, ramasa vaduva, si urmeaza scoala centrala de fete, facandu-se remarcata ca o eleva eminenta. Aici il cunoaste si pe viitorul ei sot, nimeni altul decat profesorul ei de fizica, Stefan Micle, pe atunci in varsta de 43 de ani. Ea avea doar 14 ani in 1864, cand ii spune "Da? fostului ei profesor, viitor rector al Universitatii din Iasi, iar pana la 18 ani devine de doua ori mama. In 1866, se naste primul copil al sotilor Micle, Valeria, iar in 1868, vine pe lume si sora ei mai mica, Virginia.

Veronica Micle a fost o femeie cultivata in epoca, una dintre primele poete in lirica romaneasca, si alaturi de Matilda Cugler-Puni, pe care o depaseste in talent poetic, reprezinta poezia feminina a Junimii. Si ca poeta, Veronica Micle a fost prezentata in umbra dominatoare a lui Eminescu.

Pentru mai multe adevaruri, va recomand, cu toata caldura, sa cititi cartea, (o carte document), -Veronica Micle - de la mit spre adevar"- autor Gheorghe Ples.)

Citind cartea, va veti convinge cat de multe si grave neadevaruri despre Veronica, circulau si continua sa fie vehiculate si in acest inceput de secol XXIII .(Cum ni se intampla si noua sau unora, in zilele de acum).

In anul 1910, Virginia Livia Micle Gruber (fiica Veronicai ) marturisea: "Memoria mamei mele este atat de terfelita de persoane...care n-au avut nimic sfant in ele...dorind, dupa spusa lui Eminescu, sa se inalte, injosind-o pe Veronica. Imi pare totusi bine ca am ajuns sa vad oameni, care convinsi de adevar cauta sa rupa negurile care o invaluie pe biata Veronica si sa o faca sa apara iarasi luminoasa si stralucitoare cum a fost in adevar si cum a luminat cu iubirea ei pe nefericitul geniu: Eminescu."

Si, acest lucru se intampla la Nasaud, la data de 30 aprilie, an curent, unde, grupul de oameni de cultura mureseni, membri ai Uniunii Ziaristilor Profesionisti (UZPR), iluministi as indrazni sa-i numesc, printre care: Nicolae Baciut - scriitor, Sorina Bloj - poet, Razvan Ducan - poet, Maria Borzan - etnolog, preot Gheorghe Sincan - presedintele filialei Mures (UZPR) si multi altii, prin acest "pelerinaj cultural" au contribuit la O MAI DREAPTA CINSTIRE A UNEI POETE care trebuie pomenita nu numai pentru ca si-a legat numele, de GENIU UNIVERSAL, Mihai Eminescu - cel ce avea chipul unui "inger frumos, pe fruntea caruia era scris semnul dumnezeirii", ci si pentru valoarea reala a poeziei sale, judecata in contextul epocii.

Multumim pentru popas, dragi surori si frati intru suflet. Fiti binecuvantati de Dumnezeu cu multa sanatate.

II. Expozitie de carte "IN VARFUL PENITEI"

Doi cronicari ai culturii nasaudene, Ioan Mititean - presedintele Ligii Scriitorilor, Filiala Nasaud si sotia, Lucretia Mititean - vicepresedinte Cercul "ASTRA" oras Nasaud. Cartea, un suflet mereu deschis, sau cum a numit-o domnul Mititean "izvor de bucurie" si, de buna seama asa este, cand citesti o carte buna, este ca si cum ai dialoga cu un om destept si, ai ramane cu o bucurie imensa in suflet. Sunt atatea lucruri, povesti, legende, basme, istorii, filozofii, care s-au nascut inaintea zamislirii noastre, este minunat sa le poti cunoaste. Si, toate acestea, se pot gasi doar in pagini de carte, sursa vie a informatiilor scrise.

Poarta sufletului familiei Mititean, este mereu deschisa pentru oamenii care au ceva de spus, pentru cei ce tin in mana "tocul" si vor ca scrierile impecabile sa fie purtate "in varful penitei".

GLORIE, celor doi cronicari nasaudeni, pentru contributia la dezvoltarea literaturii romane, prin editarea celor 50 (cincizeci) de volume, trudite cu "sudoarea fruntii" si implicare sufleteasca. Doi dascali de renume ai Scolii gimnaziale "Mihai Eminescu", care au format si redat societatii oameni de mare valoare si aleasa cultura. Dumnezeu sa va binecuvanteze cu multa sanatate. De oameni ca Dumneavoastra, cultura nasaudeana si, nu numai, are nevoie.

 

Ioana LAPUSNEANU

 

 

0 comentarii2709 vizualizări03 mai 2023




rss 2.0
rss 2.0