Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 18 Mai 2024 - 14587
Pictura contemporana romaneasca.

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud in parteneriat cu Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita are onoarea si bucuria de-a va invita la deschiderea Galeriei de arta ROD a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud cu expozitia de pictura, intitulata "Zeitgenössische rumänische Malerei / Pictura contemporana romaneasca", ce se va deschide joi, 29 iunie, incepand cu ora 18, la sediul Centrului de pe Str. General Grigore Balan, nr. 11, Bistrita.

 

Expozitia "Zeitgenössische rumänische Malerei / Pictura contemporana romaneasca"  a functionat ca o extensie a Simpozionului International de Pictura "Scoala de la Bistrita", dar mai ales ca o forma de explicitare vizuala, lucrarile realizate in cadrul simpozioanelor anterioare facand subiectul si obiectul unei expozitii itinerante in Germania. Astfel, in anul 2019, curatorul si artistul german Boris Duhm a organizat expozitia "Zeitgenössische rumänische Malerei"  la Galeria Burg 32 für Internationale Kunst, Stuer Vorwerk, Germania, o selectie din proiect fiind ulterior expusa in cadrul expozitiei Rumänische Malerei de la Kreishaus Kassel, Germania. Ca o incheiere a proiectului, in luna iunie, dupa cinci ani de pribegie, fortuiti de noile conditii pandemice, expozitia este prezentata si publicului bistritean in cadrul Galeriei de arta ROD a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

Pe simeze sunt expusi 57 de artisti, din 5 tari si peste o suta de tablouri de o foarte mare diversitate stilistica. Curatorul german a incercat sa creioneze o imagine cat mai diversa a artei contemporane romanesti, centrata pe zona Bistritei,  incepand cu anii 70 si  80, opera underground a vremii, apoi cu o faza de reorientare dupa Revolutia Romana din 89 si adaptarile ulterioare la arta occidentala, noul val de pictura, bazata pe concepte postmoderne si dezvoltarea unei noi identitati vizuale. Expozitia este una eclectica si postmoderna care incearca sa impace si sa racordeze opinii vizuale opuse, artistii bistriteni stand impreuna cu artistii romani, chinezi, germani, evrei sau cei din Republica Moldova intr-o simbioza subiectiva de un mare rafinament plastic.

un proiect coordonat de: MARCEL LUPSE & EUGEN ALUPOPANU

curator: BORIS DUHM

prezinta istoric de arta: VASILE DUDA

ALEXANDRU PUGNA: Manager al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

GAVRIL TARMURE: Manager al Centrului Cultural Municipal "George Cosbuc" Cultura Bistrita 

 

 

0 comentarii2156 vizualizări23 iunie 2023




rss 2.0
rss 2.0