Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 20 Mai 2024 - 14587
Vernisajul expozitiei de pictura "Trei Naivi".

Vineri, 8 septembrie 2023, ora 12.00, sub egida Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodna, organizeaza vernisajul expozitiei de pictura "Trei Naivi". Evenimentul reuneste lucrari provenind din colectia muzeului si din colectii particulare, semnate Clementina Domide, Stefania Vaida si Mihai Chereches.

Arta naiva, forma estetica de materializare si exprimare a frumosului din lumea reala si imaginara, are calitatea de a transforma obisnuitul in file de poveste. Tablourile prezentate publicului nareaza, cu ajutorul penelului celor trei artisti expozanti, realitatea adultilor simplificata si imbogatita de o atmosfera joviala, luminoasa, menita a ne descreti fruntile.

Conceptul transfigurarii realitatii nu este, cu certitudine, unic in lumea artei. Cred, insa, ca lucrarile reprezentative pentru acest stil sunt singurele care te determina sa zambesti spontan, nedisimulat!

Recunoscuta si adesea imitata tocmai pentru simplitatea si sinceritatea ei copilaroasa, arta naiva prezinta creatii apreciate din unghiuri diferite: fie ca expresie involuntara a inocentei proprie copiilor si neprofesionistilor, autentici in demersul lor creativ, fie ca expresie deliberata de traire empatica, sincera, pura a sentimentului comuniunii originale cu natura sau cu supranaturalul. Pentru ca da, viata la tara, frumusetea locurilor, traditiile si obiceiurile reprezinta surse inepuizabile de inspiratie pentru pictorii naivi, iubitori de arta si frumos.

 

Expozitia va ramane deschisa publicului in perioada 08 septembrie-29 septembrie 2023.

 

Va asteptam cu drag!

Muzeograf: Floare Grapini

0 comentarii2303 vizualizări07 septembrie 2023




rss 2.0
rss 2.0